Tips Kewangan Yang Kita Semua Perlu Tahu!

 

 “Orang yang gagal merancang sebenarnya merancang untuk gagal”.

Pengurusan dan perancangan adalah sesuatu perkara yang amat penting dalam kehidupan terutamanya yang berkaitan dengan kewangan ataupun harta. Perancangan Kewangan adalah satu pelan yang melibatkan beberapa aktiviti tertentu dalam perlaksanaan perancangan kewangan yang menyeluruh serta mendatangkan faedah yang optima.

Aktiviti tersebut termasuklah proses mengurus, memantau, menentukan jumlah yang diperlukan dan tujuannya, membentuk rancangan perbelanjaan, dan mematuhi perancangan yang dibuat. Anda perlu dapatkan gambaran kedudukan yang jelas tentang kedudukan kewangan yang terkini dan memberikan hala tuju yang tepat mengenai matlamat kewangan yang ingin dicapai.

Ke mana dan bagaimana anda membelanjakan wang anda?

Berapa banyak hutang anda setiap bulan

Berapa baki wang anda yang masih tinggal di penghujung bulan

TANDA- TANDA KELUARGA ANDA MENGALAMI MASALAH PENGURUSAN KEWANGAN

Jom semak! Adakah keluarga kita mengalami tanda- tanda seperti berikut:

  • Tidak tahu ke mana wang dibelanjakan.
  • Tidak pasti berapa banyak hutang.
  • Mengambil pinjaman baru untuk membayar hutang lama.
  • Menggunakan simpanan untuk keperluan harian.
  • Tidak dapat langsung menyimpan.

Jika keluarga anda pernah mengalami keadaan yang disebutkan di atas, pasti anda tertanya- tanya MENGAPA? Jawapannya ada dinyatakan dibawah.

FAKTOR- FAKTOR PERBELANJAAN TIDAK TERKAWAL

1. Ilmu Pengurusan Kewangan Yang Lemah.

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Hutang (AKPK), faktor utama yang menyumbang kepada masalah hutang serta ketidakupayaan membayar balik pinjaman adalah disebabkan pengurusan kewangan yang lemah, iaitu sebanyak 22.6%. (“321,530 Sertai Kaunseling, “2015). Ramai di kalangan kita yang tidak menyedari kepentingan pengurusan kewangan yang betul.

2. Perlu VS Mahu.

Perlukah tukar telefon bimbit baharu yang lebih canggih jika yang lama masih lagi boleh digunakan? Tukar sport rim baharu walaupun yang lama masih cantik? Ramai yang “pantang” tengok sesuatu perkara yang diminati, maka mereka akan segera mendapatkannya. Adakah kita betul-betul memerlukannya? Tepuk poket, tanyalah kemampuan kita!

3. Sikap Suka Berhutang.

Sikap suka berhutang ataupun pakai dahulu bayar kemudian ini sangat tidak digalakkan. Memang seronok menggunakan kad kredit kerana barangan yang dibeli tidak perlu dibayar secara tunai. Tetapi harus diingat bahawa berterus-terusan mempunyai hutang kad kredit adalah satu kesilapan besar. Memang terlalu mudah untuk menggunakan kad kredit tetapi amat sukar untuk melunaskan hutang dan akhirnya berterusan menanggung hutang yang BESAR!

KESAN DAN AKIBAT GAGAL MENGURUSKAN KEWANGAN KELUARGA

1. Hutang Keliling Pinggang.

Akibat gagal mengurus kewangan dengan baik,tanpa kita sedari kita telah terjerat dengan beban hutang yang memeningkan. Lebih memeningkan kepala apabila memikirkan bil-bil tertunggak yang belum dilunaskan. Didorong perasaan terdesak, maka Ah Long adalah jawapan kepada penyelesaian. Sadisnya,perbuatan kita tersebut memerangkap kita masuk ke dalam lubuk hutang yang membinasakan.

2. Ketidakstabilan Mental dan Emosi.

Derita kewangan menyebabkan berlakunya emosi yang mendesak untuk mencari sumber kewangan bagi menampung keperluan dan bebanan hutang. Kesannya, jiwa berasa tidak tenteram dan hidup berada dalam tekanan yang hebat.

Semua ini boleh menjejaskan kesihatan, mental dan kestabilan emosi. Membimbangkan lagi, akibat tekanan yang mendesak, seseorang terdorong untuk melakukan pelbagai perkara yang menyalahi agama dan undang-undang.

3. Menjejaskan Institusi Kekeluargaan.

Bijak merancang dan menguruskan kewangan adalah unsur penting membentuk keluarga sejahtera dan stabil. Walaupun wang bukan segala-galanya tetapi mempunyai kaitan secara langsung dengan kesejahteraan bagi memenuhi keperluan asas dalam kehidupan.

Pengurusan kewangan yang lemah boleh menjejaskan kesejahteraan rumah tangga dan seringkali menimbulkan pertelingkahan. Lebih menyedihkan, mahligai rumahtangga yang dibina boleh runtuh akibat perangkap kewangan.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 631,146 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen