Pusat Memori Akan Menjadi Lebih Kecil Sekiranya Anda Miliki Tabiat Suka ‘Complaint’ Menurut Pakar Ini.

 

Rasa ramai yang tidak tahu bahawa tabiat suka komplen ini akan memberi keburukan kepada tubuh badan seseorang. Terutama ia dikatakan berkaitan dengan penyakit otak dan ingatan. Bukan sekadar komplen sahaja sebenarnya tetapi jika anda mengumpat atau membawang akan turut mendapat kesan yang sama.

Ramai sahaja di antara kita ini mudah untuk menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap sesuatu perkara. Bahkan tanpa rasa takut kita akan menyebarkan perkara tersebut walaupun tanpa bukti yang sahih. Bukan itu sahaja, mereka yang suka melakukan komplen ini sentiasa merasakan diri mereka di pihak yang betul sedangkan ia adalah sebaliknya.Menurut Dr Rizal Abu Bakar, terdapat pengkaji dari Stanford University menyatakan bahawa tabiat ini akan memberi kesan kepada otak seseorang. Malah mereka lihat kesan komplen ke atas otak manusia.Pengkaji dapati kaki komplen otak bahagian hippocampus mereka atau pusat memori jadi kecil. Sama seperti mereka yang terkena penyakit alzheimer.

Bukan sahaja kaki komplen. Pengumpat pun sama. Termasuk pengumpat dan pengata digital.

Menakutkan lagi, mereka yang mendengar sekali juga terkena penangan ini. Maksudnya semua yang terlibat dalam aktiviti membawang dapat kesan yang sama - pusat memori jadi kecil.

Bayangkan apa yang akan berlaku apabila otak mengecil. Pusat memori tidak berfungsi seperti yang sepatutnya.

Bukan itu sahaja kesannya. Kaki komplen secara tidak langsung rewire otak mereka untuk mudah terkena anxiety dan kemurungan. Dua penyakit mental yang merahut bahagia.

Komplen sekali sekali tepat pada isu tidak mengapa. Isunya ialah jadi kaki komplen. Hingga jadi tabiat.

Bagaimana mahu elak? Cara mudahnya kalau perlu menegur, lakukan secara berdepan. Mulakan dengan pujian. Jangan terus menyerang.

Kalau tidak mampu diamkan sahaja. Dalam kajian lain, cara elak komplen ialah bersyukur. Fokus pada perkara yang mahu disyukur. Paling mudah sebut sahaja “Alhamdulillah aku tak buat begitu atau tak jadi begitu.”

Elakkan membawang. Elakkan jadi kaki komplen. Elakkan masuk dalam grup yang sedang lantunkan komplen.

Jadi mulai sekarang kurangkan membawang, kurangkan komplen ke atas perkara yang tidak sepatutnya dan amalkan rasa bersyukur selalu atas apa yang anda miliki.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 525,919 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen