Dah Hujung Tahun Ni, Korang dah Kurus Ke Belum? Buat Yang Belum, Ketawa Pun Boleh Buat Korang Kurus.

 

Dah hujung tahun ini, siapa lagi yang masih tak kurus-kurus lagi? Tentu ada sahaja yang masih belum kurus walaupun sudah menyimpan azam dari awal tahun lagi. Eh, tapi simpan azam sahaja tanpa usaha pun tak guna juga.

Bila nak cakap pasal kuruskan badan serta miliki badan yang ideal ini tentu sahaja ramai yang menginginkannya. Tapi ramai yang nak jalan yang mudah dan cepat. Kalau bab-bab jaga makan dan juga bersenam ini kalau boleh tak nak dan rasa terbeban.Tak nak jaga makan, atau bersenam, ada cara lain ke nak kuruskan badan? Tentu sahaja ADA.

Ketawa

Menurut beberapa kajian yang dilakukan, individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit. Ketawa 100 kali bersamaan dengan 15 minit senam berbasikal. Ketawa selama 10 minit hingga 15 minit boleh membakar banyak kalori. Ketawa selama 20 minit juga membantu membakar kalori sama dengan berlari sejauh 1.5 kilometer.

Selain itu juga, ketawa pun boleh kurangkan stress dan hasilkan hormon gembira. Mungkin ada yang tidak percaya dengan kenyataan ini tetapi, tidak salah untuk kita mencuba dan merasa sendiri nikmat ketawa itu.Memasak

Jangan terkejut! Memasak pun sangat baik untuk buang kalori. Rajinkan diri untuk ke dapur kalau nak kuruskan badan anda itu. Nak siapkan bahan memasak pun boleh bakar 128 kalori. Itu belum lagi kalau pergi beli bahan di pasar. Agak-agak berapa banyak yang terbakar.

Pergi gym

Jika anda malas nak keluar, anda boleh sahaja pergi ke gym. Dengan pergi ke gym selama 15 minit dah boleh bantu anda buang 107 kalori. Tapi, adalah digalakkan untuk ke gym selama 30 minit sehari.Berdiri

Berdiri selama 30 – 40 minit boleh bantu anda untuk membakar 1000 kalori. Kalau nak hilang penat berdiri bolehlah anda dengar muzik, membaca artikel dan chatting.

Bersihkan bilik mandi

Memberishkan rumah juga salah satu cara mudah untuk anda bakar kalori anda. Bilik mandi adalah kayu ukur betapa pembersihnya sesebuah keluarga itu. Jadinya, jangan lupa untuk sental segala kotoran, lumut dalam bilik mandi selama 20 minit sebab ia bantu bakar kalori anda.

Macam mana? Dah sedia nak kurus tahun depan?Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 630,426 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen