Mereka Yang Berkulit Kering, Berhenti Lakukan 3 Perkara Ini.

 

Miliki kulit kering sememangnya akan menggangu penampilan seseorang, terutama jika ia mampu memberikan wajah anda kelihatan kusam dan juga tidak bermaya. Bukan itu sahaja, penjagaan yang betul perlu diamalkan agar miliki kulit muka yang sihat.

Di samping itu, kulit kering yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan masalah kulit yang lain seperti wajah kusam, penuaan awal, dan pengelupasan.Kulit kering biasanya sensitif. Seperti ketika mencuci wajah anda terlalu kerap dan mengelupas lebihan. Tetapi jika dibiarkan, kotoran dan pencemaran yang melekat pada kulit akan terus berkumpul, menjadikan wajah kelihatan kusam dan kedutan muncul lebih awal.

Bagi anda yang mempunyai kulit kering yang masih melakukan beberapa perkara ini, anda boleh berhenti dan melakukannya seperti yang disyorkan. Berikut adalah 3 perkara yang perlu anda hentikan jika anda mengalami masalah kulit kering.


                      

1. Basuh wajah anda dengan air suam.

Mencuci muka anda dengan air suam tidak memberikan kesan yangbagus untuk kulit anda. Ia tidak menjadikan kulit anda lebih selesa dan segar. Di samping itu, air suam dapat membuka liang kulit dan menjadikan kulit berasa bersih. Tetapi ia berbeza dengan kes kulit pemilik kulit kering.

Air suam dapat mengikis minyak secara semulajadi pada kulit, hingga menyebabkan kulit bertambah kering. Lebih baik gunakan air dengan suhu biasa atau normal sehingga kulit tetap terjaga kelembapannya.

                       


2. Menggunakan toner berlebihan.

Toner boleh mengawal minyak dan memulihkan pH kulit selepas mencuci muka anda. Toner juga membantu menjadikan kulit lebih lembut. Tetapi menggunakan toner terlalu kerap tidak bagus untuk mereka yang milik kulit kering.

Kerana toner mengandungi alkohol sehingga dapat menjadikan kulit lebih kering. Jika anda masih mahu menggunakannya, anda boleh memilih toner dengan bahan-bahan semula jadi yang dibuat di rumah.


                         

3. Scrub muka berlebihan.

Scrub muka memang boleh memberikan manfaat yang baik untuk kulit. Seperti mengangkat kulit mati sehingga kelihatan lebih cerah. Walau bagaimanapun, bagi pemilik kulit kering, pengelupasan yang berlebihan boleh menjadikan kulit lebih kering.

Bagi anda yang mempunyai kulit yang kering, disyorkan untuk melakukan scrub adalah sekali seminggu supaya kulit tumbuh semula dengan sempurna.


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 613,959 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen