Kos Kahwin Jadi Mahal Sebab Kejar Trend & Ikut Adat, Patutlah RM30K Boleh Habis Dalam Masa Sejam.

 

Rasa seronok sahaja bila menghitung hari bakal menjadi raja sehari. Mana tidaknya, saat itu adalah saat yang ditunggu buat pasangan yang berkasih sayang. Bertahun-tahun lamanya menyemai kasih dan sayang, kini sudah tiba masa untuk disatukan.

Walaupun dalam tak sabar dan gembiranya, tentu ramai sahaja yang bimbang akan wang yang banyak diperlukan untuk digunakan pada hari tersebut. Mana tidaknya, puluhan ribu akan habis pada hari itu, kalau tidak cukup nak dapat duit dari mana, tapi kalau cukup alhamdulillah.

Bila bercakap mengenai kos perkahwinan ini, ramai yang sanggup berkorban apa sahaja, malah ada juga yang sanggup tunda perkahwinan kerana merasakan wang tidak mencukupi. Sedangkan dalam Islam, perkahwinan itu mudah sahaja tetapi bila dilihat realiti sekarang tidak sebegitu.Kenapa perkahwinan menjadi mahal? Ini sebabnya.

1. Wang hantaran

Hantaran merupakan satu bentuk hadiah berupa wang tunai yang ditetapkan oleh pihak keluarga perempuan. Pada zaman ini, kadarnya berbeza-beza sehingga ada yang meletakkan nilai mengikut kelulusan wanita tersebut. Jangan terkejut pada zaman sekarang ini nilai hantaran RM10 ribu pun masih dianggap rendah.

Sekiranya hantaran tersebut diberikan kepada wanita itu, maka wang tersebut dianggap milik keluarganya. Keluarganya boleh mengambil wang tersebut untuk menanggung kos majlis kenduri kahwin dan sebagainya.2. Hantaran barangan

Antara soalan utama yang bermain di fikiran ialah “Berapa dulang perlu ada?”, “Barang apa yang perlu dibeli?”, “Cukupkah kalau sekadar memberi tiga dulang hantaran?”, “Berapa jumlah duit yang perlu dikeluarkan?” dan lain-lain. Sememangnya, pihak pengantin pasti sibuk menentukan barang hantaran yang perlu diberikan kepada pasangan masing-masing dalam majlis perkahwinan.

Masyarakat Melayu memang cukup pantang soal hantaran barangan. Bukan setakat itu, gubahan pada dulang-dulang hantaran pun diteliti dan diambil berat. Maklumlah, berkahwin hanya sekali seumur hidup. Jadi, segalanya perlu nampak cantik dan teratur.

3. Pelamin dan bersanding

Pelamin juga adalah salah satu perkara wajib yang perlu ada pada mana-mana majlis perkahwinan. Jujurnya, amat jarang sekali sesebuah majlis perkahwinan diadakan tanpa pelamin. Ini kerana pelamin inilah yang digunakan pasangan mempelai untuk duduk bersanding di hadapan tetamu dan merupakan tempat yang paling sesuai untuk bergambar kenangan bersama ahli keluarga dan sanak saudara serta rakan-rakan yang hadir.

Mungkin ada pihak yang mempersoalkan, “Kalau tiada pelamin, kat mana nak ambil gambar bersama pengantin?”. Ketiadaan pelamin juga barangkali dianggap seperti tidak lengkap bagi sesebuah majlis perkahwinan.4. Doorgift atau cenderamata tetamu

Kebanyakan majlis perkahwinan zaman sekarang mesti dilengkapi dengan doorgift atau cenderamata untuk diberikan kepada tetamu yang hadir. Kalau zaman dahulu, bunga telur adalah satu bentuk doorgift yang paling popular. Namun sekarang, bunga telur tidak lagi menjadi pilihan.

Lambakan perniagaan yang menawarkan khidmat doorgift untuk majlis perkahwinan menampakkan perubahan trend daripada memberi bunga telur kepada memberi sesuatu yang lebih menarik. Antaranya seperti mug, botol jar, cupcake, coklat, kotak berisi makanan, dan macam-macam lagi. Boleh jadi, perbelanjaan untuk cenderamata ini sahaja mampu mencecah ribuan Ringgit.

5. Perkara-perkara lain

Perkara-perkara lain yang dimaksudkan adalah seperti sistem audio, artis jemputan, kompang, silat, tepung tawar, pengacara majlis, kad undangan, hiasan majlis, jurumekap, jurunikah, jurukamera perkahwinan, gambar pre-wedding, gambar post-wedding, malam berinai, dan sebagainya.

6. Sewa tempat dan hidangan makanan

Mengadakan majlis walimah untuk pernikahan sepasang pengantin merupakan anjuran dan sunnah Rasulullah SAW kerana dengan adanya majlis walimah, sesuatu perkahwinan itu boleh diumumkan kepada khalayak, demikian juga para tetamu undangan boleh menghadirinya sambil bersilaturrahim dan mendoakan kebahagiaan pasangan pengantin.
Ia juga sebagai satu tanda kesyukuran kepada Allah SWT kerana diberikan rahmatnya iaitu seorang menantu dan tanda kesyukuran ini ialah dengan menjamu tetamu makan terutama sekali yang miskin.

Antara perkara yang perlu ditentukan terlebih dahulu adalah jumlah tetamu jemputan untuk majlis tersebut. Setelah mendapat tahu jumlah tetamu yang akan hadir, adalah penting untuk menyewa tempat yang boleh memuatkan kesemuanya. Jumlah makanan yang dihidangkan juga penting bagi memastikan semua tetamu dapat menjamu selera tanpa ada yang tertinggal.7. Mahar atau mas kahwin

Mas kahwin adalah pemberian yang wajib diberi oleh suami kepada isterinya dengan sebab perkahwinan. Mas kahwin ini boleh terdiri daripada emas, duit, besi atau sekadar bacaan sebahagian surah Al Quran.

Mas kahwin tidak dihadkan oleh syarak banyak atau sedikit, jadi untuk menentukan banyak atau sedikitnya itu terpulanglah kepada dua pihak di atas persetujuannya dan berdasarkan taraf atau darjat pengantin tersebut dan hukum syarak tidak menggalakkan mas kahwin yang terlalu tinggi yang menyebabkan kesukaran bagi pihak lelaki.

Selepas diteliti tujuh perkara di atas, tidak mustahillah sesebuah perkahwinan menelan belanja yang sangat tinggi
Tetapi bagaimana pula jika dilihat dari sudut pandang Islam? Adakah ketujuh-tujuh perkara ini diperlukan untuk berkahwin?

Jawapannya TIDAK! Islam hanya mewajibkan perkara ketujuh di atas sahaja iaitu mahar atau mas kahwin

Mengikut hukum Islam, seorang lelaki yang mahu menikahi seorang perempuan WAJIB memberikan mas kahwin mengikut kadar kemampuannya dalam akad nikah.

Tetapi, mahar yang diberikan tidak perlu terlalu mahal. Sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

”Sebaik-baik mas kahwin ialah yang lebih rendah.“ (Riwayat Abu Daud)

Dan sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

”Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya.“ (Riwayat Ahmad)

Bagaimana pula dengan walimatul urus atau majlis jamuan?

Walimah atau kenduri kahwin dianjurkan oleh Islam untuk dilaksanakan sebagai tanda kesyukuran oleh pihak pengantin kerana telah diberikan Allah dengan rezeki pernikahan. Maka penganjuran walimah ini adalah sunnah dan dilakukan semata-mata sebagai tanda kesyukuran dan untuk berkongsi kegembiraan dengan orang ramai.

Rasulullah sendiri pernah mengadakan majlis walimah dengan hanya menjamu kurma yang telah dibuang bijinya dan dicampur susu atau gandum kepada para sahabat sempena perkahwinan baginda.

Jujurnya, perkahwinan menjadi mahal kerana tuntutan adat. Islam tidak pernah menyusahkan umatnya untuk berkahwin.Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 617,081 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen