Tidur Dalam Keadaan Televisyen Terpasang Mampu Tingkatkan Risiko Obesiti.

 

Masalah obesiti sememangnya satu masalah serius dalam negara kita ini. Selalunya obesiti ini akan dikaitkan dengan pengambilan gula yang berlebihan ataupun gemar makan makanan yang berat tanpa pengawalan yang betul. Tidak hanya itu sahaja, obesiti juga dikaitkan dengan sikap malas untuk bersenam.

Banyak sebenarnya punca kepada masalah obesiti yang mengganggu masyarakat di negara kita ini. Bermula dengan pemakanan, serta gaya tidur yang betul boleh menjadi punca mengapa kita mendapat kedudukan pertama di ASEAN.

Boleh bayangkan betapa ramainya yang obesiti di negara kita ini?Sebenarnya selain pengambilan makanan yang tidak terkawal serta tidak melakukan gaya hidup sihat, tidur dalam keadaan lampu terbuka atau televisyen dipasang turut menyumbang ke arah obesiti.

Jangan terkejut!

Menurut kajian terkini yang melibatkan 43,722 wanita di US mendapati individu yang tidur dalam keadaan TV atau lampu terpasang dikaitkan dengan

• Peningkatan 5kg berat badan atau lebih
• Peningkatan risiko 10% BMI
• Risiko lebih tinggi untuk berlebihan berat badan atau obesiti.

Kajian yang dilakukan pada haiwan di makmal menyokong hipotesis kesan cahaya lampu kepada melatonin regulasi 'body clock" yang mengawal masa tidur- sedar manusia.
Walaupun faktor pendedahan kepada cahaya lampu boleh menyebabkan peningkatan berat badan,pengambilan makanan berkalori tinggi dan gaya hidup tidak aktif merupakan punca utama obesiti.

Adakah anda lebih suka tidur dengan lampu terbuka atau televisyen dipasang? fikirkan semula.

Selepas ini pastikan sebelum tidur anda tutup segala lampu yang akan mengganggu ruangan tidur anda. Bahkan, jangan amalkan tidur bersama tv terpasang setiap hari.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 611,949 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen