Teguran Sentap Lelaki Ini Untuk Anak Muda Yang Berkehendak Kahwin ‘Grand’.

 

Soal majlis kenduri kahwin dalam konteks Islam adalah sangat mudah, Islam tidak membebankan. Betul tak? Jika hendak difikirkan duit beribu-ribu untuk majlis perkahwinan terlebih dahulu, barulah boleh kahwin. Pening kepala juga. Seperti perkongsian ini, memang betul pandangan yang diberikan:



Majlis Perkahwinan Dan Budaya Kolot Melayu.

Orang Melayu ni kadang kadang bangsa yang pelik. Sanggup bergolok bergadai berhutang menjemput 1,000 tetamu ke majlis perkahwinan padahal cuma mampu untuk jemput tak sampai 300 orang. Kalau mampu jemput 300, jemputlah 300. Sunnah buat jamuan (ada ulama mengatakan wajib) tapi mengikut kemampuan. Wajib menghebahkan perkahwinan tersebut tapi di zaman media sosial ini, hebahan melalui Facebook, Twitter atau Instagram sudah lebih dari cukup. Objektif utama majlis perkahwinan ialah ijab kabul. Bukannya beri orang makan. Setakat nak pahala beri orang makan, belanja saya Lauktwoyou Resources delivery untuk seminggu pun boleh dapat pahala. Kegunaan media sosial bukannya sekadar bergosip, pos gambar makanan, selfie, tengok porno atau share video kucing. Buat majlis kahwin bagai nak rak. Kononnya tak mahu makcik pakcik paklang maksu mekyah meknab kecil hati. Kemudian lepas majlis perkahwinan, pengantin jilat dinding. Malah minggu ini ramai lelaki single mencemuh bila saya kata kalau kedua duanya sudah bekerja, girlfrend harus tinggalkan boyfrend jika selepas 3 tahun mereka belum dinikahkan secara sah.



“Mana cukup nak kumpul duit 3 tahun saja? Kena sara mak ayah, bayar hutang PTPTN, belanja sekolah adik beradik, hantar parents pergi haji bla bla bla…”

Tapi dalam 3 tahun tu sanggup pula usung anak dara orang dating peluk cium pegang tangan sana sini. Jaga ikhtilat la sangat. Tuan Norizan Bin Sharif a.k.a Nobisha adalah Pengarah Eksekutif Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) yang telah menikahkan dua orang anak dengan bajet sederhana. Saya memandang tinggi pada Tuan Nobisha kerana ilmu dan pengalamannya membantu ribuan usahawan kecil membangun bisnes hingga berjaya. Kalau nak minta tips bagaimana merancang bajet dan belanja perkahwinan, mintalah dari beliau. Jangan jadi bodoh sombong.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 614,277 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen