Ibu Dan Ayah Kena Tahu Bagaimana Anak Umur 0-12 Bulan Tunjukkan Kasih Sayang Mereka Kepada Anda.

 

Bagi kita mungkin dirinya hanya bayi kecil yang perlukan perhatian dan kasih sayang oleh orang dewasa serta ibu bapanya. Namun begitu, mereka yang masih bayi ini tidak tahu bagaimana untuk bertindak balas terhadap kasih sayang yang diberikan oleh ibu bapanya dan orang yang menjaga serta mengasuhnya.

Haa, ramai tidak tahu bukan bagaimana seorang bayi ini tunjukkan kasih sayang mereka terhadap orang yang menyayanginya. Mana tidaknya, bayi ini hanya tahu makan minum sahaja, yang lain mereka ini masih belum pandai lagi.

Di sini, bapa ini berkongsi bagaimana bayi yang berumur 0-12 bulan tunjukkan kasih sayang mereka terhadap ibu bapa dan orang sekelilingnya. Mari ikuti perkongsian saudara Najmi Nawawi ini.Selepas berhari-hari kepenatan, tidak cukup tidur, tukar 'diapers', dan anak menangis tidak henti. Kadang-kadang membuatkan ibu bapa risau tentang 'bonding', dan yang paling penting, adakah mereka sudah lakukan dengan cara yang betul.

Persoalan ini membuatkan ibu bapa mula tidak senang dan resah. Maka hari ini ketahuilah, bahawa dalam proses kita berterusan menghadapi kesukaran membesarkan bayi, sebenarnya kita telah berjaya membentuk 'bonding' yang sangat istimewa - ada caranya untuk kita tahu.

Manusia kecil (bayi), mempunyai cara mereka yang tersendiri untuk menunjukkan bahasa cinta dan penghargaan buat ibu bapa. Bahkan, cara mereka ini lebih indah dari puisi-puisi cinta ataupun lain-lain 'grand gesture' seumpamanya. Lihat dengan teliti, dan cari tanda cinta ini pada bayi kita.1. Bayi kenal bau dan bunyi kita (1 bulan)

Suara dan juga bau kita pastinya termasuk dalam senarai koleksi kegemarannya. Sebab itu bayi pada usia ini akan pusingkan kepalanya mencari kita, walaupun pada ketika itu terdapat orang lain juga di dalam bilik. Bahkan mengikut kajian 'neuroscientist', bayi yang berusia seawal 1 minggu pun akan memusingkan kepala ke arah 'breast pad' yang direndam dengan susu ibu.

2. Bayi tersenyum pada anda (2 bulan)

Pada dua minggu awal kelahiran, senyuman anak mungkin hanyalah sekadar 'passing gas'. Namun ketahuilah, apabila usianya mencecah 2 bulan, senyuman yang diberikan istimewa untuk kita. Yup! Istimewa untuk kita. Bayi akan mula menyedari bahawa dengan memberi senyuman, dia akan mendapat perhatian kita. Cubalah senyum dulu tanpa suara, dan lihatlah bayi kita tersenyum kembali.3. Bayi mahu anda sentiasa dalam pandangannya (4 bulan)

Dalam lingkungan usia 4 bulan pula, ianya menjadi satu perkara yang sangat digemari bayi untuk melihat mata anda. Bayi akan sangat suka untuk renung mata kita sepertimana kita suka merenung mata si comel. Jika perkara ini berlaku, jangan pula kita 'ignore' mereka. Kerana ketahuilah, ini ialah peluang yang baik untuk mengajar bayi kita nilai positif daripada 'give-and-take'.

4. Bayi mula ber- 'nangingilala' dan minta anda untuk angkatnya (6 bulan)

Lihatlah bayi kita cuba memanggil dan meminta untuk diangkat. Tidak kiralah bayi anda rapat dengan orang lain (pengasuh) sekalipun, namun pasti dia akan tetap suka untuk kita angkat mereka. Kerana bagi bayi kecil, tiada yang boleh mengganti pelukan kasih sayang ibu dan ayah. Sebuah aura berbeza dapat dirasa dari 'mom or dad’s loving arms'.5. Bayi akan sentiasa 'check in' kehadiran dan akan menangis jika dtinggalkan (8 bulan)

Waktu ini bayi kita mungkin sudah boleh bergerak meniarap atau merangkak ke sana sini. Bayi akan menerokai dunia yang serba baru baginya namun ketahuilah dia tetap akan ada masanya berhenti seketika dan mencari kembali (check in) ibu bapa. Kalau tidak dijumpai, maka bersedialah untuk mendengar tangisan meganya. Inilah yang dipanggil 'separation anxiety' yang menjadi bukti cinta si bayi pada kita.

6. Bayi suka untuk memberi ciuman pada kita (12 bulan)

Dalam lingkungan usia 1 tahun, bayi kita sudah pandai meniru cara anda menunjukkan kasih sayang. Sepertimana kita memberi ciuman cinta kepada bayi. Kini, si bayi pula yang pandai memberi ciuman kasih sayang pada kita. Ya, mereka belajar dari kita. Apabila tindakan ini disambut dengan mesra dan penuh penghargaan kembali dari kita, maka saksikanlah, ciuman itu akan lebih kerap mendatangi selepas ini.

p/s : Kasih sayang ibu bapa ialah bukti kecintaan yang tiada kepentingan diri, tidak bersyarat dan sentiasa rasa cukup dengan segala yang dimiliki.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 507,023 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen