Apakah Penyelesaian Apabila Suami Berhutang Mas Kahwin Kemudian Meninggal Dunia? Jom Ikuti Soal Jawab Ini.

 

Soalan:

Assalamualaikum SS Dato’ Seri Mufti. Mohon penjelasan. Masa akad nikah, mas kahwin secara hutang. Tetapi sudah lama suami lupa. Kemudian beliau meninggal. Bagaimana penyelesaiannya?

Jawapan:

Alhamdulillah, pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga hari kesudahan.

Kami mulakan dengan kenyataan bahawa mas kahwin hukumnya adalah wajib. Ia adalah wajib ke atas suami sebaik sahaja sempurna aqad nikah sama ada mas kahwin itu disebut dengan kadar tertentu ataupun tidak semasa aqad tersebut. Jika terdapat permuafakatan menafikannya atau tidak menyebutnya, persetujuan tersebut batal dan mas kahwin tetap wajib diserahkan.

Dalil mas kahwin wajib adalah berdasarkan al-Quran, al-Sunnah dan ijma’.

Firman Allah SWT:

“Berikanlah maskawin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.”(Surah al-Nisa’: 4)

Orang yang diperintahkan untuk memberi mas kahwin ini ialah para suami. Begitu juga firman Allah SWT:

“Maka isteri-isteri yang telah kamu nikmati (campuri) di antara mereka, berikanlah kepada mereka maharnya (dengan sempurna), sebagai suatu kewajipan.” (Surah al-Nisa’: 24)

Seterusnya, Allah SWT berfirman:

“Tidak ada kewajiban membayar (mahar) atas kamu, jika kamu menceraikan isteri-isteri kamu sebelum kamu bercampur dengan mereka dan sebelum kamu menentukan maharnya.” (Surah al-Baqarah: 236)

Adapun hadith pula, daripada Sahl bin Sa’ad RA katanya:

“Seorang perempuan menyerahkan dirinya untuk dikahwini oleh Nabi SAW kerana Allah SWT.

Rasulullah SAW bersabda: Aku tidak berhajat kepada perempuan.

Lalu seorang lelaki berkata: Kahwinkanlah aku dengan perempuan itu.

Sabda Baginda: “Engkau berikan perempuan itu sehelai pakaian.”

 Dia menjawab: “Aku tidak memilikinya.

Lalu Baginda bersabda lagi: “Engkau berikanlah dia walaupun sebentuk cincin besi.”

Lelaki itu menjawab: “Dia tidak memilikinya.

Baginda bersabda: “Adakah ayat-ayat al-Quran yang engkau hafal?”

Dia menjawab: “Ada begian-begian.”

Baginda pun bersabda: “Aku kahwinkan engkau dengan perempuan itu dengan mengajarkannya ayat-ayat al-Quran yang engkau hafal.” [Riwayat al-Bukhari (4741)]

Sedangkan ijma’ pula, para ulama’ bersepakat mengatakan bahawa mas kahwin adalah wajib tanpa seorang pun yang menafikannya. (Lihat al-Fiqh al-Manhaji, 2/583-585)

Kesimpulannya:

Justeru dalam isu di atas, kami nyatakan bahawa selepas berlaku kematian maka harta suami sebelum difaraidkan hendaklah diambil untuk pelaksanaan pembayaran mahar yang sudah tertangguh sekian lama. Itu adalah hak yang dimiliki oleh isteri berdasarkan nas.

Semoga Allah kurniakan kepada kita kefahaman dalam melaksanakan kehidupan mengikut neraca Syariah. Amin.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 407,654 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen