Jadikan Setiap Masalah Dalam Hidup Sebagai Peluang Ibu Bapa Didik Anak Tangani Tekanan Hidup.

 

Berdepan dengan tekanan, stress dan masalah hidup bukanlah satu perkara yang mudah. Mana tidaknya, setiap perkara itu perlukan kekuatan yang begitu hebat dan berani. Tidak semua orang mampu tangani masalah hidup, stress dan tekanan seorang diri atau tanpa cara yang betul.

Sebagai ibu ayah yang mempunyai pelbagai pengalaman hidup dan lebih tua, kita sepatutnya mendidik anak-anak lebih berani dalam hidup mereka. Ini kerana, ibu ayah adalah contoh terbaik buat anak-anak. Menurut perkongsian daripada Nizam Zakaria, sebagai ibu bapa jangan lupa untuk ajar anak mengendalikan stress dengan baik, namun begitu jangan didik anak berdepan dengan stress melalui 7 perkara ini.

7 'JANGAN' dalam mendidik anak mengendalikan stress.

Kalau ada satu ilmu yang anda boleh wariskan kepada anak anda, salah satunya ialah kemahiran menguruskan stress, tekanan dan masalah hidup.Jadikan setiap masalah dalam hidupnya sebagai peluang untuk anda mendidik kemahiran ini.

Dalam mendidik, ada 7 tips asas yang anda boleh aplikasikan.1. Jangan ajar teknik burung unta. Jangan sorokkan kepala dalam pasir bila datang masalah. Jangan ajar anak abaikan (ignore) masalah/stress. Mengelak dari masalah (avoidance) hanya akan menjadikan masalah terkumpul. Ajar anak untuk kenalpasti masalah, namakan masalah, senaraikan masalah, suarakan pandangan dan berbincang tentangnya secara telus dan terbuka. Tidak kira kecil atau besar masalah tersebut. Ajar anak bahawa ‘it’s okay not to feel okay sometimes’. Asalkan kita belajar cara mengendalikan masalah tersebut.

2. Jangan jadi Superhero kepada anak anda. Jangan jadi penyelamat terlalu awal. Jangan jadi penyelesai masalah pada setiap ketika. Wujudkan keyakinan yang anak anda boleh menyelesaikan masalahnya sendiri. Peranan anda adalah untuk hadap mereka waktu itu dengan FACE: ‘facilitate’, ‘acknowledge’, ‘constructively support‘ dan ‘empower’ mereka. Jangan sediakan jawapan dan penyelesaian untuk setiap permasalahan. Apapun hasil akhir penyelesaian mereka, bantu mereka untuk muhasabah dan perbaiki.

3. Jangan ajar mereka one-way trip. Jangan ‘stuck’ dengan satu versi masalah dan penyelesaian sahaja. Ajar mereka ‘the bigger picture’. Ajar mereka solusi di luar kotak. Ajar mereka melihat dari perspektif yang berbeza. Ajar mereka melihat masalah dari sudut pandang orang lain. Ajar mereka memakai kasut orang lain. Kemahiran melihat masalah dengan pelbagai perspektif ini penting untuk menghakis sikap ‘ego-centric’ anak.

4. Jangan jadi model yang salah. Tunjukkan contoh yang baik bagaimana anda menyendalikan masalah anda. Ada dua kategori cara coping – emotional-focused coping dan problem-focused coping. Kedua-dua cara ada kaedah positif dan negative. Apa pun cara anda cope dengan masalah, jangan sampai anak mengambil teladan yang negatif dari anda.

5. Jangan rumitkan kaedah menghadapi stress. Jangan ingat kemahiran ini perlu rumit dan komplek. Teknik mudah relaksasi seperti deep breathing, simple mindfulness, problem solving.

6. Jangan lupakan keperluan asas emosi. Kasih sayang, perhatian, rasa selamat, tidur yang cukup, makanan yang sihat, riadah dan rakan yang positif. Inilah asas yang akan menjadikan emosi anak lebih stabil dan mudah diurus.

7. Jangan lari. Be present and available. Kemahiran tidak akan datang dengan leteran atau kata-kata semata-mata. Anda perlu ada bersama anak anda pada masa sukar. Cuba mendengar dan memahami.

#psikologisikecil

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 491,883 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen