“Jangan Berlagak Sekiranya Anak Sendiri Lebih Baik Daripada Orang Lain…” Kongsi Lelaki Ini.

 

Memiliki anak yang baik, menurut kata, lebih cepat belajar dan cemerlang adalah idaman para ibu bapa. Malah ada juga sebahagian daripada ibu bapa berasa kurang terbeban sekiranya anak-anak mudah mendengar perintah, seolah-olah tidak perlu berusaha lebih dalam mendidik anak-anak.

Namun sedemikian, jangan pula terdetik dalam hati bahawa merasakan anak sendiri adalah lebih baik daripada orang lain, sekiranya terlihat anak-anak kecil yang lain lebih lasak dan sukar mendengar kata. Berkenaan dengan isu ini ia adalah berkemungkinan dari nasib para ibu bapa seperti perkongsian dari saudara Mohd Fhais ini….

********

Anak kita baik tu kadang nasib je. Ada kemungkinan anak kita tergolong dalam 40 peratus kanak-kanak yang temperament kategori "mudah".

Temperament ni adalah gaya tingkah laku ( behavioral style ) bayi itu sejak dilahirkan.

Semalam masa melawat aisy rizqi di hospital saya terdengar ada 2 orang mak mak ni mengumpat.

Budak sebelah ni, sejak dia masuk anak kita tak boleh tidur. Asyik nak menjerit, melompat atas katil. Mak dia tak geti jaga anak rasanya.

Wahai mak mak yang ada anak baik macam malaikat. Tahu tak dalam dunia ni ada 10 peratus kanak-kanak yang temperament mereka memang dalam kategori "susah".

Anak-anak ni memang dilahirkan untuk jadi LASAK, DEGIL & NAKAL !

Ya! 10 peratus ni la serba serbi susah kalau nak mendidik. Kita jerit nak runtuh rumah pun dia tetap tak mahu dengar, tak geti duduk diam, kalau boleh satu dunia dia nak teroka.

Sebab itulah ilmu parenting tinggi sahaja tak cukup kalau nak mendidik anak yang cergas ni. Kesabaran, daya tahan dan kreativiti mak ayah pun kena tinggi juga.

Sebab anak ini ada tenaga yang sangat besar! Boleh mengegar dunia satu hari nanti jika kena dengan didikan dan asuhan.

Ini fakta! Hampir 99 peratus orang berjaya di dunia adalah dari temperament susah ni tau. Banggalah siapa di anugerahkan anak istimewa ini.

Jadi mak ayah sekalian, kalau anak kita baik, dengar cakap, sekali jeling je dah takut tak usahlah nak berlagak sangat sebab kita tak kena lagi macam mana uruskan anak yang sangat susah ni. Anak yang tak makan saman ni, mata terkeluar pun diorang tak akan takut.

Anak baik tu alhamdulillah tapi kalau anak kurang baik tu masyaAllah banyak kelebihan mereka kalau mak ayah pandai teroka.

p/s : Ramai lagi mak ayah yang tak tahu ni, sampaikan pada mereka ya supaya mereka pun dapat info ni.

********

Semoga Bermanfaat!

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 536,466 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen