Bila Hubungan Tidak Direstui Oleh Ibu Bapa, Teruskan Untuk Berkahwin Atau Lepaskan?

 

Mewujudkan hubungan dengan orang tersayang dan membawa mereka ke tahap yang lebih serius adalah impian hampir semua pasangan. Malangnya kadang-kadang keinginan ini tidak selalu selaras dengan harapan. Kadang kala ujian akan datang untuk menuji hubungan cinta kalian. Sebagai contoh, hubungan cinta yang tidak direstui oleh ibu bapa.

Tetapi perasaan sayang dan cinta terhadap pasangan tidak boleh dikawal, malah jika terpaksa berpisah, pasti sukar untuk mencari cinta baru. Jadi apa yang harus anda lakukan? Pasti akan ada usaha-usaha yang anda tunjukkan agar ibu bapa anda merestui hubungan kalian.Jangan membrontak atau berfikir untuk kahwin lari, itu lagi akan menambah masalah anda. adalah lebih baik sekiranya anda cuba untuk selesaikan perkara ini dengan elok dan berbincang. Jangan mudah putus asa, pasti ada cara dan sebab mengapa jadi begini.

Mewujudkan hubungan bukan semata-mata antara anda dan pasangan anda. Ada ibu bapa yang juga perlu mempertimbangkan keputusan mereka terutama jika anda merancang untuk berkahwin . Nah, kadang-kadang orang yang anda fikir adalah yang terbaik dianggap bertentangan dengan ibu bapa. Apabila cinta tidak diberkati oleh ibu bapa, tenang terlebih dahulu. Anda boleh melakukan beberapa perkara apabila hubungan itu tidak dibenarkan. Antaranya ialah:

1. Tanya sebab yang tepat kepada ibu bapa.

Harus ada sebab khas mengapa ibu bapa tidak mempersetujui hubungan dan pasangan anda. Daripada anda marah dan membrontak, adalah baik untuk bertanya sebabnya. Tanya dengan teliti tentang apa yang membuatkan ibu bapa tidak suka pasangan anda yang dipilih. Adakah kerana etnik, kaum, kerja, sikap, atau apa-apa lagi.

Sebabnya, ibu bapa sering mempunyai naluri sendiri untuk melihat pasangan mana yang baik dan tidak untuk anak-anak mereka. Oleh itu, anda perlu bertanya dengan teliti. Dengan cara itu, anda tahu dengan jelas apa yang menyebabkan cinta tidak direstui oleh ibu bapa. Apabila alasan diketahui dengan pasti, maka anda boleh mula mencari penyelesaian.

2. Bercakap dengan berbincang.

Apabila anda tahu sebab yang tepat, cuba bercakap mengenainya dengan berbincang. Jemput ibu bapa anda untuk membincangkan isu ini dengan lebih mendalam. Di sini, anda boleh secara terbuka menyatakan bagaimana perasaan anda tentang pasangan anda. Juga beritahu ibu bapa tentang perkara-perkara yang anda fikir mengenai pasangan anda adalah sebagai satu bonus buatnya.

Jika masalahnya terletak pada stereotaip etnik atau etnik, anda boleh meyakinkan ibu bapa lebih kerap untuk menjemput pasangan untuk acara keluarga. Dari masa ke masa, ibu bapa dapat menilai secara objektif pasangan anda. Ini juga sesuai kepada masalah lain. Pada dasarnya, cubalah untuk membincangkan kerana ia tidak selalu menjadi pilihan ibu bapa yang betul dan tidak selalu pilihan tepat anda.

3. Jangan fikir sebelah pihak sahaja.

Apabila perhubungan tidak direstui, adalah baik untuk tidak memihak dengan mana-mana. Walaupun seolah-olah anda mahu mempertahankan pasangan anda sepenuhnya, sebenarnya apa yang anda cari bukanlah tentang menang atau kalah. Tetapi lebih untuk penerimaan keluarga anda terhadap pasangan anda. Jadi cuba untuk membuat ibu bapa anda terbuka hati untuk menerimanya. Bukan gunakan ugutan atau kekerasan yang akan memberi tempias terhadap hubungan anda, pasangan dan keluarga anda.

4. Jangan simpan jalinkan hubungan secara rahsia.

Apabila anda tahu bahawa hubungan tidak disetujui, jangan anda keluar bersamanya secara rahsia. Jangan anda memberitahu keluarga anda bahawa anda tidak lagi berhubung dengannya hanya kerana takut untuk berpisah. Apa yang perlu anda lakukan ialah melibatkan pasangan anda dalam pelbagai acara keluarga . Di samping bertujuan untuk mendapatkan lebih dekat, ini juga dilakukan supaya ibu bapa anda dapat menilai secara langsung sikap dan sifat pasangan anda.

5. Jangan tutup mata akan kelakuan pasangan.

Apabila ibu bapa menilai bahawa dia adalah orang yang tidak baik untuk anda dengan menunjukkan semua bukti, maka jangan membiarkan sahaja. Iaitu, jangan biarkan anda dibutakan oleh perasaan cinta yang begitu hebat dan abaikan tanda-tanda yang jelas bahawa dia memang bukan pasangan terbaik.

Adalah tepat dalam kes ini bahawa anda perlu mendengar nasihat ibu bapa supaya anda tidak salah. Percaya bahawa ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka, termasuk pasangan hidup . Jadi, apabila ibu bapa katakan mereka mempunyai alasan yang jelas, maka janganlah menafikannya. Siapa tahu cinta yang tidak disetujui oleh ibu bapa adalah salah satu tanda bahawa hubungan dan pasangan anda sekarang tidak layak diperjuangkan untuk ke hubungan seterusnya.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 631,153 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen