7 Tips Kemas Rumah Bersepah Dalam Tempoh 10 Minit. Anda Patut Cuba!

 

Rumah yang bersih sememangnya selesa untuk diduduki. Bukan itu sahaja, rasa untuk tinggal di dalam rumah lebih kuat berbanding hendak keluar bersama teman-teman. Tidak cukup dengan itu, rumah yang bersih dan teratur juga membantu fikiran seseorang itu lebih tenang dan menyamankan.

Tapi ramai yang sedia maklum bahawa, orang yang bekerja ini mempunyai masa yang sangat sekejap di rumah. Dan rumah biasanya dijadikan teman tidur sahaja berbanding mereka yang mempunyai keluarga yang akan menghabiskan masa sepenuhnya di rumah pada hujung minggu.Namun itu bukan alasan untuk tidak mengemas rumah. Buat mereka yang bujang dan tidak mempunyai masa yang banyak untuk mengemas, mungkin anda boleh cuba tips ini.

Tidak kiralah sama ada bujang, berkahwin atau tinggal bersama keluarga, kebersihan tempat tinggal memang sangat dituntut.

1. Dapatkan kerjasama daripada seisi rumah

Ada yang kata, kemas rumah tanggung jawab suami. Namun, secara realistiknya, ia adalah tugas kedua-duanya sekali.

Anda tidak boleh melakukannya seorang diri melainkan anda memang tinggal bersendirian. Jika sudah menjadi amalan setiap ahli keluarga mengemas rumah, maka tugas jadi lebih mudah. Bagaimanapun, jika ini kali pertama, anda perlu cekal dan bertegas sewaktu memaklumkan kepada setiap ahli keluarga perihal mengemas rumah bersama-sama.

Buat jadual mengemas jika perlu, khususnya untuk tugasan membersih bilik air atau tandas dan membuang sampah.

2. Senaraikan peralatan mengemas yang diperlukan

Jadi, bagaimanakah cari kemas rumah dengan cepat? Pertama sekali, anda perlu sediakan perkakas yang digunakan sewaktu mengemas seperti penyapu, mop, baldi, pengaut sampah, tong sampah, plastik sampah, berus tandas, penyapu sawang, kain pengelap, sabun untuk mencuci lantai, penyembur cermin dan sebagainya. Bayangkan dahulu.

Andai kata peralatan tidak mencukupi, teruskan sahaja `projek mengemas’ menggunakan perkakas sedia ada. Jangan lupa untuk tulis atau catat peralatan mengemas dalam senarai membeli barang supaya ia boleh dibeli kemudian.

3. Sediakan peralatan mengemas secukupnya

Jika mendiami rumah teres dua tingkat, anda wajib mempunyai penyapu lebih dari satu. Bayangkan betapa penatnya turun naik dek `mengejar’ sebatang penyapu. Lama kelamaan semangat hendak menyapu hilang begitu sahaja. Begitu juga dengan peralatan membersih bilik air seperti berus tandas atau berus lantai. Jika rumah mempunyai lebih dari satu bilik air atau tandas, anda memang wajib membeli lebih dari satu berus tandas.

4. Gunakan mesin

Saya menyarankan agar setiap kediaman mempunyai sekurang-kurangnya sebuah mesih penyedut hampagas (vakum). Ramai beranggapan kegunaan vakum hanya kepada mereka yang memasang permaidani di rumah. Sebenarnya, vakum juga boleh digunakan untuk membersih apa juga jenis permukaan lantai, membuang sawang pada dinding atau siling, membersih langsir, perabot dan banyak lagi.

Mengikut kemampuan masing-masing, vakum boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan kegunaan. Ada yang berfungsi menggunakan air; ada juga yang boleh dibawa ke mana-mana kerana reka bentuknya yang kecil dan ringan serta vakum yang bergerak sendiri (robotik). Penggunaan vakum juga boleh menjimatkan masa mengemas sebanyak 50 peratus!

Selepas melengkapkan rumah dengan peralatan yang diperlukan, barulah anda boleh memulakan projek mengemas dalam tempoh yang singkat. Jangan kemas rumah semasa nak raya sahaja.

Berikut adalah tips kemas rumah bersepah dalam tempoh 10 minit:

1. Kemas tempat tidur terlebih dahulu

Ya, itulah yang sepatutnya dibuat selepas bangkit tidur. Tidak kiralah di manapun anda melelapkan mata, jangan biarkan keadaan tempat tidur bersepah. Terutamanya jika mempunyai bilik tidur sendiri. Itu bukan alasan untuk anda malas merapikan cadar, melipat selimut atau menyusun bantal.

Lakukan segera setiap kali bangkit tidur. Didik anak-anak supaya melipat selimut, menyusun bantal, menarik cadar sehingga tegang atau rapi di atas tilam dan mengemas atas katil setiap kali mereka bangun tidur. Jika sudah menjadi kebiasaan, anda boleh melakukannya dalam tempoh seminit.

2. Kemas bilik air

Ingatkan ahli keluarga supaya:

I. Memastikan membasuh bersih permukaan lantai tempat mandi daripada sebarang kesan sabun.
II. Membersih tumpahan ubat gigi atau buihnya dari permukaan sink atau kawasan sekitarnya.
III. Meletakkan balik setiap barang yang digunakan pada tempatnya seperti berus gigi, ubat gigi dan sabun.

3. Paling penting, menarik flush selepas menggunakan tandas.

Pastikan setiap ahli dalam rumah mematuhi semua peraturan di atas. Sebenarnya anda tidak perlu menunggu seminggu sekali baru hendak mencuci tandas. toilet, andai terlihat kesan kotoran pada permukaan dinding, terus ambil berus dan sental. Perbuatan itu boleh dilakukan sambil mandi. Sebenarnya anda hanya perlu meluangkan masa satu minit saja untuk mengemas bilik air.

4. Sidai tuala dan himpun pakaian kotor

Inilah masalah terbesar bagi kebanyakan orang. Meletak tuala basah selepas mandi dan membiarkan pakaian kotor di merata-rata tempat. Tuala basah inilah antara penyumbang kepada bau hapak atau kurang enak dalam rumah.
Jadikan amalan diri atau keluarga untuk menyidai tuala basah di ampaian atau tempat yang sesuai. Begitu juga pakaian kotor. Sediakan bakul khusus untuk pakaian kotor dan letakkan bakul itu di tepi mesin basuh. Masa yang diambil lebih kurang seminit sahaja.

5. Kemas ruang makan

Jadikan tabiat untuk mengemas segera sisa bahan memasak jika membuat persiapan memasak di ruang makan. Didik anak-anak untuk menolak semula kerusi ke bawah meja setiap kali bangun selepas makan. Sapu permukaan lantai selepas makan untuk membuang sisa makanan yang bersepah. Sebaik-baiknya setiap ahli keluarga mengambil giliran menyapu ruang makan. Jika sudah selalu diamalkan. Masa untuk menyapu ruang makan berkeluasan sederhana mengambil masa tidak lebih tiga minit.

6. Basuh pinggan

Pastikan sink bebas daripada pinggan kotor setiap hari sebelum tidur. Jika berasa penat melakukannya sendirian, ajak anak atau suami untuk membantu anda. Atau tetapkan giliran membasuh pinggan di kalangan ahli keluarga.
Jangan lepas makan, main tinggal!

Pastikan semua pinggan, mangkuk dan cawan disusun pada rak atau tempatnya dengan kemas. Jika pinggan yang digunakan sewaktu makan malam sudah dibasuh, anda sebenarnya memerlukan masa tidak sampai seminit untuk membasuh kole atau cawan minum pagi.

7. Kemas ruang tamu

Susah nak kemas rumah bersepah sebab banyak barang? Susah nak kemas rumah bersepah sebab rumah kecil? Percayalah, tiada masalah.

Cuba susun kemas kusyen sofa atau kusyen hiasan yang berterabur. Jika mempunyai anak kecil yang suka membawa permainan dari bilik tidur dan bermain di ruang tamu; ajar mereka supaya menyimpan semula barang permainan di tempat asal. Atau sediakan kotak berpenutup yang berwarna-warni di ruang tamu supaya mudah menyimpan apa juga barang yang menyemakkan pandangan.

Kotak ini juga boleh jadi penyelamat jika tiba-tiba rumah didatangi tetamu. Tugas mengemas hanya memakan masa lima minit sahaja bagi ruang tamu berkeluasan sederhana, jika keadaannya tidak seperti `tongkang pecah’. Bagi mereka yang suka tidur atau tertidur di ruang tamu, jangan bertangguh melipat selimut dan tilam nipis (jika anda menggunakannya) sehingga anda pulang dari tempat kerja.

Sebenarnya, anda akan menjadi lebih ‘stress’ mendapati ruang tamu bersepah selepas penat bekerja

8. Buang sampah setiap hari

Biarpun sedikit, jangan simpan sampah di rumah. Jadikan amalan untuk membuang sampah setiap hari. Tujuannya untuk mengelakkan bau yang tidak menyenangkan dan kunjungan daripada `tetamu’ yang tidak diingini seperti semut, cicak dan lipas.

Mudah sahajakan tips kemas rumah bersepah ini?

Jika masih lagi rasa penat, tak salah mencuba perkhidmatan dan servis kemas rumah secara ‘part-time‘ yang semakin banyak di kawasan bandar seperti di Klang, Putrajaya, Shah Alam, Kuantan, Seremban dan lain-lain. Keluar modal sedikit, badan pun tak rasa penat.

Selamat mencuba!

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 595,305 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen