“Dulu Masa Anak Masih Kecil, Jarang Main Dan Bergurau Dengan Mereka” Luahan Bapa Yang Terkilan Ini Amat Menyentuh Hati.

 

Apabila anak-anak masih kecil dan belum meningkat remaja, pada waku inilah ibu bapa sepatutnya berikan mereka perhatian serta meluangkan masa untuk mereka. walaupun kadang kala melayani mereka yang suka merengek, menangis, petah bercakap dan terlalu banyak tanya itu memenatkan tapi percayalah ia akan menjadi satu kenangan yang indah apabila mereka besar nanti.

Ketika mereka ini masih kecilah ibu bapa seharusnya berikan perhatian, dan cipta kenangan yang sebanyak mungkin dengan mereka. Hal ini kerana, apabila mereka semakin meningkat dewasa, semakin kurang masa mereka untuk anda pula.

Waktu anak masih kecil, mungkin ibu bapa yang sibuk mencari rezeki untuk memberi kesenangan kepada anak-anaknya. Sehinggakan ada yang lupa untuk meluangkan masa yang banyak buat anak mereka. Bahkan ada juga yang beranggapan bahawa anak-anak sudah besar nanti bolehlah luangkan masa yang banyak.

Tapi anda perlu ingat bahawa kenangan yang ada itu tidak akan sama dan anda tidak mampu kembali semula ke kenangan tersebut. Sedikit perkongsian daripada saudara Ropizam San, pasti akan membuka mata sesiapa sahaja. Jadi hargai dan layani karenah si kecil anda.Khas buat kita semua Ibu Bapa MM(Masih Muda) yang punyai anak masih kecil-kecil. Bacalah sahabat-sahabatku.......

Baru-baru ini saya dihubungi seorang sahabat lama, yang 10 tahun lebih senior dari saya. Beliau meminta kiranya saya sudi menjadi pendengar untuknya bagi satu 'ralat kekecewaan' yang sedang dialaminya.

                       

Umurnya kini sudah masuk 43 tahun. Bernikah di usia yang agak awal, dan kini anak sulungnya sudah berada di Tingkatan 3.

Kata beliau,


"Zam, aku sedih la. Dulu masa anak-anak aku kecil, aku jarang bermain bergurau dengan mereka, aku tiada masa sangat bawa mereka berjalan, aku jarang 'berkawan' dengan mereka..... ", luah beliau.


Sambungnya lagi....


"Kini, bila aku dah ada macam-macam, yang aku kejar dah dapat, duit dah banyak, dan sekarang aku cuba untuk dekati anak-anak aku. Rasa ingin berkawan lebih dengan mereka, ingin bawa mereka banyak bersiar-siar, ingin bergurau bergelak ketawa. Namun, rupa-rupanya tidak boleh... kalau pun boleh, masa teramat terhad....!!!".


"Sekarang, anak aku pula yang 'sibuk'. Pulang sekolah, ada pelbagai aktiviti kokurikulum, malam kelas tambahan dan tuisyen, petang bersama kawan-kawannya bermain bola di padang. Aduhhh, aku tak mampu melarang. Cuma aku perasan dan sedar, aku ingatkan aku akan semakin banyak masa dengan mereka. Rupa-rupanya bila mereka sudah besar, kita kehilangan saat indah zaman mereka kecil dulu. Dah tak sama bila mereka sudah besar.... Zaman ingin bergurau senda sudah hilang tiada....".


"Zam, harap sangat kalau kau dapat kongsi dengan kawan-kawan. Hargailah masa zaman anak masih kecil. Masa berlalu begitu pantas. Jangan jadi macam yang aku rasa sekarang. Sedih sendirian dalam hati melihat anak semakin sibuk dengan kawan-kawan di padang dan di 'court' permainan. Sukarnya untuk berbual mesra disaat kita 'baru ada masa'...".


Bila terkenangkan nasihatnya untuk kita semua. Saya rasa kita perlu tingkatkan lagi kualiti masa kita bersama anak-anak. Perlu ada perancangan rapi untuk hargai saat-saat indah bersama mereka kan. Saya pun sama, rasa mahu buat lebih dan lebih lagi. Bimbang kalau-kalau nanti kita turut 'sesal sama'.

Zaman anak-anak kita di zon cilik bagaikan hanya melintas lalu sahaja. Bergurau dengan anak kecil sekarang tidak sama bila mereka sudah besar nanti. Kita mungkin bertuah, sebab ada orang-orang terdahulu yang sayangi kita dan sudi ingat-ingatkan ketika kita masih bergelar 'ibu bapa muda'. Jika letih sekalipun, katakanlah kepada jiwa dan minda kita... bahawa saat indah bersama mereka(anak-anak kecil) akan berlalu, dan In Sya Allah kita akan 'lebih kuat' menyantuni mereka disaat mereka ingin merenget bermanja dan ketawa bersama kita.

Allahuakhbar. Berharga sungguh pesanannya (sahabat saya tadi) untuk kita semua.

Cuma saya hairan, ada sesetengah dan 'banyak tengah' juga ibu bapa muda yang suka berulang berulang berulang kali meninggalkan anak-anak kecil pada orang tuanya atau pengasuh 'dengan sengaja' atas alasan ingin 'Me Time' entah berapa ratus kali 'me time' pun saya tak faham. Bila sudah bernikah, sudah ada anak, isteri/suami memanglah dah tak sama masa menjadi bujang atau si dara. Terimalah realiti hakikatnya kita bila sudah berkeluarga itulah bezanya kita dengan kumpulan yang masih mencari jodoh. 'Me Time' kita yang sudah sah di hadapan Tok Imam ialah 'Me Time With My Family' lah. Anak menangis dimana-mana, atau buat hal sekali-sekala itu tandanya Allah nak matangkan kita dan pasangan kitalah lah. Barulah kita belajar cari ilmu dan idea untuk 'solve the test'.

Paling saya geram dan tak boleh terima ada yang setiap hujung minggu hantar anak ke rumah pengasuh dan mereka berdua(suami isteri) pergi ber shopping sakan.

Bila saya tanya kenapa tak bawa anak...??? Kata mereka, "alaaa susah la Zam kalau bawa, nanti menangis la, itu ini laaa, banyak hal laaa, malas la aku. Tak bawa lagi senang... ".

Ya Allah....., pelik sungguh. Kawin nak, dapat anak nak. Tapi telinga tidak mahu dengar anak menangis, minda taknak guna untuk 'handle' anak. Allahu rabbi.

Ya, mereka memang tak suka orang macam saya yang asyik-asyik benda-benda kekeluargaan gini je....Ahahahaha.

Ya Allah, pimpinlah kami semua ke jalan yang benar dan yang Engkau redhai. Amiin.

Takut, bimbang,...TITIK..!


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 590,475 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen