Nak Awet Muda, Tapi Setiap Hari Lakukan Kesilapan Ini. Mana Tidaknya Bakal Jodoh Tak Mendekati Anda.

 

Buat mereka yang masih bujang, tentu sahaja ingin tubuh badan yang sihat serta awet muda ketika menunggu jodoh datang. Mana tidaknya, sebelum kahwin inilah kena jaga itu ini untuk kekalkan kecantikan dan kesihatan tubuh badan, kalau badan sendiri pun tak jaga macam mana nak jaga pasangan sendiri nanti.

Bukan itu sahaja, penampilan tersangatlah penting bagi mereka yang bujang ini. Orang kata dari mata turun ke hati, jadi penampilan yang menarik mampu memikat hati jodoh sendiri.


Apa yang orang bujang selalu takutkan adalah penuaan yang sebelum usia. Walaupun ada yang menyatakan usia ini sekadar angka sahaja, namun jika tak jaga kesihatan tubuh badan dan penampilan diri sendiri, orang yang muda pun boleh nampak tua sebelum usia.

Sebenarnya, ada beberapa sebab punca penuaan semakin cepat, malah ramai yang melakukan perkara ini sehingga tak sedar bahawa inilah punca utama dia kelihatan lebih berusia. Berikut adalah beberapa puncanya.1. Guna pembersih yang kasar

Pembersih terlalu agresif boleh menghilangkan lipid semulajadi kulit, kulit juga akan terdedah kepada pembentukan kedutan awal. Kulit sendiri tumbuh semula secara berterusan, adalah penting untuk memilih produk kosmetik yang dirumus khas untuk jenis kulit anda (biasa, kering, berminyak dan lain-lain) yang menjaga keseimbangan kulit dan filem hidrolipidnya menjamin fungsi fisiologi.

2. Tidak guna pelindung matahari

Kajian terbaru menunjukkan bahawa 70% penuaan kulit adalah disebabkan sinar matahari yang menembusi kulit dan mengubah struktur elastiknya, menjadikannya kurang padat dan memihak kepada pengeluaran radikal bebas. Untuk melawan kedutan, perlu sentiasa melindungi kulit dengan krim pelindung matahari yang sesuai dengan jenis kulit anda bagi meningkatkan faktor pelindung matahari berdasarkan sensitiviti anda).3. Tidak menanggalkan solekan

Peraturan asas untuk kebaikan kulit adalah jangan pernah tidur dengan solek. Solekan menghalang pengambilan oksigen ke kulit dan seterusnya menyebabkan proses penuaan, pembentukan kedutan dan kehilangan nada dan keanjalan. Membersih wajah dengan baik diperlukan untuk mengeluarkan solekan dan membersihkan kulit. Pada waktu malam, kulit di muka lebih bersemangat untuk pulih turgor dan kecerahan.


4. Kurang tidur

Bagi mereka yang kurang tidur, penuaan lebih cepat. Pada waktu malam badan menyusun semula, mengubahsuai dan membersihkan sel-sel. Melatonin adalah hormon yang dikatakan memperlahankan penuaan dihasilkan pada waktu malam. Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan tidur yang baik.

5. Tidak mengawal tahap tekanan

Manusia boleh menahan tekanan alam sekitar yang kuat, tetapi jika tekanan itu melebihi batas, ia memberikan keletihan fizikal dan mental. Oleh itu, pengurusan stres adalah sangat penting, panjang umur hidup dikaitkan dengan tahap menahan terhadap tekanan.

Perkara-perkara ini bukan sahaja mempercepatkan usia penuaan anda, malah ia juga akan mengganggu kesihatan tubuh badan anda. Maka dengan itu, jangan lupa untuk sentiasa menjaga kesihatan diri anda.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 504,262 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen