6 Ujian Bakal Pengantin Akan Lalui Ketika Sedang Sibuk Menguruskan Majlis Perkahwinan.

 

Pergaduhan dan salah faham itu adalah perkara biasa yang akan berlaku di antara mereka yang sedang menjalinkan hubungan. Tidak kiralah hubungan itu di fasa mana sekali pun, pergaduhan pasti akan berlaku. Biasanya ia adalah salah faham yang melibatkan rasa tidak puas hati pasangan. Namun begitu, terdapat satu pergaduhan yang sangat membimbangkan sesiapa sahaja kerana jika berlakunya perpisahan ia akan memberikan kesan yang buruk.

Pergaduhan yang membimbangkan ini berlaku ketika majlis perkahwinan semakin hampir dan masing-masing sibuk melakukan penyiapan, tetapi kerana salah faham ia menimbulkan masalah buat keduanya. Orang kata ia adalah ujian buat mereka, namun bagaimana mereka ini untuk mengatasi masalah sebegini?

Maka dengan itu, bakal-bakal pengantin ini perlu tahu keadaan yang bagaimana akan menyebabkan kalian bergaduh lalu timbulkan salah faham yang panjang. Mari teruskan pembacaan.



1. Anggaran perkahwinan



Perbincangan mengenai kewangan ini boleh timbulkan perkara yang sensitif di antara keduanya. Perkara sebegini teramatlah penting untuk dibincangkan sejak awal lagi. Pasangan biasanya akan saling berdebat akan pandangan yang berbeza pada keseluruhan kos perkahwinan, bayaran pelamin, perbelanjaan goodies dan lain-lain lagi. Untuk mengelakkan ketegangan mengenai perkara ini, anda perlu bersetuju dengan jumlah wang yang tertentu untuk menampung kosnya dan cuba sebaik mungkin untuk berpegang pada anggaran. Menjadi telus dan terbuka mengenai situasi kewangan anda supaya anda dapat menguruskan cara terbaik untuk membiayai perkahwinan anda atau mengendalikan sebarang masalah kewangan.

2. Campur tangan keluarga.



Dalam kebanyakan kes, perkahwinan adalah urusan keluarga. Apabila dua keluarga besar bersatu, terdapat dua harapan yang digabungkan. Sesetengah pasangan sering berhadapan dengan keluarga mertua, saudara-mara yang terlalu terlibat, ibu bapa yang memberikan nasihat yang tidak diminta, datuk dan nenek yang mengharapkan pengantin perempuan memakai pakaian antik mereka, dan banyak lagi. Ini boleh mengecewakan dan mendorong pasangan untuk mengambil bahagian atau ingin mempertahankan keluarga mereka. Perkara yang paling penting ialah, pasangan harus berdiri sendiri dan membuat keputusan bersama. Jangan biarkan ia menimbulkan ketegangan dalam hubungan anda, ambil sebagai peluang untuk belajar tentang keluarga masing-masing dengan lebih baik dan mencari cara untuk capai keserasian bersama-sama.

3. Pembahagian tugas.



Terdapat banyak kes yang berlaku di mana pihak perempuan terlalu peduli dengan pengurusan majlis manakala pihak lelaki kurang mempedulikan perancangan perkahwinan mereka. . Seseorang akan merasa seperti mereka melakukan semua pekerjaan dengan sendirinya dan yang lain mungkin merasa tersisih, akhirnya ia boleh menyebabkan pergaduhan antara pasangan itu. untuk mengelakkan perkara sebegini, anda perlu memberinya satu tugas yang sememangnya sesuai buat dirinya. Sebagai contoh menguruskan hiburan di majlis perkahwinan, perancangan bukan madu dan pelbagai lagi.

4. Konsep perkahwinan.



Satu lagi perkara biasa yang terjadi adalah apabila pengantin lelaki dan pasangan mempunyai idea, rasa atau visi yang berbeza tentang perkahwinan impian mereka. Dia mungkin mahu bunga, alat tulis atau hiasan berwarna pastel romantis, sementara dia bersandar pada nada yang lebih minimalis dan romantik. Mungkin pengantin wanita suka lagu-lagu klasik yang akan dimainkan semasa makan malam, tetapi pengantin lelaki itu ingin lagu-lagu pop yang lebih baik untuk dilepaskan. Kunci untuk menyelesaikan masalah ini adalah untuk berkomunikasi dan berkompromi.

Bincangkan aspek yang bertentangan dan cari jalan untuk capai persamaan. Anda juga boleh berunding dengan seseorang yang anda percayai, seperti ibu anda, atau perancang perkahwinan, untuk membantu anda mendapatkan perspektif yang baru dan baru.


5. Jadual dan pengurusan masa.



Perancangan perkahwinan biasanya mengambil masa yang lama. Pasangan perlu pergi ke cuba untuk merasa makanan, mesyuarat, kelengkapan, jurugambar, dan menyelesaikan banyak tugas tepat pada masanya, seperti mengatur senarai tetamu, menghantar jemputan, atau mengemukakan dokumen undang-undang. Bagi pasangan yang sibuk proses ini boleh menjadi sangat mengecewakan dan menjadi sumber utama pertarungan di antara mereka.

Satu perkara yang perlu diingati adalah tidak teragak-agak untuk meminta pertolongan bila-bila masa anda memerlukannya, boleh jadi dari wakil pengantin lelaki, keluarga, saudara mara atau bahkan perancang perkahwinan yang lain berada di sana untuk memberikan sokongan dan memudahkan proses perancangan untuk anda, mereka boleh membantu anda mengatur, mengurus dan selesaikan segala-galanya supaya anda hanya boleh duduk, berehat dan menjadi raja sepanjang hari!

6. Tekanan.

Kebanyakannya merasakan masa tidak mencukupi, kekecewaan perkara tidak seperti yang dirancang, bahkan marah terhadap satu sama lain hanya kerana anda tertekan. Semuanya akan kelihatan salah dan bermasalah apabila anda tertekan dan penat. Bagaimana untuk menyelesaikannya? Cukup mudah, berehat. Mempunyai beberapa masa sahaja untuk melakukan hobi anda atau menjaga keperluan peribadi anda. Pergi ke spa, tonton movie atau tidur siang hari.

Buat pengetahuan anda kekurangan tidur juga boleh menyebabkan tekanan dan hormon tidak seimbangan. Dengan cara itu, anda boleh disegarkan semula dan bersedia untuk menangani lebih banyak tugas selepas itu. Juga cuba untuk mendapatkan satu hari dalam seminggu di mana anda dan pasangan anda membincangkan apa-apa perkara mengenai perkahwinan.


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 596,280 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen