Antara Khasiat Minyak Kelapa Dara Yang Perlu Kita Tahu.

 

Apa itu minyak kelapa dara?

Minyak kelapa dara atau virgin coconut oil (VCO) adalah minyak yang dioalah dengan bahan kelapa segar dengan proses penyulingan yang tidak menggunakan haba. Minyak kelapa dara telah digunakan sejak zaman dahulu lagi. Bahkan minyak kelapa dara dihasilkan untuk mereka yang mementingkan kesihatandan kecantikan tanpa memerlukan kos yang mahal. Penggunaan minyak kelapa dara dalam pemakanan harian memberi pelbagai kesan positif ke atas kesihatan manusia.

Dan antara khasiat minyak kelapa dara adalah…

1. Anti virus, anti kulat dan antibakteria.

Minyak kelapa dara mengandungi asid caprillic dan asid lauric yang dikenali untuk mengesan antivirus dan antibakteria. minyak kelapa organik juga merupakan pembersihan yang sangat baik untuk saluran gastrousus. Di samping itu asid laurik mempunyai kesan yang sangat baik bagi tubuh badan.

2. Meningkatkan kadar metabolism.

Minyak kelapa dara meransang metabolisme dan menyediakan sumber tenaga segera. Apabila anda mengambil minyak kelapa dara dalam diet anda, anda membakar lebih banyak kalori kerana peningkatan metabolisme anda. Oleh itu menggabungkan minyak kelapa ke dalam plan penurunan berat badan yang sihat anda adalah idea hebat.

3. Sihat untuk kulit, rambut dan kuku.

Menyapu minyak kelapa dara organik ke kulit anda dapat melembabkan kulit anda. Serta menjadikan ia lebih lembut dan licin. Ia juga dipercayai melambatkan penuaan dan kedutan kulit anda. Disamping itu, minyak kelapa secara berkesan dapat membantu menjaga rambut dan kuku dengan cantik, sihat dan berkilat. Ia dianggap sebagai salah satu nutrien semulajadi untuk rambut anda.

4. Memberi tenaga dengan segera.

Mudah dicerna, Minyak kelapa dapat membantu anda merasa kurang letih dengan memberikan tenaga yang berkekalan. Ia juga dapat membantu meningkatkan prestasi sukan. Selepas senaman berat, ini akan membantu anda menyimpan glikogen dengan lebih baik dan berfungsi sebagai sumber tenaga.

5. Penghadaman.

Pencernaan yang lebih baik bermakna penyerapan mineral, nutrien dan vitamin yang lebih baik. Dengan membantu tubuh menyerap vitamin larut lemak ( seperti magnesium dan kalsium), minyak kelapa kelapa menyumbang kepada peningkatan keupayaan tubuh badan untuk menyerap nutrien yang berharga ini.

Jadi, minyak kelapa dara amat disarankan untuk dijadikan sebagai makanan sampingan, bagi meningkatkan kesihatan kita.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 597,011 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen