"Jangan Sekali Bandingkan Anak Lelaki Dan Anak Perempuan, Masing-Masing Ada Keunikan Yang Tersendiri" Ibu Ini Kongsi Tips Cara Memahami Anak Lelaki.

 

Setiap daripada anak kita ini mempunyai keunikan dan kelebihan mereka masing-masing. Sebagai ibu bapa, kita perlu lebih memahami setiap keunikan yang mereka miliki. Tidak kiralah anda miliki anak lelaki atau perempuan, kedua-duanya sama sahaja, tiada apa yang membezakannya.

Cuma sebagai ibu bapa, perlu lebih jelas bagaimana sikap dan tingkah laku anak lelaki dan juga anak perempuan. Kita tidak boleh samakan mereka hanya kerana anda ibu mereka. Ini kerana, karekter di antara anak ini tersangatlah berbeza, sehinggakan anda tidak boleh mendidiknya menggunakan satu cara yang sama. Lebih-lebih lagi perkara yang melibatkan pendidikan.

Menerusi satu perkongsian seorang ibu, Puan Nik Asma Nmr, mungkin dapat membantu ibu bapa di luar sana untuk memahami anak-anak terutama anak lelaki.



Minggu lepas pegi seminar technic reading by Founder Little Caliph, Teacher Fari. Dia ajar technic cepat membaca dan ajar juga perbezaan anak lelaki dan perempuan.

Sedikit tips nak kongsi untuk kita para ibu ayah yang ada anak laki.

Jangan sekali-sekali bezakan anak lelaki dan anak perempuan. Beza dari segi kepandaian ke, cara belajar ke, mana lagi pandai ke anak laki ke anak perempuan ke, no no. Jangan bezakan. Cara anak laki belajar pun tak sma macam cara anak perempuan blaja. Totally different.

Meh kita baca kat bawah cara anak laki dengan anak perempuan belajar cemana.

1. Anak perempuan bila balik sekolah, kita tanya dia, belajar apa kat skolah, dia boleh jawab belajar lukis bunga, belajar abc, sekian-sekian.

Anak laki kalau kita tanya, dia pun jawab entah. Tak pun dia jawab solat. Semalam tanya jawab solat jugak, kemarin pon solat jugak. Memang takde belajar benda lain ke, haha. Aku try tanya Hamzah, belajar apa kat sekolah, dia jawab belajar makan. Laaaa patutla besar, belajar makan je kat skolah ye. Hahahaha

2. Anak laki lebih kepada mechanical function. Tu yang kalau tengok budak2 lelaki, suka melompat, bergerak, berlari. Kadang kita panggil dia suruh duduk sebelah kita sekejap, dia datang duduk, lepas 5 saat dia hilang. Ini memang nature budak lelaki. Jangan etak pect dia macam anak perempuan, duduk diam-diam, baik-baik, no no. Boys will always be boys. Masa bergerak tulah dia belajar. Perempuan, masa duduk diam tulah dia belajar. Boys oh boys.



3. Anak yang lahir bulan 1 dan bulan 12, atau awal tahun dengan akhir tahun, kita tak boleh compare tahap pembelajaran dia, kerana semestinya yang lahir bulan 1 tu dah banyak progress dari yang lahir bulan 12.

Yang lahir bulan 1 tu by the time bulan 12, dia dah boleh berlari dah, yang bulan 12, baru keluar dari perut maknya, terkebil2 pandang syiling. Botol susu pun tak reti pegang lagi takkan nak compare yang dah berlari dengan yang tak pandai pegang botol susu lagi. Haha

4. Sebenarnya anak laki ni bila belajar dia suka benda bergerak, dia suka hands-on(pegang2, etak periencing benda tu), suka eksperimen. Tak macam girl, girl ni kita bagi latih tubi pun dia boleh siapkan. Boy kita bagi latih tubi, selalunya tak siap. Tapi endingnya, latih tubi tak siap pun last jadi jugak orang, keje jugak kat sirim, eh sirim tetiba.

Haha kesimpulannya, anak laki ni die bukan tak pandai. Dia pandai, tapi learning method dan teaching method untuk anak laki berbeza dengan anak perempuan. Patutla hanzalah tu suka betul main2 pasir, kalo mandi dalam bilik air tu, habes die campur ubat gigi ngan sabun shampoo sume(habes duit mami nakkk). Pak dia kata nak jadi ahli kimia kot. Suka main campur2 sume benda. Eksperimen kuat sangat. Mainan elok-elok pun dibukaknya sebab nak amik magnet kat dalam mainan. Takpelah hanzalah, dulu mami ayah tak paham. Dah pegi seminar, barulah paham. Patutlah hanzalah macam tu.


Pengajaran no 4 ni, kita nak didik anak kena ada ilmu. Kalu takde ilmu, tu yang jadi nak marah-marah anak, tak paham anak, suka melabel anak nakal, padahal sebab ilmu tak cukup.

Hari2 doa kat Allah mintak nak anak pandai, nak anak pandai bukan Allah bagi *ting* magic. Terus pandai. Tak, tak, tak. Nak anak pandai, terimalah segala macam eksperimen, cubaan itu ini yang dia akan buat, dan main dalam proses Allah nak jadikan dia anak yang pandai seperti doa yang kita minta. *insaf mok.



5. Masa belajar, anak perempuan duduk tepi tingkap takpe. Anak laki, jangan bagi duduk tepi tingkap. Ingat tak tadi, anak laki ni dia suka benda bergerak. Tu yang bila cikgu ajar, dia tak boleh fokus, pasal banyak gangguan tepi tingkap, kucing lalu dia pandang, burung terbang dia pandang, lipas, cicak segala jenis binatang dan manusia yang lalu dia pandang. Tu yang masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Make sure anak laki kita, bila belajar suruh cikgu letak dia kat depan. Tengah2. Haha skema gitu. *kena make sure sg

6. Ada tak kejadian bila kita menjerit panggil anak laki, dia macam buat2 tak dengar? Sebenarnya, bukan dia buat2 tak dengar. Dia memang tak dengar. Rasa macam eh tipu takkan tak dengar. Kuat kot bunyi takkanla tak dengar. Ye mmg dia tak dengar.

Kajian menunjukkan anak laki tak boleh dengar bunyi yang berfrekuensi tinggi. Jeritan mak tu frekuensi tinggi la tu. Kalau suara bapak dia yang garau tu, tak yah jerit pun, laju je dia dengar. Macam mencabar keimanan mak je tau, ingatkan pura2 tak dengar. So mak2 kalau nak panggil anak laki, memang kena pegi dekat dia, lalu panggillah baik2, nescaya dia akan dengar. Tak caye boleh buat eksperimen. Anak perempuan, rasanya dua2 dia dengar. Hahahah jerit pun dia dengar, pelan2 pun dia dengar.

*Girls can hear 10tak better than boys. Oh no wonder.

Contoh lagi, kalo anak nangis, lagi2 yang suara nak dekat sama tu, (laki dan perempuan). Mak2 boleh tau yang nangis tu yang mana. Ptutlah, aku boleh tau suara maira ke uzair yang nangis. Dengar suara sekilas sudah ku tahu uzair yang nangis. Tanya suami kito, dia ada ‘kot2’ maira kot, uzair kot. Haha tak pe yang, sy paham dah.



7. Bila kita marah boys suruh keep quite and sit down. Cuba perati berapa lama boleh keep quite tu. Mesti kejap je, tiba2 5 saat dia start cuit kawan dia. Teacher fari kata tu memang nature dia. Tak boleh duduk diam. Memang macam tu.

Penah tengok tak budak laki hafal quran macam mana, sambil hafal sambil bergerak, makin lama makin nak tunduk, macam nak sujud dah gayanya ke depan ke belakang. Oh patutla.... kadang tengok sampai heran, semua duk menghafal gaya gitu. Sape penah nampak mesti boleh recall. Hahahaha

Ada lagi, penah tengok tak budak laki solat? Kejap cuit kawan, pastu sambung solat, main tolak-tolak guna punggungla, tolak kawan sebelah kiri, tolak kawan sebelah kanan. Sampai rasa eh tak leh solat diam-diam ke. Budak perempuan elok je solat diam2. Pakai telekong elok-elok, ikot setiap step. Budak laki, boring jap klua saf main lari-lari jap, rakaat nak abes, baru dia masuk saf balik. Takut kena rotan ngn ayah lettew.

Kalau girls, masa makan pun duduk elok-elok je, masa rehat, rehat ngan kawan samasama, buka bekal, sit down, lepastu TALK, and TALK, and TALK and TALK seperti tiada hari esok.. haha Sebab tula para suami, korang kena layan isteri bercakap, sebab yeah, girls memang suka bercakap. Thats their nature like forever. Kalau korang tak layan isteri bercakap, tu yang dorang bercakap di fb tu. KRT dan segala jenis mak nenek tu u name it.

Ok sekian, saja share untuk para ibu yang anak boys ramai macam kita ni. Tc Fari pun anaknya 4boys, patutlah dia paham sangat.

Lepas seminar, aku telah menjadi ibu yang baru. Hhahhaha. Yang lebih paham nature anak2. Tiba-tiba anak bising dlm kete, suruh diam. Diam 5 saat, tiba2 dengar dorang gelak terkekek2 tengah main cuit2. Laaaa memang betol tak boleh duk diam hahahahhaha sabo jela.. Allah hantar anak-anak untuk tarbiah mak ayah apa itu erti sabar sebenar..


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 398,966 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen