Peguam Ini Kongsi Cara Tuntut Barang Yang Rosak Semasa Beli Online, Jangan Nak Redha Je.

 

Pembelian secara online kini bukanlah satu perkara yang pelik lagi, ia adalah perkara yang begitu mudah untuk dilakukan setiap hari. Kan semuanya dihujung jari sahaja.

Disebabkan terlalu banyak barang yang yang dibeli secara online oleh rakyat Malaysia ini, tak mustahil jika kita menerima satu barang dalam keadaan yang tidak memuaskan hati. Boleh jadi ia akan rosak, pecah atau tidak boleh berfungsi dengan baik.Memandangkan urusan jual beli online ini bukanlah perkara yang asing lagi, adalah lebih baik jika kita tahu langkah yang perlu dilakukan sekiranya menerima barang yang dibeli dalam keadaan yang tidak memuaskan hati.

Seorang peguam, Nor Zabetha yang telah melalui sendiri pengalaman ini telah berkongsi apa yang perlu kita lakukan.
Pengalaman terima barangan rosak secara pembelian online. Cara-cara untuk selesaikan.

Pengalaman Terima TV Rosak

Jumaat lepas saya ada terima bungkusan dari Lazada untuk pembelian Smart TV Samsung 49 inci, harga termasuk dengan penghantaran adalah RM1,607.00.Kalau barangan bersaiz besar begini, saya memang yakin dengan Lazada sebab sebelum ini sudah pernah beli TV bersaiz besar untuk rumah saya, rumah emak saya dan untuk kegunaan pejabat. Tidak pernah ada isu dan penghantaran cepat dan selamat dengan harga yang berpatutan. Memang puas hati.

Tiba-tiba kali ini saya terima TV tersebut sudah pecah dibahagian kiri. Pecah, retak dibelakang TV dan skrinnya juga sudah retak. Jadi sebagai pengguna, saya akan mendapatkan hak saya semula. Saya kongsikan cara-caranya.

Langkah 1Masuk aplikasi Lazada anda dan lihat dibahagian akaun anda. Pergi ke bahagian senarai pesanan barang 'View all Orders'.

Langkah 2Pergi ke barangan yang dipesan tetapi rosak dan tekan 'return'. Nyatakan komen dan masukkan gambar sokongan sebagai bukti. Kemudian hantar dan tunggu jawapan dari penjual atau pekedai yang menjualkan barangan dari Lazada.

Pada peringkat ini penjual yang akan memberi maklum balas. Penjual akan memutuskan sama ada akan pulangkan atau tidak atas alasan.

Memandangkan aduan dibuat hari Sabtu, jadi masa menunggu saya 5 hari. Sama ada akan dipulangkan atau tidak. Saya pun tunggu. Sehinggalah semalam, saya mendapat jawapan yang penjual ENGGAN untuk menerima semula barangan yang rosak ini atas alasan kesilapan dari syarikat penghantar dan bukan penjual.

Langkah 3Selepas terima maklum balas teesebut. Lihat dibahagian yang ditulis 'Request Rejected'. Tekan perkataan tersebut.

Langkah 4Anda akan lihat 'view decline reason' dan 'dispute'. Tekan dahulu view decline reason, lihat jawapan mereka. Sama ada munasabah atau tidak. Bagi kes saya, pihak penjual menyalahkan syarikat penghantar.

Langkah 5Tekan perkataan dispute (pertikaian) dan pilih sebab-sebab pertikaian dalam senarai pilihan. Kemudian sekali lagi nyatakan komen dan gambar sokongan sebagai bukti. Kemudian hantar dan tunggu jawapan dari Customer Service Lazada.

Dalam proses ini kita perlu tunggu. Sama ada mereka akan benarkan untuk kita memulangkan barangan dan mereka membayar semula wang kita.

Jadi sebagai langkah persediaan awal, andai kata mereka enggan menerima barang tersebut dan memulangkan barangan kita. Saya telah bersedia dengan langkah-langkah seperti berikut:

1. Mendapatkan nama penuh syarikat bagi Lazada, alamat dan nombor syarikat.

2. Mendapatkan nama penuh syarikat penjual, alamat dan syarikat.

Butiran 1 dan 2 ini perlu untuk saya teruskan kepada nombor 3.

3. Merangka saman bagi tuntutan kecil di mahkamah bagi menuntut semula nilai kerugian. Sebenarnya boleh juga adukan kepada tribubal pengguna tetapi memandangkan saya selalu ke mahkamah, saya akan memfailkan di mahkamah. Lebih mudah untuk saya.

4. Menuntut sehingga saya berjaya mendapat hak saya.

Kita ini pengguna. Jangan kita berdiam diri tidak kiralah sama barangan bernilai puluhan ringgit atau ribuan ringgit, sekurang-kurangnya kita lawan. Kuasa pengguna. Zaman ini, zaman pengguna, hak kita akan didengar. Tidak macam dulu, kalau mengadu pun tiada siapa ambil tahu.

Kalau saya mendapat maklum balas dari khidmat pelanggan Lazada saya akan maklumkan. Manalah tahu mereka hendak dengar aduan saya. Sebelum ini tidak pernah timbul isu.

Selepas ini apa sahaja barang yang kita terima dalam keadaan yang tidak memuaskan hati bolehlah kita ikut langkah seperti yang dikongsi oleh peguam ini.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 628,477 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen