Bakal-Bakal Isteri, Kalau Dah Kahwin Nanti Jangan Lupa Amalkan Surah & Zikir Ini Ketika Masak Nasi. Insya Allah Ia Eratkan Lagi Kasih Sayang.

 

Nak eratkan hubungan antara suami isteri dan anak-anak ini bukan sahaja perlukan percakapan serta kemesraan. Rupanya dalam menyediakan hidang pun ada amalan yang boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Cuma amalkan bacaan surah dan zikir tertentu sahaja yang mak-mak boleh jadikan amalan seharian, nak-nak lagi ketika membasuh beras dan menanak nasi.Insya Allah, dengan izin Allah ia bermanfaat untuk mengeratkan kasih sayang, kesihatan serta membentuk sikap yang lebih positif.

Jom jadikan amalan bersama seperti Puan Fatimah Saidin ini.

“Hari ni saya nak bagi teknik masak nasi untuk mengeratkan kasih sayang dalam keluarga, menyihatkan badan dan memberi kekuatan untuk mengubah sikap ahli keluarga kepada yang lebih positif.”

Kaedahnya:

1. Semasa basuh beras, bacalah selawat ke atas Baginda Nabi Muhammad SAW.

2. Bila anda sudah masukkan air untuk sukatan bacalah:

i) Surah Al-Insyirah (Alam Nasyroh) - Ini pesanan beberapa ustaz, tujuannya adalah sebagai doa untuk mengelak penyakit kronik kepada orang yang makan nasi tersebut, dengan izin dari Allah SWT.

ii) Surat Al Kauthar (Inna a' Toina kal kauthar) - Sebagai penerang hati, belajar cepat dapat, dengan izin dari Allah SWT.

iii) Surah Al-Qadr - ( Inna anzalna hufi lailatil qadr) - Ini pesanan yang saya baru dapat dari seorang ustazah di sekolah tahfiz anak saya. Surah ini akan memudahkan ahli keluarga membetulkan diri dan memperbaiki amal, dengan izin dari Allah SWT.

iv) Zikirkan Ya Kareem , Ya Raheem- Beberapa kali dan hembus dalam nasi. Ini untuk menguatkan kasih sayang dalam kalangan ahli keluarga. Ini adalah pesanan dari seorang ustaz semasa saya hadiri kursus kekeluargaan di politeknik. Alhamdulillah, kasih sayang antara ahli keluarga memang kuat.

Saya dah amalkan amalan ini sudah agak lama, alhamdulillah adalah juga perubahan dalam keluarga. Kasih sayang pun bertaut kuat walaupun keturunan kami jenis garang-garang belaka. Buatlah puan-puan, InsyaAllah dengan beristiqamah kepada satu amalan, akan memberi kekuatan untuk beramal dengan amalan yang lain. Wallahua'lam.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 473,209 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen