Ibu Ayah 5 Jenis Mainan Ini Wajib Ada Dalam Rumah Anda, Ia Sesuai Membantu Perkembangan Anak-Anak.

 

Kanak-kanak dengan permainan sememangnya tidak dapat dipisahkan. Ini kerana, benda-benda ini sememangnya melekakan mereka untuk terus bermain sehingga penat. Bukan itu sahaja, permainan ini juga mampu membuat mereka mengalihkan pandangan dari gadget yang akan merosakkan mata.



Walaupun ia bagus untuk membuat anak-anak leka dan tidak membuat mereka ini merengek untuk bermain gadget, sebagai ibu bapa kita harus tahu permainan yang bagaimana dapat membantu perkembangan minda mereka. Mestilah kita tidak mahu mereka ini bermain tanpa memperolehi apa-apa.

Di pasaraya, terdapat pelbagai jenis mainan yang sesuai untuk anak-anak anda, tetapi adakah permainan tersebut betul-betul sesuai untuk anak anda atau sekadar membuat mereka ini penat sahaja? Sedikit perkongsian dari Puan Aishah Kassim, yang merupakan pakar kanak-kanak ini pasti akan membantu anda memilih mainan yang sesuai untuk anak-anak anda.



Ramai orang tahu yang bermain adalah waktu belajar bagi kanak-kanak. Tapi adakah kita betul-betul tahu mainan yang macam mana yang sesuai untuk anak-anak untuk meningkatkan pembelajaran mereka.

Jika kita perasan, mainan dicipta dengan rupa dan fungsi yang berbeza. Berbeza dari segi saiz, tekstur, bentuk, warna, fungsi dan lain-lain. Sebenarnya, mainan dicipta dengan kajian yang telah dilakukan.. dan setiap mainan tersebut boleh digunakan untuk membina kamahiran yang berbeza-beza juga.

Berikut sy senaraikan beberapa jenis mainan yang perlu ada di atas rak di rumah anda, terutamanya bagi kanak-kanak yang kebanyakan masa berada di dalam bangunan / rumah. Ianya penting supaya kanak-kanak medapat rangsangan yang secukupnya untuk perkembangan mereka.

1. Mainan ‘cause & effect’.

Mainan mcm ni sesuai untuk kanak-kanak berusia 6 bulan - 2 tahun kerana mainan sebegini banyak memberikan input sensori pada kanak-kanak. Mainan sebegini biasanya perlu ditekan, dipusing, dipicit, digoncang dll lagi untuk menghasilkan effect. Memahami cause & effect adalah kemahiran kognitif (berfikir) yang biasanya terbentuk pada usia 3-6 bulan lagi. Kemahiran paling awal adalah bayi 0 dan kesannya, ibu datang memberi susu, menukar lampin dll respon yang diperolehi hasil dari tangisan tadi. Apabila usia mereka meningkat, mereka akan belajar kemahiran cause & effect yang lebih kompleks seperti menggoncang rattles, menekan butang, dll. Sebab tu kalau kita tengok, kanak-kanak suka main suis lampu, sebab bila di tekan, lampu menyala. Bagi kanak-kanak ianya adalah mainan cause & effect.

Jadi apa kaitan mainan cause & effect dengan pembelajaran kanak-kanak?

Kaitannya, permainan cause & effect akan meningkatkan kemahiran kognitif kanak-kanak iaitu kemahiran berfikir & menyelesaikan masalah. Bila kanak-kanak boleh berfikir dengan baik, sudah semestinya boleh belajar dengan baik, lebih fokus dan lebih kritikal pemikiran mereka. Mudah untuk mereka memahami apa yang terjadi di sekeliling mereka.

2. Mainan Konstruktif (boleh dibina dan disusun).

Apabila mencecah usia 18 bulan, kanak-kanak suka pada sesuatu yang membina dan menyusun. Jadi kita akan lihat kanak-kanak akan menyusun objek samaada menyusun secara berderet atau meninggi. Jadi pada ketika ini anda boleh dedahkan kanak-kanak dengan permainan-permainan yang membolehkan mereka menyusun dan berfikir pada masa yang sama. Selain itu, menyusun, memasang, memanipulasi objek dengan tangan membolehkan kanak-kanak meningkatkan kemahiran motor halus mereka.

Pada peringkat awal, mungkin anda boleh membina sesuatu yang mudah-mudah dulu, tapi makin meningkat usia kanak-kanak, anda boleh tingkatkan kesukaran untuk menyusun dan membina sesuatu yang lebih kompleks. Dengan cara ini boleh tingkatkan imaginasi kanak-kanak juga.

3. Mainan untuk pergerakan fizikal.

Biasa tak dengar orang tua-tua cakap “budak aktif tu budak cerdik”.. dan saya memang setuju.. aktif ya bukan hiperaktif..ada beza tu.. 

Kanak-kanak aktif sebenarnya mereka tengah explore, try & error, alami macam-macam experience dan sudah semestinya mereka belajar banyak perkara dari experience tersebut.

Tambah pula, aktiviti fizikal akan meningkatkan banyak skill pada badan seperti, body awarness & control, pergerakan bilateral badan, koordinasi badan, menguatkan otot dan menyihatkan badan juga. Jadi aktiviti fizikal ni bukan saja utk badan..tapi ianya juga untuk perkembangan otak kanak-kanak. Makin sihat otak, makin cerdik lah mereka dan makin mudahlah mereka belajar..

Jadi kalau anak suka main, explore sana sini dan buat macam-macam permainan pelik, jangan risau... Tapi kalau anak dok diam, tak bergerak seharian, asyik duduk main gajet dan tgk tv. Yang ni yang perlu dirisaukan..


4. Mainan ‘messy’.



Mainan ‘messy’ adalah mainan yang melibatkan sesuatu yang comot. Mungkin kurang menyenangkan bagi sesetangah orang, tapi bagi kanak-kanak permainan sebegini adalah menyeronokkan. Tapi ada juga kanak-kanak yang sukar untuk tolerate dngn mainan ‘messy’ ni. 

Mainan messy ni sebenarnya banyak memberi manfaat pada kanak-kanak. Bukan sahaja boleh enjoy bermain malah banyak rangsangan yang boleh diperolehi bergantung kepada jenis messy play. Antaranya adalah dapat tingkatkan kepekaan deria (sensory), meningkatkan kemahiran motor halus dan kasar, manipulasi tangan dan anggota badan, belajar berfikir & menyelesaikan masalah dan macam-macam lagi. 

Dengan adanya kepekaan deria yang baik dan stabil, kanak-kanak akan lebih fokus untuk belajar. Jadi pembelajaran akan terjadi dengan lebih cepat dan berkesan. Jadi banyak-banyakkanlah messy play di rumah ya.

Pelbagai stage umur boleh main mainan sebegini. Untuk kanak-kanak yang kecil seperti 1 tahun ke atas anda mungkin boleh main menggunakan bahan-bahan simple je seperti buih sabun, makanan melekit.. nak main pasir ke playdough pun boleh cuma kena perhatikan lah.. takut masuk mulut pula nanti. Bila makin besar boleh je main bahan yang sama, cuma tingkatkan kesukaran dan imaginasi jelah..

5. Mainan untuk berpura-pura/berlakon.



Sebenarnya setiap peringkat dan cara kanak-kanak bermain menggambarkan tahap perkembangan mental (kognitif) mereka. Antaranya adalah permainan pura-pura atau ‘pretend play’. Melalui permainan sebegini, kanak-kanak banyak belajar berimaginasi, mencipta idea dan kreativiti mereka tersendiri dan sudah semestinya mereka belajar berfikir semasa bermain tersebut. Dan biasanya pretend play ini dimainkan bersama orang lain, jadi skill sosial akan ditingkatkan seperti adab berkawan, berkongsi, memberi dan menerima arahan, menetapkan gol untuk dicapai semasa bermain, handle conflict, gaduh, baik balik. Biasa la kan budak-budak macam tu. dan mereka akan belajar banyak perkara dari situasi yang berlaku semasa bermain.

Contoh pretend play ni seperti main masak-masak, makan-makan, kemudian bagi orang lain makan, berlakon jadi ibu, beri baby minum susu, bila dah besar sikit berlakon jadi cikgu, jadi polis, bomba, doktor dll. Lagi besar berlakon kahwin-kahwin... kita pun main kan masa kecik-kecik dulu. Jadi apa salahnya ajar anak-anak untuk main juga.

6. Pensil & kertas.



Ini adalah mainan yang paling mudah untuk di bawa kemana-mana sahaja. Macam-macam boleh dibuat dengan kertas, pensil, warna dll. Main lukis-lukis, main conteng-conteng, main teka-teka. Boleh buat anak leka masa dalam kereta, masa makan, masa anda nak buat kerja dan dalam macam-macam situasi. Bukan sahaja boleh mengajar anak memanipulasi tangan, meningkatkan imaginasi dan kreativiti, boleh belajar mengenal objek, gambar dan macam-macam lagi. Jangan kita tak tau yang menconteng adalah latihan awal tangan kanak-kanak untuk mereka belajar menulis nanti.



Tapi kita perlu ingat ya.. bukan mainan itu yang mengajarkan skill pada kanak-kanak.. mainan tersebut hanya bahan sahaja untuk anda tarik perhatian dan memudahkan kerja anda. Jika nak buat sendiri pun boleh. atau boleh guna je barang-barang lain yang ada di rumah mengikut kreativiti anda. Yang paling penting sekali adalah ANDA.. orang yg akan menunjukkan jalan pada kanak-kanak untuk belajar. Jangan ingat dengan hanya membeli dan mmberi anak main mainan tersebut dapat membentuk skill-skill yang saya senaraikan di atas ya.. Kalau mcm tu senang la keje.. hehe

Memang kanak-kanak belajar dari pengalaman mereka bermain.. tapi mereka perlukan panduan dan tunjuk ajar untuk mendapat pengalaman tersebut. Dan lagi pula, bila nak belajar berkomunikasi dan bersosial, kenalah ada orang lain kan.. kalau main sorang-orang, macam mana nak belajar berkomunikasi. 

Selamat bermain & menjadi penunjuk arah.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 472,286 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen