Selain Untuk Kecantikan, Tomato Juga Baik Untuk Kesihatan Tubuh Badan Yang Jarang Kita Ketahui.

 

Sudah sedia maklum, ramai yang tahu manfaat tomato kepada ramai individu terutamanya dalam kesihatan kulit wajah. Ia dianggap sangat bagus untuk kesihatan kulit kerana tomato berasaskan lycopene dan sebatian tubuhan lain yang mampu melindungi kulit daripada serangan matahari. Menurut kajian, tomato dapat mengurangkan sunburn apabila memakan 40 gram pes tomato. Wow!

Namun, tomato juga banyak manfaat untuk tubuh badan yang lain seperti…

1. Mata.

Kerana mengandungi Vitamin A yang sangat tinggi iaitu beta-karoten dan lutein, ia mampu melindungi mata daripada kerosakan yang boleh disebabkan oleh cahaya, perkembangan katarak dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD).

2. Perut.

Jika mengamalkan atau sentiasa konsum tomato dengan kerap, perut anda juga akan berasa selesa kerana penghadaman yang bagus. Anda tiada lagi masalah sembelit jika rajin membuat tomato sebagai minuman atau jus buah-buahan.

3. Rambut.

Tomato juga mampu membuatkan rambut anda menjadi sihat, tidak gugur dan bersinar kerana terdapat kandungan vitamin C di dalamnya. Bukan setakat makan dan minum jus tomato sahaja, anda boleh lumurkan tomato pada rambut anda untuk setengah jam, kemudian bilas. Jika dilakukan dengan konsisten pasti akan membuahkan hasilnya.

4. Jantung.

Selain daripada kesihatan luaran, kandungan tomato juga dapat menyokong kesihatan jantung. Peningkatan pengambilan kalium, bersama dengan pengurangan pengambilan natrium, adalah perubahan diet yang paling penting yang boleh dilakukan oleh orang biasa untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Tomato juga mengandungi folat. Ini membantu mengimbangi tahap homocysteine. Homocysteine adalah asid amino yang dihasilkan daripada kerosakan protein. Ia dikatakan boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Pengurusan tahap homocysteine oleh folat mengurangkan salah satu faktor risiko penyakit jantung.

5. Mengurangkan Tekanan darah.

Mengekalkan pengambilan natrium yang rendah membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat. Walau bagaimanapun, peningkatan pengambilan kalium mungkin sama pentingnya disebabkan oleh kesan pelebaran pada arteri.

6. Diabetes.

Kajian telah menunjukkan bahawa pesakit diabetes jenis 1 yang menggunakan diet berserat tinggi mempunyai tahap glukosa darah yang lebih rendah, manakala pesakit diabetes jenis 2 mungkin meningkatkan kadar gula darah, lipid dan insulin. Satu cawan tomato ceri menyediakan kira-kira 2gram serat.

Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan memakan sekitar 25 g serat setiap hari untuk wanita dan dianggarkan 38 g sehari untuk lelaki untuk mengawal penyakit diabetes.

Semoga Bermanfaat!

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 373,600 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen