Pakai Sekali Sahaja & Tak Lebih 8 Jam Sehari, Ini 7 Panduan Pemakaian Pelitup Muka Penting Untuk Anda Tahu.

 

Mulai 1 Ogos ini, pelitup muka wajib dipakai dalam pengangkutan awam dan di kawasan sesak atau tumpuan umum.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata langkah itu diambil berikutan penambahan kluster-kluster jangkitan COVID19 baharu yang dikenal pasti, selain atas nasihat Kementerian Kesihatan.

Orang ramai boleh didenda RM1,000 di bawah Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) sekiranya gagal mematuhi peraturan terbaharu itu.Ketika PKP dan PKPB dilaksanakan kita sudah hampir berjaya memutuskan rantaian pandemik ini.

Kementerian Pertahanan Malaysia juga mengeluarkan satu infografik tip pemakaian penutup hidung dan mulut untuk dijadikan panduan orang ramai.

Terdapat tujuh tip pemakaian pelitup muka untuk diamalkan:

• Hanya memakai dengan sekali sahaja

• Tidak meletakkan penutup mulut dan hidung di merata tempat

• Elakkan memakai di bawah dagu

• Elakkan menyentuh bahagian dalam dan luar

• Jangan berkongsi pakai dengan orang lain

• Tukar apabila telah lembap

• Dipakai tidak melebihi 8 jamMari sama-sama berganding bahu memutuskan rantaian Covid-19 di Malaysia dan mengamalkan norma baharu yang disarankan oleh KKM demi keselamatan dan kesihatan diri, keluarga dan masyarakat. Buang jauh-jauh sifat pentingkan diri kerana sikap seperti itu tiada baiknya untuk kehidupan kita sendiri.
Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 629,269 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen