Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Sakit Sendi?

 

Selalunya sakit sendi ini akan dikaitkan dengan mereka yang telah berumur. Tetapi ia boleh sahaja jadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengikut umur sekali pun. Ada juga yang beranggapan bahawa sakit sendi ini adalah perkara biasa dalam kalangan kita.

Tapi banyak yang kita tidak tahu mengenai sakit sendi ini. Selalunya kita hanya anggap lenguh-lenguh badan sahaja tetapia berlainan.

Sakit sendi dalam istilah perubatan dikenali sebagai arthritis. Ia merangkumi lebih kurang 100 jenis penyakit yang boleh menyebabkan sakit sendi berlaku. Majoriti daripada sakit sendi ini berlaku disebabkan umur usia yang meningkat menyebabkan fungsi struktur dikawasan sendi tersebut merosot.Sendi adalah tempat yang menghubungkan tulang dan ia juga membenarkan pergerakan. Sebagai contoh dikawasan bahu, siku, lutut dan juga pergelangan tangan.

Ketika mana umur meningkat, struktur dikawasan tersebut tidak dapat berfungsi dengan sepenuhnya menyebabkan ruang dalam sendi tersebut berkurangan dan tulang boleh bergesel di antara satu sama lain. Perkara inilah yang menyebabkan kecederaan tisu dikawasan tersebut dan keradangan pun berlaku.Punca Sakit Sendi

Terdapat pelbagai jenis sakit sendi (arthritis). Tetapi faktor risiko yang meningkatkan kebarangkalian seseorang itu untuk mendapat masalah ini adalah:

Umur: Umur yang semakin meningkat akan menyebabkan kawasan sendi menjadi semakin tidak berfungsi

Jantina: Kebanyakan jenis sakit sendi selalunya berlaku pada kaum wanita

Genetik: Penyakit yang melibatkan sendi seperti rheumatoid arthritis, SLE dan ankylosing spondylosis selalunya berkait rapat dengan genetik

Berlebihan berat badan: Lebihan berat badan akan memberi tekanan yang lebih kepada sendi dan ia boleh menyebabkan kecederaan kepada kawasan tersebut

Kecederaan pada sendi: Kecederaan yang lepas pada sendi seperti ligament yang koyak akan menyebabkan sendi tersebut tidak stabil dan kecederaan yang seterusnya akan lebih mudah berlaku.

Jangkitan: Terdapat beberapa jenis jangkitan bakteria dan virus yang menyebabkan keradangan

Berlebihan kerja: Jika seseorang itu membuat kerja yang berlebihan seperti mengangkat barang yang berat, ia boleh mencederakan kawasan sendi yang boleh menyebabkan sakit sendi berlaku.

Simptom dan tanda sakit sendi

Arthritis selalunya berlaku di kawasan sendi. Ia juga boleh menyebabkan simptom lain seperti:

i. Satu ataupun lebih sendi yang

ii. Sendi yang kelihatan merah dan panas bila disentuh

iii. Sakit bila dipegang

iv. Mengalami masalah pergerakan

v. Mengalami maslaah untuk melakukan tugasan harian

vi. Jenis-jenis sakit sendiKebanyakan sakit sendi adalah disebabkan osteoarthritis dan juga rheumatoid arthritis.

1. Osteoarthritis

Terdapat kusyen di hujung tulang yang dinamakan sebagai tisu rawan (cartilage). Dalam pesakit osteoarthritis kusyen yang berfungsi sebagai pelapik untuk melancarkan pergerakan sendi semakin haus dan menipis. Ia berlaku sehingga mana tulang boleh bergesel diantara satu sama lain.

Perkara ini akan menyebabkan tisu dikawasan tersebut cedera dan menyebabkan kesakitan.

Sakit sendi jenis ini selalunya berlaku ketika kita meningkat usia. Tetapi ia juga boleh disebabkan kecederaan ligament yang menyebabkan sendi tersebut tidak stabil.

Jika anda berumur dan sakit sendi, selalunya anda mengalami sakit sendi jenis ini

2. Rheumatoid arthritis

Adalah penyakit dimana sistem pertahanan badan menyerang sel badan itu sendiri. Dalam kes ini, sel pertahanan badan akan menyerang tisu dikawasan sendi itu dan menyebabkan keradangan berlaku.

Selalunya ia akan menyerang sendi pada jari, pergelangan tangan, siku, bahu dan juga lutut.

Ia boleh menyebabkan bengkak, sendi susah untuk digerakkan dan sakit ketika bergerak. Pesakit juga akan mengalami:

i. Rasa letih selalu

ii. Pesakit akan mengalami sakit sendi yang teruk ketika bangun tidur

iii. Demam

iv. Hilang berat badan

v. Keradangan di bahagian mata(konjunktivitis)

3. Gout

Gout adalah salah satu penyebab sakit sendi yang sangat menyakitkan. Pengumpulan asid urik di bahagian sendi akan menyebabkan penghasilan kristal di kawasan sendi tersebut.

Selalunya gout akan menyerang kawasan ibu jari kaki yang menyebabkan sendi itu bengkak, merah dan juga berasa panas

Ia juga boleh disebabkan beberapa keadaan lain seperti:

i. Ankylosing spondylitis: Dalam penyakit ini, sel pertahanan badan akan menyerang sendi dikawasan tulang belakang

ii. Systemic Lupus Erythematosus: Dalam penyakit ini pula, sel pertahanan badan akan menyerang semua tisu dalam badan termasuk sendi

iii. Psoriatic arthritis: Adalah penyakit yang berkaitan dengan masalah kulit iaitu psoriasis. Tetapi dalam psoriasis ia juga boleh menyerang kawasan sendi

iv. Septic arthiris: Jangkitan kuman pada sendiBila perlu berjumpa dengan doktor?

Anda mungkin akan mengalami sakit-sakit sendi yang biasa. Ianya tiada masalah. Tetapi jika anda mengalami tanda-tanda ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor

i. Simptom dan tanda tersebut adalah:

ii. Kesakitan, bengkak itu berlaku secara berterusan

iii. Simptom menjadi menjadi semakin teruk

Anda mempunyai saudara yang mengalami penyakit autoimun (sebagai contoh Rheumatoid arthritis, Systemic lupus erythematosus ataupun ankylosing spondylitis)

Jangan mengabaikan sakit sendi anda kerana ia boleh menyebabkan kerosakan sendi yang kekal.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 504,262 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen