3 Trik Hilangkan Rasa Panas Selepas Anda Menyentuh Cili.

 

Memakan nasi panas bersama sambal sememangnya menyelerakan. Walaupun bagaimana pun, anda pasti akan sedikit malas untuk mengauli makanan anda dengan menggunakan tangan bukan? Mana tidaknya nanti tangan anda akan terasa panas sekiranya lada yang digunakan untuk buat sambal tersebut agak pedas.

Selain memberi kesan panas di dalam perut, lada juga kan memberi kesan yang sama pada tangan anda, di mana tangan anda akan turut berasa panas. Rasa panas itu akan muncul sekiranya anda memegang atau memotong lada tersebut.

Menurut Huffington Post, ternyata cili/ladai mengandungi sebatian kimia yang dipanggil capsaicin . Kompaun ini menjadikan tangan atau perut berasa panas dan membakar. Capsaicin merangsang dan mengikat kepada reseptor kesakitan. Akibatnya, apabila reseptor ini diaktifkan, tidak hairanlah anda merasakan sensasi dan panas terbakar.Walaupun ia menghasilkan rasa panas seperti membakar, capsaicin tidak akan menyebabkan anda mengalami kerosakan atau luka. Ini kerana molekul capsaicin hanya mengikat kepada reseptor kesakitan di sekeliling tangan anda.

Pelbagai cara untuk menangani tangan panas kerana cili.

Sebenarnya, untuk mengelakkan rasa panas di tangan adalah lebih baik anda gunakan sarung tangan ketika memegang cili. Walau bagaimanapun, perkara ini menyusahkan, maka anda boleh memilih menggunakan tangan.

1. Basuh tangan dengan sabun pencuci pinggan.

Apabila panas mula menyerang, segera bilas tangan dengan sabun pencuci pinggan. Gosok sabun pinggan di seluruh jari dan tapak tangan. Sabun pencuci pinggan biasanya lebih mudah untuk mengeluarkan minyak dari cili atau lada di tangan daripada sabun basuh tangan biasa. Kemudian, bilas dengan air sehingga bersih.

2. Letakkan tangan dengan minyak zaitun.

Minyak zaitun bukan sahaja baik sebagai sumber lemak yang baik untuk tubuh tetapi juga untuk menghilangkan capsaicin di tangan. Anda hanya perlu menggosok minyak zaitun ke atas tangan anda untuk mengeluarkan minyak cili yang masih ada. Tunggu satu hingga dua minit sebelum anda bilas dengan air dan sabun pencuci pinggan.

3. Rendam tangan dalam produk tenusu.

Pelbagai produk tenusu berasid supaya dapat membantu mengurangkan haba di tangan kerana cili/lada. Protein susu yang dipanggil fungsi kasein sebagai detergen semulajadi yang boleh merosakkan capsaicin. Di samping itu, pelbagai produk tenusu juga mengandungi lemak yang boleh membantu membubarkan capsaicin.

Untuk menghilangkan tangan dari rasa panas kerana cili/lada, cuba merendam tangan anda dalam semangkuk susu. Biarkan selama beberapa saat atau sehingga haba mula mereda. Kemudian, bilas dengan air bersih. Anda juga boleh membasuhnya dengan sabun pencuci pinggan jika tangan anda masih terasa sedikit panas.

Ingat, sebelum tangan bersih dari sisa-sisa minyak cili/lada jangan gosok mata, keluarkan kanta sentuh, atau sentuh alat kelamin. Ini kerana minyak dari capsaicin dengan mudah boleh melekat dan menyebarkan rasa haba ke bahagian-bahagian ini.


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 506,468 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen