"Wife First, Anak Second" Tips Bina Keluarga Bahagia Till Jannah Khas Buat Orang Lelaki.

 

Mana-mana rumahtangga tentunya ingin sebuah kebahagiaan, baik dari suami mahupun isteri kalau boleh nak rumahtangga yang terbina ini kekal kemesraannya hingga ke jannah. Biasanya orang perempuan ini dia akan lakukan sehabis baik untuk pertahankan hubungan, tapi pada masa yang sama dia juga cuai dan kurang peka. Begitu juga dengan lelaki, bila pasangan cuai dan kurang peka anda kenalah lengkapkan segalanya.

Jadi suami jangan harapkan isteri saja berjuang memberi kebahagiaan dan juga lakukan semua perkara, anda juga ada tanggungjawab dalam rumahtangga itu. Anda kan ketua keluarga tersebut, jadi tunjukan tanggungjawab anda.



Buat lelaki, ini 30 tips untuk keluarga bahagia till jannah perkongsian dari Amir Zain.

1. Kalau isteri bergaji RM3K dan kau bergaji RM4K, ingat household income is not RM7K but it remains RM4k. That's the math of happy marriage.

2. No matter how right you are, minta maaf dulu walaupun kita tak bersalah. Say sorry and straight masuk dapur cuci periuk. Forgive our lovely wife all time. It takes training guys.

3. Jangan mengeluh kalau tunaikan tanggungjawab. Jangan sekali pernah cakap penat kalau tunaikan amanah sebagai suami.

4. Wife first, anak second. Anak first, kerja second.

5. Jangan tinggikan suara serentak. Ikut turn. Unless periuk kat dapur terbakar.

6. Gigit lidah, paksa jugak zip mulut bila dia buat sesuatu yang tidak kena dengan mata kita. Terima itu kekurangan dia.

7. Jangan tidur dalam keadaan marah. Cinta tak padamkan kemarahan, tapi kesabaran boleh matikan api kemarahan. Selamat datang ke alam kesabaran.

8. Bila dia buat salah, kau minta maaf. Bila kau buat salah, kau minta maaf. Simple.

9. Wife never think about divorce, murder yes. Live together elok2.

10. rule to stay together no matter what is first; stay together; and second; no matter what.

11. Kalau berbeza pendapat, terima pendapat dia. Trust your wife six sense.

12. Keep the house clean. Keep the sex dirty. hiks.

13. Jangan happy lebih-lebih dengan member. Never show your happiness.

14. Guys, the toughest job in the whole world is jaga anak. Acknowledge it! This is fact.

15. tidak akan ada pergaduhan bila suami duduk lipat baju depan TV. Mustahil berlaku apa-apa pertengkaran situasi itu.

16. Kalau kecil hati dengan isteri, ingat Allah sayang kita - Ebit Lew.

17. Jangan sesekali letak apa-apa expectation selepas kahwin. Marriage is like walking in the park. Jurassic Park.

18. Weekend je ambil alih kerja jaga anak. Dari anak bangun sampai anak tidur. Weekend je pun.

19. Dont show your tears. Kan Allah sayang kita. Kekuatan kita hanya pada Dia. Bukan dear. lol.

20. kalau dia tak sure nak makan nasi atau mee, buy both. Don't risk it.

21. jangan tangguh apa keinginan isteri. Keep your mouth shut and keep your wallet open.

22. Don't try to explain your financial position. Manage it. Kalau short setiap bulan, ingat kan Allah sayang kita?

23. Solat

24. Minta pendapat isteri dalam apa jua keputusan.

25. Jangan cuba build your six pack while your wife is busy babysitting your children.

26. Jangan suka bagi statement tergantung. Always finish your word with yes, i'll buy it.

27. Don't change your routine, don't change anything suddenly.

28. Be strong when she is weak.

29. Never cheat. Be loyal. With the dishes and laundry, no time lah for other things.

30. Never expect isteri faham kita. Apa-apapun, Allah sayang kita. Allah sayang kita guys.



Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 596,512 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen