Kalau Kenyang Sangat, Apa Yang Perlu Anda Lakukan. Ini Yang Sepatutnya...

 

Rakyat Malaysia memang kaya dengan pelbagai jenis juadah yang sememangnya tidak menjemukan. Walaupun, terpaksa berdepan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tapi tetap sahaja mereka ini masih mencuba pelbagai respi disaat masa terluang dan menikmatinya bersama keluarga.

Tapi itulah, dengan keadaan seperti ini, makan sebanyak mana pun sudah tentu sukar nak buat senaman di luar rumah. Malah, rata-rata akan ambil jangan mudah dengan menonton televisyen lalu tidur. Tapi makanan tadi belum habis diproses sepenuhnya.Kita semua tahu tidur selepas makan, bukanlah sesuatu yang bagus. Berikut dikongsikan saranan seorang pakar diet tentang langkah yang boleh dibuat selepas menjamu makanan yang banyak untuk mengurangkan risiko kepada diri sendiri.

Berjalan selama 10 minit. Selepas kita penat menggunakan otot mulut untuk mengunyah makanan, sangat elok sekiranya kita menggunakan pula otot kaki untuk berjalan. Ambil udara segar di luar. Perlakuan ini bukanlah bertujuan untuk bakar balik kalori yang kita dah makan tadi, tetapi sebagai langkah melancarkan lagi pencernaan makanan dan mungkin boleh mengawal kadar gula dalam darah.

Ambil nafas, relaks dan jangan tertekan dengan keputusan anda untuk memakan separuh ekor kambing panggang bersama kuah mushroom dan black pepper itu tadi. Jangan terlalu menghukum diri, terutamanya jika perkara sebegini jarang anda lakukan. Kajian menunjukkan sekiranya anda berasa tertekan selepas makan dalam kuantiti yang banyak, ini akan mengundang risiko tabiat makan berlebihan. Ambil pengajaran dan jangan ulangi perlakuan tersebut.Minum air kosong. Dengan meminum air selepas makan, ia dapat menyahkan sedikit kandungan garam atau sodium yang telah dimakan. Tetapi, jangan minum terlalu banyak jika anda terlalu kenyang. Memadai dengan satu cawan air kosong selepas satu sesi makan yang besar dan pastikan anda sentiasa minum air sepanjang hari tersebut.

Ambil probiotik. Probiotik adalah mikroorganisma yang boleh dijumpai di dalam yogurt atau makanan yang berkultur. Ia dapat membantu dalam pencernaan dan penyerapan khasiat dalam makanan.

Rancang pemakanan anda. Sediakan plan supaya anda tidak terlebih makan pada satu-satu masa. Pastikan dalam setiap hidangan itu, terdiri daripada kumpulan makanan yang disarankan mengikut kuantiti yang bersesuaian.

Sentiasa beringat ketika kita makan. Pakar menyarankan kita untuk mengunyah sebanyak 20-30 kali bagi setiap suapan dan jangan makan sambil menonton televisyen atau telefon bimbit anda. Fokus ketika makan supaya kita sedar kuantiti dan kualiti makanan yang disuapkan ke dalam mulut kita. Hal ini dapat membantu menghindari pemakanan yang berlebihan.
Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 598,837 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen