Apabila Sudah Bergelar Suami Atau Isteri Ini Kena Tahu Batas Dalam Membalas WhatsApp, Jika Berlebihan Takut Timbul Fitnah Pula.

 

Kalau duduk berdua berlainan jantina ini boleh mendatangkan fitnah dan salah faham orang lain, ia sama sahaja dengan isu jika anda saling membalas WhatsApp dengan mereka yang berlainan jantina ini. Sebagai orang Islam kita perlu tahu batas-batas kita, bukan itu sahaja jika kita ini sudah berkahwin dan memegang status suami atau isteri pasti perkara sebegini akan menimbulkan syak wasangka.

Apabila menjadi sudah bergelar suami atau isteri ini, kita perlu tahu batas untuk kita bergaul dengan mereka yang berlainan jantina. Kadang kala kita tidak tahu bahawa bila fitnah dan salah faham itu akan timbul hingga menyebabkan keretakan rumah tangga kita.

Sedikit perkongsian dari Puan Nieza Termizi, tentang bagaimana anda yang sudah memegang status suami atau isteri orang ini saling membalas WhatsApp rakan yang berlainan jantina. Semoga ia membantu anda untuk mengawal tingkah laku yang tidak sepatutnya.



Bermesej di wasap ni ada pantang-larangnya. Apatah lagi bagi berlainan jantina. Kalau terlupa dosa dan pahala, macam-macam kes boleh berlaku. Kecurangan pasangan, berhubungan dengan orang ketiga malah ada yang sampai bercerai-berai.

Bila wujudnya group-group wasap kerja, group wasap alumni sekolah, group wasap universiti, group wasap parents dan sebagainya, no telefon kita ni senang-senang aja ditembusi mesej pada bila-bila masa.

Tak perlu dah nak minta nombor telefon depan-depan. Dalam group wasap senang je boleh dapat, kawan. Kawan-kawan yang dah lama terputus hubungan, boleh disambung semula. Yang baru cuba-cuba nak kenal, mulakan langkah pertama.

Sebab itulah pentingnya untuk kita tahu, macam mana nak jaga ikhtilat sesama bukan mahram semasa bermesej. Ya, saya sedang bincang pasal mesej.

1. Dengan suami atau isteri orang hanya bermesej jika BENAR-BENAR penting sahaja. Bagaimana nak define apa maksud penting?

Setakat nak tanya khabar atau nak tanya 'dah makan ke belum?

Allahuakbar... Ini memang bawa bencana.

Ehh… Tanya makan je pun

Memang. Bermula dengan mesej sepatah dua sahaja, kemudian panjang-panjang sikit, kemudian hari-hari, perbualan jadi meleret-leret dan mula bermesra. Akhirnya bertukar jadi bahasa sayang dan rindu.

Allah… Seterusnya, saya tak sanggup nak cerita.

2. Straight to the point

Ayat tak perlu meleret-leret. Biar jelas, terang dan terus kepada maksud. Tak perlu berkias, tak perlu buat pendahuluan macam tulis karangan. Tak perlu buat ayat bunga-bunga atau ayat tersirat. Itupun jika perlu bermesej ya.

Berhenti setelah mesejnya sampai. Tulislah dengan ejaan penuh. Tak perlu ketawa, hehehe atau huhu. Kononnya tak mahu perbualan serius sangat. Tak sedar dalam pada itu dah terlanjur bermesra.

3. Katakan tidak kepada emoticon

Eh..nak hantar smiley smiley tu cuba tanya diri sendiri kene ke tidak pada tempatnya? Bayangkan sekarang ni, dengan hanya bermesej je kita dah boleh buat biasa aja hantar muka muka sweet (macam mengorat depan-depan la..) Bezanya yang ni berselindung di sebalik mesej.

Emoticon kenyit mata, kiss, mata love, jelir lidah sambil kenyit mata, ketawa, gambar love terbang, bunga dan macam-macam lagi senarainya..kesemua bawa bencana dah padah bila kita mulakan.

4. Jauhi perbuatan mendekati maksiat

Benar! Maksiat bukan setakat seperti yang kita tahu duduk dekat-dekat dan buat perbuatan terkutuk saja. Maksiat juga wujud dalam perbualan. Kalau kita ada sesuatu urusan mahu bermesej, dan perkara tu dah selesai, berhenti sahaja.

Tapi kalau orang tersebut masih lagi panjangkan perbualan, malah mengganggu pula setiap masa, lari jauh-jauh. Lari sejauh kutub utara dan kutub selatan. Block, delete, hide, pancung, hunus mata pedang dan senjata.

Perangkap dan jarum syaitan ni halus sekali. Ingat tak kisah Nabi Adam a.s dan Hawa dinoda iblis dalam syurga? Bukan diterus ajak makan buah larangan. Mula-mula dipujuk dekat dengan pokok. Ada berapa banyak pokok di syurga? Dah tentu banyak kan? Tapi kenapa pokok yang satu tu juga akhirnya tempat dituju? Bukti iblis ini hasutannya sedikit demi sedikit. Perlahan-lahan sampai kita tak sedar kita dah masuk perangkapnya.

Nau'zubillah

Moga Allah pelihara pasangan-pasangan kita, anak cucu zuriat keturunan kita dari perkara maksiat yang terkutuk.

#payung_rumahtangga

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 345,420 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen