5 Langkah Hadapi Kenaikan Kos Sara Hidup Di Malaysia.

 

Kenaikan kos sara hidup di Malaysia ini semakin hari semakin meningkat. Jika dahulu, RM50 mampu memenuhi satu troli si pasaraya, kini satu RM50 itu belum tentu mampu memenuhi separuh daripada troli tersebut.

Pada hari ini, setiap orang berkerja keras untuk mencari keselesaan dalam hidup serta cuba untuk berjimat cermat dalam dalam setiap perbelanjaan. Bukan itu sahaja, ada juga yang mengikat perut demi penuhi keselesaan hidup di kota raya.

Apabila keadaan kos sara hidup semakin membimbangkan, maka anda perlu lebih serius dalam memikirkan cara anda membelanjakan wang anda dengan lebih bijak. Mana tidaknya, dengan sekeping wang RM50 anda tidak mampu memiliki barangan yang anda perlukan dalam kuantiti yang anda inginkan.Tetapi adakah dengan bekerja lebih keras, berjimat mana yang mampu, dan berpuas hati dengan apa sahaja adalah cara terbaik untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia? Dengan membuat sedikit perubahan dalam gaya hidup anda untuk menangani keadaan ini, tidak perlu terlalu drastik sangat.

5 cara mudah ini untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia:

                          

1. Tanam Sayuran, Herba, Dan Buah-Buahan Sendiri.

Terdapat banyak sebab yang baik untuk menumbuhkan sayuran, herba, dan buah-buahan sendiri. Selain menjimatkan bil runcit anda, beberapa faedah lain termasuklah:

i. Meminimumkan pendedahan racun perosak.

ii. Meminimumkan penggunaan hasil tercemar.

iii. Kesegaran rasa.

Kami sedar bahawa sukar untuk menguruskan tumbuhan sambil mempunyai pekerjaan sepenuh masa, jadi mulakan secara kecil-kecilan. Jika anda tanam tiga hingga lima jenis tumbuhan yang boleh dimakan (dan yang biasanya anda makan), ianya tidak memerlukan banyak masa untuk berkebun dan mudah untuk dijaga.

Berikut adalah beberapa sayuran, herba, dan buah-buahan yang paling mudah untuk anda tanam di cuaca Malaysia:

i. Kangkung

ii. Cili merah

iii. Tomato

iv. Rambutan

v. Oren

                        

2. Bawa Bekalan Makanan Anda Sendiri.

Membawa bekalan makanan tengah hari sendiri boleh menjimatkan kira-kira RM200 sebulan (kos purata untuk makan tengahari sehari ialah RM10). Cukup banyak wang yang dapat disimpan! Selain membantu anda menjimatkan wang lebih banyak, manfaat lain untuk membawa bekalan sendiri termasuklah:

i. Menyelamatkan anda dari godaan-godaan makanan bergula / tidak sihat

ii. Mengambil saiz bahagian yang betul

iii. Kurang penggunaan garam, lemak, dan gula

Beberapa makanan paling mudah dan paling cepat yang boleh anda buat untuk dibawa ke tempat kerja adalah:

i. Nasi goreng

ii. Sandwic

iii. Salad

iv. Roti bakar

Sekiranya anda konsisten melakukannya, dijangka boleh jimat sehingga RM2400 setahun.

                        

3. Kongsi Kereta.

Katakan kos untuk pengangkutan dan tempat letak kereta setiap hari (tidak termasuk hujung minggu) ialah RM30. Dalam sebulan, jumlah ialah RM600 untuk pengangkutan (dan tempat letak kereta) sahaja. Pertimbangkan untuk carpooling sekali atau dua kali seminggu untuk menjimatkan wang, jika anda mampu.

Carpooling bukan hanya menjimatkan, tetapi juga dapat menyelamatkan alam sekitar. Carpooling mengakibatkan kurang emisi karbon dan pencemaran, dan anda dapat bertemu dengan pelbagai orang yang menarik. Carpooling juga menawarkan kemudahan untuk bergerak lebih jauh, berbanding dengan pengangkutan awam.

Sekiranya anda tidak mempunyai sesiapa yang boleh anda tumpang, boleh gunakan aplikasi carpooling yang tersedia di Malaysia:

i. Droupr

ii. RYDE

iii. Tumpang

iv. GrabShare

v. Wunder Carpool

                         

4. Bajet Belanja Anda Seperti Seorang Pro.

Kita semua tahu bahawa membeli-belah semasa jualan mega di Malaysia boleh menjimatkan sehingga 70% diskaun, tetapi jualan mega hanya berlangsung dalam masa yang singkat. Membeli-belah dalam tempoh yang singkat ini, tidak beberapa disyorkan kerana anda akan cenderung untuk membeli apa sahaja yang ditawarkan. Berlatih untuk pandai meletakkan bajet dan ketahui bagaimana untuk mencari untuk dan mendapatkan tawaran terbaik.

Semak beberapa tempat paling disyorkan di Lembah Klang untuk membeli belah dengan harga yang rendah:

i. GM Klang Wholesale City Complex – Untuk barangan murah di mana anda boleh menemui segala-galanya di satu tempat, seperti barangan runcit, hiasan perkahwinan, perabot rumah, alat teknologi, mainan, alat tulis, tekstil, peralatan sukan, dan pakaian dan aksesori fesyen.

ii. Low Yat Plaza – Untuk barangan IT yang harga berpatutan misalnya. komputer dan telefon bimbit.

iii. Kenanga Wholesale City – Untuk beg tangan murah, kasut, aksesori dan pakaian.

iv. iv. Amcorp Mall Flea Market – Untuk perabot rumah, barangan antik, karya seni, patung-patung retro dan bermacam-macam lagi.

                         

5. Gunakan Kad Kredit Dengan Lebih Bijak.

Menggunakan kad kredit anda dengan cara yang betul, dapat membantu dalam berjimat. Ikut petua berikut:
Gunakan kad kredit dengan kadar faedah yang rendah: Gunakan kad yang mengenakan kadar faedah yang lebih rendah untuk membuat pembelian besar dan jadikannya ansuran bulanan yang disamakan ( equated monthly installments (EMI) ).

Sentiasa bayar penuh bil dan tepat pada masa: Ini membantu dalam menjimatkan kadar faedah dalam jangka masa panjang.

Menyatukan hutang: Jika anda memiliki banyak kad kredit, pertimbangkan untuk menyatukannya. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat memberi perhatian kepada hanya satu kad dan menjimat lebih banyak pada pelbagai faedah dan yuran tahunan pada kad yang berbeza.

Manfaatkan kredit tanpa faedah: Beberapa pembekal kad kredit menawarkan kredit tanpa faedah selama sebulan.

Gunakan kad ganjaran atau kad yang menawarkan cashback, mile udara, dan sebagainya: Dengan setiap pembelian yang dibuat, anda akan diberi ganjaran mata yang boleh digunakan di lain hari.Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 615,355 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen