Gangguan Mental Berpotensi Melanda Mereka yang Tinggal Bersendirian, Segera Cari Jodoh Buat Mereka Yang Masih Bujang Itu.

 

Berniat untuk berkahwin lewat ataupun ingin membujang sehingga tua kerana patah hati jodoh tidak kunjung tiba. Jangan buat keputusan secara terburu-buru, nanti akan membawa keburukan kepada diri sendiri. Jangan terlalu memilih pasangan, jangan terlalu ingin hidup berdikari dan bersendirian kerana ia dikaitkan dengan gangguan mental. Jaga-jaga!

Ada sesiapa yang bercadang untuk tinggal bersendirian? Di mana ia merasakan bahawa dengan tinggal bersendirian ini mampu menjaga ruang peribadi mereka sendiri. Malah merasakan lebih selamat dan tidak terganggu dengan perkara-perkara negatif. Haa, cuba untuk fikir kembali selepas membaca kajian ini.Hidup bersendirian secara positifnya dikaitkan dengan gangguan mental, tanpa mengira umur dan jantina. Pernyataan ini berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan pada 1 Mei 2019, dalam jurnal akses terbuka PLOS ONEoleh Louis Jacob daripada University of Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, Perancis, serta rakan-rakan penyelidikannya yang lain.

Perkadaran individu yang tinggal bersendirian telah meningkat sejak kebelakangan ini disebabkan oleh penuaan penduduk, penurunan kadar perkahwinan dan penurunan kadar kesuburan. Penyelidikan terdahulu telah menyiasat hubungan antara hidup bersendirian dan gangguan mental tetapi secara amnya telah dijalankan pada populasi yang lebih tua dan tidak dapat terpakai kepada orang dewasa yang lebih muda.Dalam penyelidikan baharu tersebut, para penyelidik menggunakan data 20,500 orang individu berusia 16-64 tahun yang tinggal di England yang mengambil bahagian dalam National Psychiatric Morbidity Surveys pada tahun 1993, 2000, atau 2007. Sama ada seseorang mengalami masalah mental yang biasa (CMD) dinilai dengan menggunakan Clinical Interview Schedule-Revised (CIS-R), soal selidik yang memberi tumpuan kepada gejala neurotik digunakan pada minggu sebelumnya. Sebagai tambahan kepada bilangan individu yang tinggal di rumah, data boleh didapati berdasarkan faktor termasuk berat badan dan ketinggian, kebergantungan alkohol, penggunaan dadah, sokongan sosial, dan kesepian.

Hasil penemuan berkaitan gangguan mental

• Kelaziman individu yang tinggal bersendirian pada tahun 1993, 2000, dan 2007 adalah sebanyak 8.8%, 9.8%, dan 10.7%.

• Pada tahun-tahun tersebut, kadar CMD adalah sebanyak 14.1%, 16.3%, dan 16.4%.

• Dalam semua tahun, semua peringkat umur, dan kedua-dua lelaki dan wanita, terdapat hubungan atau perkaitan positif antara hidup bersendirian dan CMD (1993 nisbah ganjil sebanyak 1.69; 2000 atau 1.63; 2007 atau 1.88).


• Dalam subkumpulan yang berbeza individu, hidup bersendirian telah meningkatkan risiko seseorang untuk mendapat CMD sebanyak 1.39 hingga 2.43 kali.


• Secara keseluruhannya, kesepian telah menunjukkan sebanyak 84% perkaitan antara hidup bersendirian dan CMD.

Penulis penyelidikan tersebut mencadangkan bahawa intervensi untuk mengatasi kesepian juga dapat membantu kesejahteraan mental individu yang hidup bersendirian. Jacob telah menyatakan bahawa dengan hidup bersendirian secara positifnya dikaitkan dengan gangguan mental yang biasa dalam kalangan penduduk awam di England.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 612,817 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen