Lelaki Ini Kongsikan Antara Kesalahan Yang Biasa Orang Buat Bila Melawat Baby Baru Lahir.

 

Dengar sahaja sahabat baik ataupun antara ahli keluarga sudah selamat melahirkan baby, hati kita pula melonjak kegembiraan untuk melawat mereka. Dalam fikiran sudah banyak perancangan untuk dibeli dan perkara yang mahu dilakukan, termasuklah mahu muatnaik gambar dalam sosial media.

JANGAN!

Jangan terlalu teruja sehingga membuat pelbagai perancangan, padahal kawan tu pun masih lagi dalam pantang, malah jangan lakukan kesalahan ini berulang kali apabila melawat baby seperti perkongsian saudara Akhtar Syamir ini, atau dikenali sebagai Bro Ohsem

********

Image may contain: 4 people, people smiling, text

1. Datang melawat masa diri sendiri sedang tak sihat, dengan batuknya, demamnya, selesema lagi.

Baby ni punya antibodi tak sama macam orang besar, bukan kuat mana pun. Bahaya kalau berjangkit.

2. Ambil gambar anak tanpa izin.

Siap pakai flash lagi. Terkebil-kebil anak terkejut. Lepas tu siap upload kat media sosial terus. Mak ayah sendiri pun tak upload gambar anak lagi, dia yang rasmi dulu. Seronok tak bertempat.

3. Pegang-pegang, dukung-dukung baby. Tangan bersih tak bersih pun kita tak tahu.

Entah-entah baru lepas buang sampah ke, berkebun ke, buang air besar ke. Lepas tu siap cium-cium lagi. Siap cakap sedapnya bau baby. Kat mulut dengan tangan kita ni banyak sangat bakteria, sangatlah bahaya kat bayi. Harap faham.

4. Datang melawat, tapi duduknya lama sungguh.

Sampai orang lain dah datang dengan pergi pun dia ada lagi. Kesian kat mak baby nak rehat ke, nak tidur ke. Jadi penat pulak melayan awak bercerita, bergosip bagai. Nak menyusu baby pun naik segan. Boleh pulak cakap "ala serupa je kita punya pun". Awak tu tak segan takpelah, padahal aurat jugak tu.

5. Terlalu banyak komen dan complaint tentang baby itu.

Asyik-asyik komen anak kecik la, anak besar la, kulit gelap la, cerah tak macam bapak dia la, hidung kemek la, tak ikut mak dia la. Baby ni baru keluar berapa hari dah kena kecam. Sedih la..

Image result for complaint gif
Kredit: Giphy

6. Bising nama anak yang kita bagi tu tak sedap, kenapa tak bagi nama yang dia suka? Hahaha..

7. Bercakap punya la kuat.

Baby baru nak tidur terus cerah mata saiz sepuluh sebab terkejut. Gelak pun serupa nak makan orang.

8. Mengajar macam-macam petua.

Itu tak boleh, ini tak boleh. Itu salah, ini salah. Duduk bersimpuh tak boleh, melunjur tak boleh. Maknye pun jadi tekanan dibuatnya. Semua nak ikut cara dia. Dia je yang betul. Dia je yang hebat.

9. Melawat bawak anak buas yang amat.

Anaknye pun tak dilarang usik barang orang, barang baby. Maknye dah susun elok senang nak capai, habis dialih-alihnye. Bila tegur, kita pulak kena sound "biasalah budak-budak, nanti baby ni besar taulah macam mana". Payahh..

10. Khas untuk kaki merokok. Janganlah nak menyibuk pegang baby.

Beribu benda tak elok kat jari jemari dengan mulut tu. Tak sayang nyawa sendiri takpe, jangan bahayakan nyawa anak orang lain.

11. Tanya bersalin kat mana, lepas tu canang dia bersalin kat hospital swasta. "Murah je" katenye.

12. Membanding-bandingkan kesakitan bersalin.

Dia je yang paling sakit, orang lain tak sakit. Dia je yang kena gunting, dia je yang operate, dia je yang normal, dia je yang susah 24 jam dalam labour room. Aduh..

Bukan tak bagi melawat sebenarnya. Cuma nak bagi faham kesalahan-kesalahan atau benda yang selama ini kita tak sedar, tapi kita buat. Ini pun salah satu punca ibu boleh stress tau.

Semoga dapat memberi manfaat kepada bakal pengunjung ibu dan anak yang baru lahir ni. Silakan kongsi maklumat ini supaya tiada lagi ibu-ibu stress bila orang datang berkunjung tanpa adab.

Jangan lupa bawak hadiah. Kalau tak bawak pun hulur la sikit untuk baby. Boleh bantu beli-beli pampers nanti. Hehe..

Korang setuju tak?

********

Semoga Bermanfaat!

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 375,098 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen