Tepak Sirih Pembuka Kata.

 

SENI WARISAN: Tepak sirih moden pelbagai jenis material dan bentuk serta warna.

MASYARAKAT Melayu memang terkenal dengan sifat sopan santun dan berbudi bahasa. Malah, kaya juga dengan adat istiadat budaya dalam menjalani kehidupan seharian. Adat lebih diutamakan, bak kata pepatah ‘biar mati anak jangan mati adat’, lebih-lebih lagi ketika mengadakan majlis meminang, bertunang dan pernikahan. Bagi mendahului upacara merisik, tunang dan nikah, masyarakat Melayu menggunakan tepak sirih sebagai pembuka kata. Tidak kurang juga, tepak sirih dikategorikan sebagai ‘kepala’ atau ibu kepada barang hantaran untuk majlis pertunangan dan pernikahan yang lain.Pembuka bicara.

Secara keseluruhan, Direnjis-renjis membantu bakal pengantin dalam mempelajari dan mempersiapkan diri baik dari segi kelengkapan perkahwinan, hantaran, pelamin mahupun bilik tidur yang disediakan di galeri perkahwinan yang ditawarkan. Kali ini, saya dahulukan dengan penggunaan tepak sirih yang tidak lengkap tanpanya pada majlis perkahwinan.

MEWAH: Tepak sirih dua tingkat berkerawang emas dihiasi dengan bunga hirisan pinang dan kapur.

Juruandam veteran, Rohani Shahabudin, berkata sebelum meneruskan majlis pertunangan dan pernikahan, terlebih dulu tepak sirih dibawa ke rumah mempelai perempuan untuk tujuan meminang. Penuh dengan santun dan budi bahasa, tepak sirih lengkap dengan isi dibalut dalam kain songket sebelum diserahkan kepada keluarga perempuan. “Keluarga perempuan yang menerima pinangan itu akan membuka balutan songket dan mula memakan daun sirih bersama pinang, gambir, tembakau, cengkih dan kapur yang diisi di dalam cembul tepak sirih. Bagaimanapun, tepak sirih turut berfungsi memutuskan hubungan antara pasangan yang sudah bertunang sekiranya wanita tunang orang itu melakukan perkara tidak baik. “Caranya, keluarga lelaki menghantar tepak sirih yang lengkap isinya dan diterbalikkan dalam kain selain songket. Maka, apabila dibuka pihak keluarga perempuan sudah mengetahui apa yang berlaku,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.Mengikut sejarah, pada zaman awal Kesultanan Melayu Perak, ada dua buah tepak sirih yang diperbuat dari emas diberi nama Puan Bujur dan Puan Naga Taru. Alat berkenaan dijadikan sebagai alat kebesaran diraja atau regalia dan masih tersimpan sebagai khazanah berharga istana Sultan Perak hingga kini. Ada juga beberapa bentuk tepak sirih dan masyarakat Melayu menamakan tepak sirih berbentuk bujur sebagai puan dan bentuk empat segi bujur sebagai tepak.

PELBAGAI: Tepak sirih dipelbagaikan dan bentuk ini nampak lebih bergaya moden tetapi masih bercirikan adat Melayu lama.

Rohani yang berkecimpung dalam dunia andaman sejak lebih 30 tahun lalu berkata, di dalam tepak sirih terdapat enam cembul yang digunakan untuk menyimpan ramuan sirih seperti pinang, gambir, tembakau, cengkih dan kapur. Paling utama ialah daun sirih. Susunannya perlu betul bagi menunjukkan tertib ketika mengapur sirih. “Dalam tepak, sirih dilipat bersisip antara satu sama lain dan disamakan tangkainya serta disusun dalam satu baris. Sirih wajib dilipat supaya mengelak daripada terlihat ekor sirih itu dan juga mengelak tanggapan sebagai kurang sopan dan tidak menghormati tetamu. “Tepak sirih yang lengkap diserikan dengan hiasan bunga segar dan dibungkus dengan kain songket. Tepak sirih seperti itu pula dinamakan tepak sirih adat,” katanya. Beliau berkata, hantaran tepak sirih bukan sekadar memenuhi adat, tetapi ia adalah makanan berkhasiat untuk badan. Selain dikatakan wajib bagi pihak lelaki menghantar tepak sirih bersama hantaran lain untuk majlis pertunangan dan pernikahan, wanita juga perlu membalasnya dengan tepak sirih pada dua majlis itu. Cuma bezanya, pihak perempuan tidak memberi bingkisan tepak sirih ketika menerima pinangan daripada pihak lelaki.Amalan memberi dan menerima tepak sirih masih dijalankan ketika majlis pertunangan dan pernikahan. Namun, kini, masyarakat bagaikan alpa dengan adat menghantar tepak sirih ketika merisik dan hanya menyerahkan sebentuk cincin belah rotan sebagai tanda. Bagaimanapun, tepak sirih yang menjadi barang kebanggaan masyarakat Melayu dan tidak akan lapuk dek zaman.

INFO.

Sejarah tepak:

Alat kebesaran dan tanda kebudayaan Raja-Raja dan masyarakat Melayu turun temurun. Diletakkannya di dalam sebuah pahar beralas kain baldu kuning Raja. Komponan tepak sirih:

Bekas sirih – saiznya hampir serupa dan berbentuk pipih, lebar pada bahagian mulut (8 sm) dan menguncup pada bahagian bawah (6 sm) dan tinggi (10 sm). Ada berbentuk segi lapan atau segi enam.

Cembul – komponen di dalam tepak sirih terdiri daripada lima ramuan untuk pinang, kapur, gambir, tembakau dan bunga cengkih.

Kacip – berfungsi untuk membelah buah pinang yang keras.

Gobek – berperanan seperti antan dan lesung untuk melumatkan sirih. Nenek tua yang sudah tidak mempunyai gigi akan berdamping rapat dengan gobek bagi membolehkannya menghilangkan ketagihan makan sirih.

Celepa – untuk mengisi tembakau atau piak sirih. Sesuai digunakan untuk seseorang itu merantau jauh.

Ketur – dikenali sebagai tempat berludah dan menjaga kebersihan.Makna tersirat:

Sirih – Diertikan sifat rendah diri dan sentiasa memuliakan orang lain.

Kapur – Melambangkan hati seseorang yang putih bersih serta tulus, tetapi jika keadaan tertentu yang memaksanya ia akan berubah lebih agresif dan marah.

Gambir – sifatnya yang kelat kepahit-pahitan memberikan erti kecekalan hati.

Pinang – Digambarkan sebagai lambang keturunan orang yang baik budi pekerti, tinggi darjatnya serta jujur.

Tembakau – Melambangkan seseorang yang berhati tabah dan sedia berkorban dalam segala hal.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 491,753 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen