5 Penyakit Kanser Paling Biasa Dihidapi Rakyat Malaysia.

 

Bila bercakap mengenai penyakit kanser sudah tentu membuat anda bimbang akan kesihatan diri anda. Seperti yang ramai sudah tahu bahawa penyakit ini adalah pembunuh maut yang meragut beribu-ribu kehidupan setiap tahun.

Tidak kiralah tua mahupun muda, semuanya terdedah akan penyakit ini. Bahkan kadang kala serangannya tidak disangka-sangka. Proses penyembuhan yang agak lama malah memakan kos yang mahal sudah tentu membuat ramai di antara kita bimbang akan perkara ini.Menurut Hello Doktor, di Malaysia, terdapat terutamanya 5 jenis kanser sangat biasa yang kajian menunjukkan ia akan menjejaskan 1 dalam setiap 4 penduduk dalam negara.

5 jenis serangan penyakit kanser terhadap rakyat Malaysia.

1. Kanser payudara

Kanser payudara adalah jenis yang paling biasa kanser dalam kalangan wanita Malaysia. Malah, ia begitu kerap dilihat pada setiap akhir tahun, terdapat kira-kira 4,000 kes kanser payudara dilaporkan. Walau bagaimanapun, kanser payudara tidak hanya terhad kepada wanita, kerana dalam beberapa kes yang jarang berlaku, lelaki juga boleh menghidapnya.

2. Kanser kolorektal

Selepas kanser payudara, kanser kolorektal atau kanser kolon adalah pembunuh kedua yang paling biasa di Malaysia. Kanser kolorektal memberi kesan terhadap bahagian dalaman usus kebanyakan orang yang dianggarkan pada setiap akhir tahun, terdapat kira-kira 3,000 kes kanser kolorektal yang dilaporkan.3. Kanser paru-paru

Bukan sahaja rakyat Malaysia, kanser paru-paru adalah antara jenis kanser yang paling biasa di dunia. Walau bagaimanapun, di Malaysia, kanser ini menyebabkan kerosakan kepada paru-paru lebih 2,100 orang setiap tahun. Kajian menunjukkan bahawa orang yang ada sejarah merokok mempunyai peluang lebih tinggi mengalami kanser paru-paru. Tambahan pula, orang yang sering terdedah dengan udara yang tercemar juga boleh mempunyai kanser ini.

4. Kanser serviks

Dalam tahun kebelakangan ini, bilangan orang yang mempunyai kanser serviks dilaporkan semakin meningkat. Secara fakta, kanser serviks adalah sangat mungkin berlaku dalam kalangan mereka yang berusia 30 tahun.

5. Kanser nasofarink

Yang paling kurang biasa antara 5 kanser adalah kanser nasofarink (kanser pangkal hidung). Orang yang berumur lebih daripada 55 tahun adalah sangat terdedah kepada kanser ini, dan simptomnya ketulan (atau ketulan kecil) terdapat di leher.

Faktor-faktor risiko

Jadi mengapa rakyat Malaysia sangat terdedah kepada kanser? Tiada jawapan yang khusus untuk soalan itu, bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada kanser. Sebagai contoh: umur, sejarah keluarga, gaya hidup, virus dan sinaran radiasi.

Orang yang menghisap rokok atau tembakau sangat berkemungkinan untuk mengalami kanser paru-paru, serviks, pankreas, pundi kencing dan rongga mulut akibat tembakau dan itu adalah kira-kira 30 peratus daripada kanser.Di samping itu, HPV (atau juga dikenali sebagai Human Papilloma Virus) yang boleh menyebabkan kanser pangkal rahim. Ini jenis penyakit dipindahkan dari seseorang dengan seseorang melalui hubungan seks.

Lain daripada kedua-dua faktor di atas, Hepatitis B juga boleh membawa kanser hati. Dalam senario ini, ia sering percaya bahawa sejarah keluarga memainkan peranan penting dalam menentukan sama ada seseorang itu boleh mendapat kanser hati atau tidak. Walau bagaimanapun, ia adalah hakikat bahawa kurang daripada satu peratus kanser diwarisi atau keturunan.

Juga, jika anda mengikuti diet yang sihat, anda kurang cenderung untuk mengalami kanser. Malah, faktor pemakanan bertanggungjawab untuk kanser lebih kurang 30 peratus.

Jika anda tinggal di Malaysia, risiko untuk mendapat kanser adalah sangat tinggi. Oleh itu, mengikuti gaya hidup yang sihat dan melawat doktor dengan kerap untuk memastikan anda tidak mempunyai sebarang simptom atau tanda-tanda yang menunjukkan kanser.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 501,755 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen