Sakit Leher Apabila Menghadapi Komputer Terlalu Lama, Ini Cara Melegakannya.

 

Setiap hari duduk di meja kerja dan menghadap komputer pasti akan memenatkan leher anda. walaupun kelihatan kerja yang begitu tenang dan tidak penat, tetapi tetap sahaja boleh menyebabkan tubuh menjadi kejang, lenguh bahkan sakit-sakit.

Rasa sakit dan tidak selesa ini biasanya di leher dan juga belakang badan, bahkan keadaan ini juga boleh menyebabkan seseorang individu mengalami sakit kepala.Jadi apa yang perlu anda lakukan untuk mencegah rasa lenguh dan sakit ini?1. Pastikan kepala sentiasa tegak.

Ketika anda bekerja menghadap komputer, keadaan kepala mungkin akan lebih cenderung membengkok atau bersandar. Ini menjadikan leher lebih memberi tumpuan berbanding kepala anda. Jika ia dilakukan selama berjam-jam setiap hari pasti leher anda akan berasa lenguh dan sakit.

Jadi untuk mencegah perkara ini cuba letakkan monitor komputer atau komputer riba sejajar dengan mata anda. Dengan cara itu, leher tidak perlu bengkok. Sekiranya tidak mungkin untuk menukar ketinggian meja, gunakan pad tambahan untuk komputer riba atau komputer yang dijual di pasaran.

2. Duduk dalam kedudukan santai supaya leher tidak kaku.

Selain menyesuaikan keadaan skrin dengan mata anda, anda juga perlu mencari kedudukan yang sesuai untuk mencegah leher anda menjadi tegang dan sakit. Gaya duduk yang tidak sesuai akan membuat anda terdedah kepada leher dan sakit belakang. Dari sekarang cuba untuk duduk lebih santai dengan belakang dan belakang kerusi tegak. Pastikan kedudukan siku dan tangan anda berada di atas meja, tidak tergantung. Untuk kedudukan kaki, cuba sentuh lantai rata.3. Gerakkan tubuh anda dengan cara yang betul.

Bukan sahaja gaya duduk yang membuat leher anda lenguh dan penat, pergerakan badan yang salah terutama mengangkat atau mengambil objek juga akan menjadi penyebab kesakitan ini. Pastikan anda sentiasa dalam keadaan yang baik ketika bergerak dan jangan mengangkat barang yang terlalu berat hingga mampu menyakiti tulang belakang anda.4. Sentiasa renggangkan badan.

Walaupun anda sibuk dengan kerja anda sepanjang hari, itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukan sedikit renggangan bukan? Mulai sekarang biasakan untuk melakukan renggangan yang ringkas seperti bangun dan berjalan selepas 30 minit anda dalam keadaan duduk. Ini juga membantu anda untuk melegakan sakit leher anda.

5. Minum air secukupnya.

Jangan minum selepas makan. Sebagai pekerja pejabat yang banyak duduk dan tidak banyak bergerak, anda perlu mengekalkan pengambilan cecair. Minum air membantu menghidratkan tubuh badan anda. Sebaiknya, minum tidak kurang daripada lapan gelas air sehari. Sekiranya anda sering lupa, buatlah peringatan untuk anda minum setiap 2 jam.

Selamat mencuba!

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 630,418 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen