"Setelah Menjadi Suami Atau Isteri Orang, Jangan Dikenang Kekasih Lama, Lapangkan Dada Terima Kenyataan Bahawa Kalian Tiada Jodoh."

 

Setiap barang yang sudah lepas itu tidak perlulah dikenang lagi, biarkan perkara tersebut berlalu tanpa perlu mengingatinya kembali. Apabila anda mengenangkan ia, maka akan ada yang akan terluka. Terutama jika anda sudah pun bergelar suami atau isteri orang. Jangan terus kenang akan cinta yang tidak menjadi, akhirnya ia akan memakan diri.

Jika anda benar sayang padanya, mana mungkin anda boleh menerima kehadiran pasangan anda yang kini. Jangan mudah terhanyut dengan kenangan si dia, sikap manis dirinya pada anda ataupun bertapa bahagianya kalian dulu. Mula lapangkan dada, terima kenyataan bahawa anda dan dirinya tiada jodoh.

Biasanya apabila kekasih lama kembali ini, hubungan yang bahagia boleh jadi renggang, hubungan yang renggang semakin menjauh. Semoga perkongsian dari saudara BroOhsem ini dapat membuka mata mereka yang masih lagi mengenangkan cinta yang lalu.EX LOVER? Suami dan isteri wajib MOVE ON.

Kenapa anda semua perlu memadamkan semua kenangan lama dengan bekas kekasih anda?

Simple. Atas dasar hormat. Baik suami atau pun isteri, jika anda masih menyimpan kenangan lama dengan bekas kekasih, ini bermakna anda belum MOVE ON.

Tak kira la anda dah menikah 18 tahun sekali pun dan ada 5 orang anak. Jika anda masih SAYANG untuk membuang semua kenangan bersama bekas kekasih atau tunang, anda sebenarnya tidak berlaku adil dengan pasangan anda sekarang. Kerana anda masih tidak memberikannya 100% hati anda.

Apalah gunanya lagi benda yang sudah lepas tu? Buanglah. Buat gaduh je nanti. Memang betul, pasangan anda secara teorinya tiada hak di atas apa yang berlaku sebelum dia hadir dalam hidup anda. Tetapi, pasangan tak salah juga untuk rasa cemburu kerana terfikir yang hati pasangannya pernah dimiliki orang lain.

Apa motif anda untuk simpan? Untuk imbau kenangan? Kerana ianya pernah manis? Ini bermakna di dalam hati anda masih ada dia. Kenapa benda ini perlu diambil serious?

Kerana ada terjadi yang suami secara tiba - tiba mula berkomunikasi semula dengan bekas kekasihnya. Ini kerana masih ada lagi perasaan di dalam hati terhadap bekas kekasihnya itu sehinggakan suami itu rasakan tidak manis jika tidak membalas mesej. Akhirnya, dari balas 1 mesej, sehingga 10 mesej. Dari 10 jadi 100.

Ingat tak bila kita jumpa member - member sekolah lama? Kita seronok berborak bercerita kisah lalu. Sama juga yang terjadi bila pasangan kita "jumpa" kembali bekas kekasih dia. Pasti ada kisah lalu yang diceritakan.

Mulalah ingat saat - saat indah semasa bercinta. Dating kat mana, makan bersama, keluar bersama. Mungkin juga ada yang pernah terlanjur dahulu. Pasti teringat semula saat - saat yang tidak sepatutnya itu.

Inilah realitinya. Risiko jika kita tidak MOVE ON. Dipetik sedikit sahaja, memori itu akan datang kembali. Lepaskanlah. Buang dia dari hati anda. Dia bukan sebahagian dari hidup anda lagi. Hormatilah pasangan anda sekarang yang nyata di depan mata. Yang sudah itu sudahlah.

Benda - benda peribadi dahulu ini tidak perlu diketahui sekarang. Tak kira la baik atau tidak baik. Ia bakal membinasakan.

Gambar, mesej, surat cinta, barang - barangan hadiah bercinta dahulu, semua ini perlu dibuang. Kalau isteri anda koyak gambar bekas kekasih di depan mata, cuba rasa hati tu macam mana? Kalau ada perasaan marah, anda belum MOVE ON. Kalau tiada perasaan, buang je semua. Bakar ke buang senyap - senyap ke. Kosongkan fikiran anda dari benda tu semua. Penuhkan ia dengan pengalaman sekarang.

Untuk bekas suami atau bekas isteri pula lain penangan dia. Saya yakin bukan mudah untuk melepaskannya. Saya tidak boleh komen mengenai hal ini. Saya berharap kepada yang sedang melalui keadaan ini supaya anda tabah dan cuba untuk terus pandang ke hadapan.

Ambil yang positif, lepaskan yang negatif dan jangan lupa untuk menghormati pasangan yang sekarang atau akan datang. Ini supaya tidak akan ada perasaan membanding - banding yang akhirnya akan menghadirkan keadaan yang tidak baik untuk hubungan.

Adakah anda masih simpan kenangan lalu?

Adakah anda setuju, suami dan isteri wajib MOVE ON?

Semoga dapat memberi kesedaran. Kongsikan nasihat ini supaya lebih ramai orang tidak terlepas pandang perkara ini.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 537,481 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen