Para Ibu Bapa Harus Elak Lakukan 5 Perkara Ini, Jika Tidak Mahu Anak Menjadi Biadap.

 

Melentur Beluh Biar Daripada Rebungnya..

Begitulah dalam mendidik anak-anak pada masa kini. Tersilap sedikit, pasti akan dicontohi oleh anak-anak, kemudian dijadikan sebagai tabiat yang tidak dapat dikikis pula. Setiap perlakuan ibu bapa dalam mendidik anak-anak akan sentiasa diingati, dan berlegar-legar di ruangan minda mereka.

Oleh itu, amat menakutkan apabila anak-anak mula menjadi biadap dan memberontak, malah mengatakan setiap perlakuan tersebut adalah daripada ibu bapa sendiri. Jadi, jika tidak mahu anak-anak menjadi biadap dan dikhuatiri menjadi anak derhaka, para ibu bapa harus elakkan 5 perkara yang dikongsi oleh saudara Taufiq Razif ini…

********

Jangan Buat 5 Benda Ni Kalau Taknak Anak Jadi Biadap.

1 - Bagi gajet tanpa batasan.

  • Saya perasan anak-anak zaman sekarang ni bukan biadap sebab mereka jahat tapi mereka biadap kerana kurang Interpersonal Skills.
  • Tiap hari anak kita duk hadap skrin smartphone dan kawan alam maya sampai skill mereka melayan orang luar jadi tumpul.
  • Tu yang mereka nampak biadap, padahal bukan sebab mereka jahat tapi mereka tak reti nak bergaul ( interpersonal skills lemah ).

2 - Bergaduh depan anak.

  • Bila tengah emosi, kadang kita lupa ada mata yang memerhati.
  • Kita lupa anak kita ni CCTV terhebat dunia. Dia akan rakam semua yang dia lihat dan sampai masanya dia akan praktik apa yang dia lihat.

3 - Kita Selalu Abai Anak.

  • Antara penyebab anak jadi biadap ni adalah kerana dia kurang 'emotional connection' dengan kita.
  • Yela, walaupun mungkin kita berada 1 meter je daripada anak kita tapi fikiran kita menerawang beratus ratus kilometer daripada anak kita.
  • Merasa nak rasa didengari, diperhati, disayangi baru lah perlahan lahan sifat empati dalam diri mereka akan berkembang sempurna.
  • Anak yang tinggi sifat empati ni takkan sanggup biadap pada mak ayahnya sendiri.

4 - Marah anak secara melampau.

  • Anak umur 0-1 ni ada fasa krisis psikososial yang dipanggil Trust Vs Mistrust.
  • Masa ni la dia belajar untuk percayakan mak ayahnya. Kalau masa tu pun kita dah 'break trust' diorang dengan marah melampau lampau tanpa kawalan emosi, rosak lah perkembangan anak kita.
  • Akhirnya anak jadi perenggus, suka melenting, sensitif dan keras kepala.

5 - Kita cuma fokus IQ anak sampai lupa nak asah EQ anak.

  • Kita terkadang fokus sangat nak anak kita cerdik otak ( IQ ) dengan skor exam tapi terlepas pandang pula nak anak cerdik pada emosinya ( EQ ).
  • Maka lahirlah anak anak yang bijak otaknya tapi miskin budi pekerti, keras hati, tak bertimbangrasa, biadap dan tak memahami!

********

Semoga Bermanfaat dan Selamat Beramal!

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 472,882 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen