Orang Kata Kalau Metabolisme Tinggi Dapat Membakar Lemak, Jadi Mudahlah Nak Dapatkan Berat Badan Ideal. Tapi Macam Mana Caranya?

 

Ada orang mempunyai masalah penurunan berat badan hanya kerana rendah metabolisme. Sebab itu, walaupun bersenam akan tetapi jika metabolisme rendah ia akan mengakibatkan berat badan anda sukar sedikit untuk susut.

Namun begitu, ramai yang tak tahu bagaimana cara mudah nak dapatkan metabolisme yang tinggi. Apa yang mereka selalu lakukan adalah dengan menjaga pemakanan sahaja tetapi sebenarnya nak dapat metabolisme yang tinggi ada beberapa cara mudah.


Berikut adalah rahsia: membiarkan tubuh anda bekerja keras bukan satu-satunya cara untuk membantu anda membakar kalori dan mencair lemak. Apa yang anda perlu berikan perhatian adalah kepada metabolisme anda. Metabolisme adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan semua tindak balas kimia yang terlibat dalam mengekalkan keadaan hidup sel-sel dan organisma. Metabolisme adalah berkait rapat dengan pemakanan dan ketersediaan nutrien. Bioenergetik adalah istilah yang menggambarkan laluan biokimia atau metabolik yang mana sel akhirnya mendapat tenaga. Pembentukan tenaga adalah salah satu komponen penting dalam metabolisme.

1. Makan sarapan (yang baik)

Jika tidak, badan anda masuk ke dalam mod kebuluran (ia seperti paranoid), jadi melambatkan pergerakan metabolisme anda untuk menjimatkan tenaga. Dan makanan pertama hidangan anda, lebih baik. Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Epidemiology, sukarelawan yang mendapat 22-55 peratus daripada jumlah kalori mereka pada sarapan hanya mendapat 1.7 poun dalam tempoh purata empat tahun. Mereka yang makan sifar hingga 11 peratus kalori mereka pada waktu pagi memperoleh hampir tiga paun. Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal yang sama, sukarelawan yang dilaporkan kerap mengelak bersarapan mempunyai 4.5 kali risiko obesiti sebagai orang yang mengambil masa untuk makan.Apa yang anda perlukan? Snek pagi adalah lambat dicerna dan membuatkan anda merasa kenyang lebih lama. Cuba campuran protein tanpa lemak dengan karbohidrat kompleks dan lemak yang sihat, seperti sarapan bertenaga: telur dadar dihasilkan dengan sebiji telur dan dua biji telur putih dan setengah cawan lada campuran dan bawang merah, tambah gandum separuh masak dicampur dengan suku cawan beri beku dan satu sudu teh minyak ikan penuh omega-3.

2. Keluar

Bangun, cahaya matahari! Terdedah kepada cahaya matahari waktu pagi bukan sahaja membantu anda bangun, tetapi boleh membantu membuatkan anda langsing, cadangan kajian daripada Universiti Northwestern. Baiknya, cahaya terang (matahari adalah yang terbaik) tetapkan jam tubuh anda, kunci utama dalam mengawal setiap sistem badan anda, termasuk yang cepat atau yang lembap- metabolisme.3. Tambah protein

Jika sarapan anda adalah bagel dengan krim keju atau mufin dan kopi, anda mungkin ingin melakukan pertukaran kepada makanan berprotein tinggi. Apabila wanita dewasa berlebihan berat badan makan sarapan berprotein tinggi (yang terkandung sekitar 30 gram protein, berbanding yang mengandungi kira-kira 12 gram), mereka mempunyai kawalan glycemic yang lebih baik sepanjang hari, laporan penyelidikan dalam European Journal of Clinical Nutrition. Dapatkan telur dan yogurt Greek, yang mana kedua-duanya mempunyai protein yang sangat berkuasa.

4. Dapatkan air sejuk

Dapatkan segelas air sejuk H2O pada waktu pagi. Penyelidik University of Utah mendapati bahawa sukarelawan yang minum lapan hingga 12 gelas lapan auns air setiap hari mempunyai kadar metabolik yang lebih tinggi daripada mereka yang minum hanya empat gelas dengan banyak. Badan anda boleh membakar beberapa kalori dengan memanaskan air sejuk kepada suhu teras anda, kata Madelyn Fernstrom, Ph.D., pengasas dan pengarah Universiti Pittsburgh Medical Center Weight Management Center. Walaupun kalori tambahan yang dibakar dengan meminum segelas air tidak banyak, menjadikannya satu tabiat boleh menambahkan paun yang hilanh tanpa usaha tambahan.5. Berdiri semasa mengambil panggilan

Elakkan mengambil kerusi dan berdiri dengan kaki anda! Orang dewasa muda yang melakukan kerja sambil duduk membakar berbanding berdiri membakar lebih banyak kalori, menunjukkan kajian 2012 dalam Jurnal Aktiviti Fizikal dan Kesihatan Pekerjaan. Pada rehat, mereka membakar 1.02 kalori per minit, berbanding 1.36 kalori seminit sambil berdiri. Untuk meletakkan ke dalam perspektif, satu jam panggilan telefon secara berdiri membakar 82 kalori berbanding 61 yang duduk. Sudah tentu bunyinya tidak seperti banyak, tetapi menambahnya sepanjang hari adalah penting.6. Ketawa

The day is just about over, lighten up a little, will ya? Cari rakan sekerja yang kelakar untuk keluar bersama atau buat panggilan kepada rakan yang boleh buat anda ketawa. Ketawa adalah senaman – gelak 10 minit boleh membantu anda membakar 10-20% lebih kalori berbanding ketika anda berwajah ketat. Itu sudah cukup untuk membakar 10 hingga 40 kalori. Ia mungkin tidak banyak, tetapi fikir tentang apa yang anda dapat daripada itu: Penyelidikan juga menunjukkan bahawa ketawa boleh membantu menjaga kesihatan jantung anda.

7. Tidur awal

Apabila anda tidur kurang daripada yang sepatutnya, anda melepaskan jumlah leptin dan ghrelin – hormon yang membantu mengawal penggunaan tenaga dan selera makan – itu yang tubuh anda hasilkan. Penyelidik di Universiti Stanford mendapati bahawa orang yang mengurangkan daripada 7.5 jam setiap malam mengalami peningkatan dalam indeks jisim badan mereka. Jadi pastikan anda mendapat rehat sekurang-kurangnya lapan jam.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 528,984 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen