Dari Awal Kahwin Jangan Manjakan Suami Sangat, Nanti Lama-Lama Basuh Pinggan Sebiji Pun Suami Tak Nak.

 

Masa mula-mula kahwin memang semua perkara akan nampak sweet kalau isteri yang lakukan. Nampak macam isteri itu sayang sangat dekat suami itu. Tapi jangan pula sebabkan kita nak nampak sweet sangat akhirnya menyebabkan suami kita itu manja.

Tak salah pun nak manja-manja dengan suami, tapi kalau manja itu sampai membebankan isteri nanti susah juga.
Mana tidaknya, bila suami dah biasa manja nanti semua jadi satu kebiasaan sampaikan basuh pinggan satu pun dia dah tak nak.



Sedikit nasihat yang dikongsi Puteri Kasim ini memang banyak betulnya. Awal-awal kahwin lagi jangan manjakan suami, nanti lama-lama jadi kebiasaan buat suami.

Jangan nak manjakan suami tu..

Kakput ingat lagi, awal perkahwinan mak selalu cakap “ nanti dah kahwin jangan manjakan suami tu, mula mula kakput tak faham. Takkan lah nak manjakan suami sendiri pun tak boleh.

Tapi kakput follow je apa mak cakap, lagi pun both of us kan bekerja. So, kakput sesiap dah buat jadual untuk buat kerja rumah. Nampak macam kelakar kan ? But its really help masa awal perkahwinan.

Dari hari pertama kahwin sampai sekarang, ( sekarang dah tak ada jadual, sebab kami da auto function ) kami akan bekerjasama dalam semua hal termasuk kerja rumah dan urus anak.

Ramai juga yang tanya, macam mana seketul hakim tu pandai jaga anak dan uruskan anak bila kakput pergi kelas.
Hmmm jangan tak tahu, Hakim lagi bijak uruskan anak. Dia ada sense yang anak dia tak sihat dan tak okay. Itu kelebihan dia. Masa kakput dalam pantang pun dia ambil cuti untuk urus kakput dan baby.

Kakput pula bab bab urus rumah, masak semua. Tapi kami tetap lakukan semua bersama.

Contoh situasi :

1. kakput masak, dia akan kemas dapur dan cuci semua alat masak.
2. Kakput cuci kain dan jemur, dia akan lipat.
3. Kakput cuci toilet rumah, dia akan mop 1 rumah.
4. Kakput kemas bilik, dia akan cari kerja contohnya dia akan kemas rumah tamu.
5. Kakput malas masak, dia akan pergi beli makanan

So dalam rumah tangga ni, masing masing kena mainkan peranan. Tak ada istilah one man show. Tak ada istilah semua ni tanggungjawab isteri. kalau ikut islam, yang perlu sediakan makan dan minum tu suami. Isteri ni bidadari tauuu. Tapi masyarakt kita da terbiasa isteri tu kena buat semua.

Memang sweet kalau awal perkahwinan tu, kita tak bagi suami basuh sebiji mangkuk pun. Tapi bila anak da berderet. Suami dok main hp kat depan sambil berdekah tengok maharaja lawak sedangkan awak tengah berjuang dengan kerja rumah dan anak anak.

Isteri dah jadi selekeh sebab tak sempat nak bersiap sibuk dengan kejar anak anak. Suami pulak pandang sebelah mata je hal macam ni. Jangannnn... macam mana penampilan isteri itu mempengaruhi macam mana awak layan dia. Sebab tu ada isteri Makin cantik lepas kahwin, ada yang tidak.

Naluri seorang isteri akan mula rasa semua ni tak adil. Akan mula marah marah dan memberontak. Yang suami pula dah terbiasa dimanjakan.

Yang suami pun kena faham, lagi lagi isteri yang sama sama cari nafkah. Kami perlukan rehat juga. Perlukan me time untuk longgarkan tulang tulang kami. Alah me time tu cukuplah sekadar dapat rest sejam dua dalam bilik sambil scroll apa nak beli tanpa gangguan anak anak.

Dan banyak penceraian berlaku sebab hal sebegini. Mula mula rasa sweet memanjakan, lama lama naik muak sebab suami da mula naik kepala taknak tolong apa apa. Masih belum terlambat untuk ajar suami bab bab ni. Mulakan dengan yang kecil. Mint tolong mandikan anak dulu. Minta tolong vacum rumah dulu. Pelan pelan kayuh. Supaya nanti tak jadi kebiasaan. Bertoleransi dalam rumah tangga. Itu kan tanggungjawab bersama.

Arwah abah lelaki yang sangat hebat, tu yang meninggal pun dalam keadaan husnul khotimah. Senyumm je. Abah suami dan abah yang sangat bertoleransi. Rajin tolong mak , dan baik dengan anak anak. I miss him ~

Leff,
Kakput

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 471,830 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen