Checklist Keperluan Baby & Mommy Yang Perlu Dibawa Ke Hospital Ketika Masa Bersalin.

 

Menanti detik kelahiran anak yang dikandungi adalah detik yang dinantikan oleh semua ibu bapa di dunia ini. Mana tidaknya, rasa teruja dan gembira sudah pasti akan menyelubungi diri ketika waktu itu tiba. Terutama jika ini adalah anak pertama kalian, pasti perasaan yang dirasai itu akan lebih gembira menantikan buah hati kecil dilahirkan.

Buat ibu pula, pasti debaran untuk melahirkan anak itu akan dirasai. Anda pasti mahu proses melahirkan buah hati akan berjalan dengan lancar. Baik anda dan juga baik, sudah pasti mahu dalam keadaan selamat.

Tapi dalam leka sedang melayan perasaan berdebar, teruja, dan gembira itu, jangan lupa untuk membuat beberapa persediaan terlebih dahulu. Apa persediaan yang perlu anda lakukan? Ikuti perkongsian daripada Puan Izdihar Mohd Noor.



Rasa nak sharing2 sebab kebetulan nampak ramai pregnant mommies around Iz yang tengah tunggu masa nak bersalin, ada yang pregnant anak ke 2, 3 mungkin dh expert, tapi untuk first time mommy bolehla guna nie as guide.

CHECKLIST KEPERLUAN BABY & MOMMY

[Hospital Bag, Baby Essentials, Confinement & Feeding]

Alhamdulilah. Sekejap je masa, hari ini Iz pun dh 36 weeks plus, tak lama lagi dah jadi mom of 3. InsyaAllah. Hope i can handle 3 minions well.

Kalau first time mom, advisable to start prepare & pack your hospital bag masa 7 months lagi (just in case “terearly” delivery, and u dont know what to expect).

Orang tua-tua pesan jangan beli barang baby awal sangat, start beli bila 6-7 bulan ke atas.

Boleh beli sikit-sikit, phase by phase ikut kegunaan dan budget ya mommies.

Its a long sharing session thread yang panjang tak ingat dunia for mommies out there.

Good luck to all mommies and daddies. Hope this helps. Early preparation is very good because the struggle is real. Hahaha

Persiapan Untuk Dibawa Ke Hospital.


                     

1. HOSPITAL BAG

Buat 2 bags: 1 for Labour Room & 1 for Ward Room usage after delivery.

Notes: The labour room prep list is a bit extensive suitable for mothers yang warded before contraction begins (certain mothers tue ada yang warded 12 hours or more sbb jalan lmbat bukak, sebelum ditolak masuk labour room). Tp kalau dh pecah ketuban kat rumah tue, xyah angkut bag labour room besar2. Boleh terus bukak beg, seluk yang penting je.

Labour Room Importance (Government Hospital)
1. Maternity Pad
2. Panties
3. Diapers
4. Baju baby (button depan - sng pakai)

                     

2. REGISTRATION/ DOCUMENTS

Wajib bawak ke mana-mana sahaja bila dah almost due date. Bak kata nurse buku pink tue dh mcm IC awak, bawak kemana sahaja anda berada.

1. Buku Pink Check-up
2. IC: Isteri
3. Kad Nikah/ Sijil Nikah (Gov hospital usually mintak)
4. Duit Deposit Hospital/ Cash in Hand (jika perlu): suruhla hubby spare siap2 dlm wallet kot2 nak gi atm machine xsempat time kalut2


                       

3. HOSPITAL BAG [Buat 2 bags: 1 for Labour Room & 1 for Ward Room usage after delivery]

Boleh asing siap2 baju baby utk en. hubby bagi pada nurse bila mommies dh masuk labour room. (1 pc each item je).
Utk mommies keperluan masa contraction, sementara nak tunggu bukaan 6cm ke atas dan ditolak ke Labour Room. Different people different experience, so always be prepared.

Notes: The prep list is a bit extensive suitable for mothers yang warded before contraction begins (certain mothers tue ada yang warded 12 hours or more sbb jalan lmbat bukak, sebelum ditolak masuk labour room). Tp kalau dh pecah ketuban kat rumah tue, xyah angkut bag labour room besar2. Boleh terus bukak beg, seluk yang penting je.

Labour Room Importance (Government Hospital)

1. Maternity Pad
2. Panties
3. Diapers
4. Baju baby (button depan - sng pakai)

[LABOUR ROOM - MOMMY]

1. Maternity/Overnight Pad (2-3 pcs): Iz biasa xbeli yg maternity, dah biasa beli overnight 32-35cm.

2. Baju + Kain Batik/Skirt (1 set) - biasa hospital suruh tukar baju & kain hospital, so xbawak pun xpe. Biar dlm Ward Bag. Nie Iz listkan just in case masa tgh perjalanan ke time menunggu ke baju basah pecah ketuban, etc.

3. Sweater (1 pc): Kot2 sejuk
4. Panties/ Disposable Panties (1-2 pcs)
5. Nursing Bra/ Nursing Pad (1 pair)
6. Face Towel/ Towel
7. Toiletries Mini Kit (1 set): To freshen up
8. Energy Bars (3-5 pcs): I usually bought Snickers/ Mars/ Kurma sng nak makan and sugar bagi energy
9. Selusuh (VCO): I start taking VCO 1-2 spoon/day masa 33 weeks pregnancy 🀰🏻and sapu pd bhgn perineum
10. 3-in-1 (1-2 sachets): Milo/ Horlicks Cereal, ikutla apa yang mommies suka
11. Selipar (1 pair): yg waterproof but comfy; sng masuk keluar toilet
12. Socks (1 pair): kot2 sejuk
13. Minyak Panas
14. Tissue (1 pack)
15. Al-Quran/ Doa-doa mudahkan bersalin
16. Telekung
17. HP/ Charger/ Powerbank

[LABOUR ROOM - BABY]

1. Baju Lengan Panjang (1 pc): For Newborn prefer yg ada button depan sbb baby ada tali pusat, sng utk pakaikan
2. Seluar Panjang (1 pc)
3. Mitten & Booties (1 pair): Kalau baju & seluar takde attached Mitten & Booties
4. Newborn Diapers (1 pc)
5. Towel
6. Blanket/ Napkin: Iz prefer blanket ada hoodies siap2, kalau x prepare baby hat
7. Toiletries (Mini Kit): Biasanya hospital x guna pun, so i just prepare travel sachet Head to Toe tue je

                       

                       

And preparation utk brg lepas dah deliver, for 1-2 nights at hospital ward at least.

4. [WARD ROOM]

Prepare extra set same as checklist for Labour Room. Cuma additional:

1. Baby Wipes
2. Baby Pillow
3. Toiletries (Shampoo/ Body Wash/ Minyak Telon/ etc.)
4. Cotton Balls
5. Cotton Buds
6. Nursing Butter
7. Pinggan/ Gelas/ Sudu/ Garfu
8. Thermos
9. Laundry Bags (2 unit): Letak baju kotor

Barangan Bayi Yang Perlu Ada.

                     

                     

                     

                     

                     

5. BABY ESSENTIALS

1. Baju Newborn (L/S; S/S): beli yang button depan senang sbb baby ada tali pusat, sng pakai. Jangan beli banyak sbb baby cpt besar. So beli siap2 3-6m, afterwards terus boleh pakaikan yg size nie. Rompers type jangan beli banyak sangat size kecik, beli 3-6m, 6-9m, 9-12m ke atas ok.
2. Seluar
3. Mitten & Booties
4. Baby Hat
5. Barut: beli yg panjang & tali lebar; xyah beli yang kecik2 strap tue, no use sbb baby xdok diam nanti barut jenis kecik tue akan bergerak naik ke atas
6. Bedung/ Muslin: beli yang instant pun sng, klu x beli muslin size besar
7. Napkin
8. Towel
9. Bip/ Burp/ Small Towel: i always have this near me, lepas breastfeed mmg akan terus lap mulut, pipi baby to prevent ruam susu kat pipi. Kalau rajin, from time to time basahkan sikit towel ngan air suam, lap-lap muka baby. Better prevent awal2 sbb kalau dah kena rash sian tgk pipi baby merah2

10. Baby Hair Brush/Comb: I usually buy The First Years dia come in brush & comb around RM16.90

11. Tuam Baby: Utk tuam perut baby lepas mandi & for baby boy Tuam ball dia sekali.

12. Toiletries (Shampoo/ Body Wash): I use brand Sebamed for at least first 1 year sbb baby skin sensitive time awal2 nie. Makesure cari yang free from harsh chemicals (SLS, Mild @ Fragrance Free, Parabens, Phthalates, etc.)

13. Diapers: size NB Newborn jgn beli banyak, beli dlm 2 pack je; kemudian boleh beli size S), sbb baby cpt besar. Iz recommend beli Huggies Ultra or Mamy Poko. Cari yg lembut nak elak nappy rash.

14. Baby Wet Wipes: for nappy change & face/hand wipes. Utk newborn makesure beli yang material jenis soft & fragrance free. Iz biasa beli Johnsons, Pureen, kalau besar sikit iz guna Anakku

15. Minyak Telon: sapu kat perut, tapak kaki baby, xnak bg masuk angin. Jgn beli yg panas sgt nanti naik merah2. I bought several brands, masa newborn biasa pakaikan Bebiku Telon (brand indon); bila besar sikit baru pakaikan Tropika Herbal Cream or Minyak Mestika Bayini.

16. Baby Oil: utk cuci sekitar celah2 telinga; iz biasa beli Johnsons Original yg tutup pink sbb yang ada fragrance tue baby boleh naik rashes and boleh sapu kat rambut baby

17. Baby Lotion: biasa beli tapi jarang2 pakaikan kat baby, unless ada part kulit kering baru sapu. I bought Sebamed Lotion

18. Rash Cream/Talcum: Iz akan prepare 2 jenis sbb satu utk nappy rash, lagi satu for multipurpose biasanya ruam susu kat pipi baby iz guna Shaklee Herbal Blend; yang Talcum Yoki Radian nie iz guna nk prevent nappy rash; ada mommies yg x sapu bedak at babies private parts so boleh cuba sudocream, ive tried few brands i can name most (Bepanthen, Drapolene, Pureen, Zinc Oxide cream yang amek kat clinic, etc.) semua x jalan on my kids, bedak siam nie my umi yg bagitau (Ingredients contains Zinc Oxide, Kaolin, Camphor, Calamine, Menthol). Rare sikit brand nie, boleh jumpa kat Kelantan/ Siam sbb bedak dr sana. Works good on my kids.

19. Baby Powder: beli je, tp newborn biasanya iz xpakaikan sgt, bila dah besar baru sapu.
20. Cotton Balls: guna utk lap tali pusat baby and selit kat belakang telinga baby xnak bagi melekat
21. Cotton Buds
22. Hand Wash Antibacterial/ Sanitizer: Dettol
23. Baby Changing Mat (Getah): for nappy change
24. Digital Thermometer
25. Nose Cleaner/ Tube: Utk sedut hidung baby, especial klu baby ada flu. I bought Pigeon.
26. Nail Clipper Baby: Iz biasa beli brand The First Years, tajam and sedap guna
27. Mosquito Net

BABY ESSENTIALS (OTHERS)

1. Bath Tub: I bought First Years (RM135 mcm tue klu xsilap). This tub comes with net, sng nak mandikan baby newborn, letak je dekat net takyah pegang. Iz xbeli baru pun, mmg guna yg sama dr zaman Abang dia lagi.
2. Car Seat/ Baby Wrap
3. Stroller
4. Baby Cot (Tilam/ Pillow/ Bolster/ Cadar/ Quilt/ Blanket/ Cot Bumper)
5. Nappy Change Cabinet: yang nie xde pun xpe. Boleh je beli yang getah or jenis cushion tukar atas katil, etc.

Bila baby dh 6m+ baru beli yg penyediaan makanan plak:
1. Steamer & Blender
2. Food storage cups
3. High-chair
4. Bip
5. Plate/ Spoon/ Fork

Others (x wajib ada):
1. Baby Jumperoo
2. Walker

                     
6. Digital Thermometer: BRAUN No touch + forehead thermometer

Baby Hair Brush/Comb: The First Years, comes in brush & comb around RM16.90

Nose Cleaner/Tube: Pigeon

Nail Clipper: The First Years

                      

7. LAUNDRY

Iz biasa beli brand mcm dlm pic
1. Nappikleen
2. Comfort
3. Laundry essentials (drying rack, clip, hanger, etc.)

For laundry detergent, utk newborn iz suggest pakai liquid wash mcm Nappikleen sahaja dulu pun ok, xyah pakai fabric softener elak baby kena rashes due to the mild fragrance, some babies have a very sensitive skin.

Macam Iz, ada dryer dekat rumah (i bought few years ago; RM1300 mcm tue je, brand Electrolux, tiap2 minggu mmg 3-4 times run) mmg recommended and berbaloila korang spent for this if u don’t have helper, plus working mom. Sbb sangat menjimatkan masa. Btw mmg kitorg tak pernah sidai baju for years, baju pun lebih bersih to my opinion sbb bila u jemur, kalau cuaca x cukup panas, nanti baju hapak, bacteria pun senang built up. Ada org kata nanti rosak baju. Tapi setakat nie baju kitorg ok, mmg xde rosak. Kena pilih setting temperature & time yg sesuai.

Kalau yg xde Dryer kt rumah belila penyidai baju kecik2 tue sng sidai baju baby/ mitten/ booties yg cute2 size dia tue kan. Iz biasa kalau sidai baju baby elak campur dengan baju adult sbb pakai sabun lain kan, so time basah takut sabun adult tue melekat kt baju baby. Gituuu.

                       

8. FEEDING

Utk breastfeeding mommies, i breastfeed both my kids so very important preparation part yang nie plus for a working mom, sbb kena buat stock sebelum start kerja.

1. Steriliser: Ok this one for me i think important, ada banyak brand korang boleh beli. I bought this masa my first born, zaman Azeem lagi. Mmg lepas basuh bottle campak dlm nie and sterilised. Skrg dh banyak yg canggih, boleh survey sendiri.

2. Breast Pump: I just bought Medela Freestyle, been eyeing for this brand for so long actually. Tak sabar nak guna 😍. Masa Azeem & Azalea iz guna Philips Avent Single Electric Pump. Mmg very handy, sbb dia boleh pump on the go, i use with rechargeable battery. Ke mana-mana shj iz pump. Cuma single pump nie consume a lot of time (45 min to allocate for my pumping session); 2-3 times/day kat office. Dalam kereta 1 time sbb hubby sent me to work, so boleh 1 session. Kena korban masa lunch utk pump kalau banyak kerja on that day. Before & After work in the car masa nak drop/ pick up baby from day care terus direct feed je.

3. Freemie Collection Cup: Also i just bought, sbb terpengaruh ngan review, boleh pump kat meja office. Mama nak buat 2-in-1 multi task la kononnya.

4. Cooler Bag
5. Milk Storage bottles/ Zip Lock
6. Bottles Liquid Wash: I bought Pureen
7. Feeding Bottles: My kids mmg guna Philips Avent bottles dr dulu. So i bought the same for the 3rd one also.

8. Nursing Butter: Cousin iz yg recommend Palmers Cocoa Butter, and ive been using this since my first born. Mmg very good for crack nipples, very useful especially masa first 1 week lepas deliver, confirm crack nipples, baby masa nie tak reti nyonyot lagi. So mommies kena tahan sikit, kuat semangat kalau nak breastfeed baby owkie.
9. Ice Bricks/ Ice Pack
(Not in the picture)
10. Nursing Bra: I bought Autumnz
11. Nursing Pad: I bought Autumnz yang reusable
12. Sticker Labels: Kalau nak letak date EBM on bottles
13. Milk Warmer: Iz beli Philips Avent Warmer, senang nak panaskan EBM


Ketika Berpantang.

                       

                       


9. CONFINEMENT

Ok nie antara barang2 yang iz akan prepare masa pantang. Tempoh pantang mmg iz follow 44 days rule. (Pantang makan, urut, tungku, tangas, bengkung tue semuala). No hanky panky ya mommies, badan mosti kena jagaaa baik punya. 😁 Pantang ice 4-6 months. Tgkla sejauh mana boleh tahan nafsu. Pantang ehem-ehem pulak 100 days. Suami-suami sekalian kena sabarla sikit ya kalau sayang bini. 🀣😍

1. Bengkung: Beli dua jenis (1 yg tali tue kalau ada Confinement Lady bolehla tolong pakaikan, klu nak senang pakai sendiri Iz guna yg Velcro ada 3 strap)

2. Maternity/Overnight Pad: Iz biasa xbeli yg maternity, dah biasa beli overnight 32-35cm tue je.

3. Kain Batik

4. Mandian Herba: TYT (RM7/ 2 sachet). Iz x beli banyak sbb nanti Confinement Lady akan sediakan tiap2 hari. Beli sikit utk spare je. Boleh beli kat pharmacy/ toko jamu

5. Set Bersalin: Air Mancur (previous confinement Azeem & Azalea pun iz beli yang nie, murah je RM65-75); complete 44 days jamu, pilis, tapel, minyak telon, etc. Biasanya tak habis guna pun. πŸ˜†

6. Face/Body Scrub: Bunga Tanjung Herbanika Skrub/Masker Herba Tradisional (RM5/pek; nak jimat beli sedozen RM48). Boleh search page @bungatanjungofficial Skrub legend boleh skrub satu muka & badan, yang nie elok buang daki, kulit2 gelap lepas bersalin especially bahagian lipatan, celah peha, leher, kurangkan marks, cellulite, etc. After confinement boleh continue guna 2-3 times/week utk kulit mulus & licin. Boleh buat kulit uols awet muda. Been using this since 12 years old, jerawat pun susah nak hinggap.
https://shopee.com.my/bungatanjungofficial
www.bungatanjung.com.my

7. Minyak Panas: Nona Roguy (RM40-58). Utk urut kat tapak kaki, betis, bahu, etc. First time nak try sbb baca review kata bagus, previously iz beli minyak kayu putih

8. Slimming Cream: Nona Roguy Krim Barut (RM34-45). Utk sapu sebelum pakai bengkung, nak slimkan perut dh lembik-lembik lepas pemboyotan.

9. Feminine Wash: Fadaraj (RM13-15). Yang nie iz beli utk cuci bahagian Miss V. Kalau x nak guna yang nie boleh buat sendiri; air suam + garam + asam keping. Nak bagi cepat luka jahit dkt area Miss V sembuh. Kat kedai toko jamu ada.

10. Tungku + Kain Buruk

(In the next picture)

11. Pemanggang: Iz beli pemanggang ajaib Are Ikan (RM122). Beli online kat shopee. Sng Confinement Lady nak bakar ikan/daging nanti.

(Not in the picture)

12. Periuk Tanah: kalau xde periuk biasa yang besar/dlm pun ok.
13. Socks
14. Baldi/ Gayung (utk rebusan mandian)
15. Ubat Sembelit (jika perlu): Previous pregnancy iz x pernah guna/makan pun sbb alhamdulillah pembuangan lancar, jaga diet utk elak dr sembelit. Iz makan Sunsweet Prune (buat snacking); makesure minum air, makan sayur. Kalau x ok jugak ada few suggestions from mommies out there - boleh try (Lactul solution, Nona roguy phytonatal, Wellmax atomic anema. Kalau teruk sgt iz pernah baca thread doc nie suggest lactulose; gi jumpa doctorla klau teruk sgt, nanti salah makan lagi parah plak)

                       

1. Pemanggang: Iz beli pemanggang ajaib Are Ikan (RM122). Beli online kat shopee. Sng Confinement Lady nak bakar ikan/daging nanti.

2. Bawang Putih Crispy: Masa pantang kena makan bawang putih banyak2 bagi keluar angin. Mmg sedap, kalau x pantang pun boleh tmbh dlm sup ke masakan korang. Yang nie kawan iz buat, dok simpan x nak bukak tunggu nak makan nanti pantang. Haha. Klau nak beli boleh checkidout IG @little.belly FB @little.belly.food

                     

                     

                      

                      

                     

                     

                     

10. GIFT FOR SIBLINGS

Yang nie tips je, x buat pun xpe. Parents prepare hadiah utk kakak/abang konon gift from baby. Jadi kakak/abang akan syg adik and ingat moment nie bila bawak adik pulang ke rumah from hospital.

So iz beli siap2 last week masa dating ngan hubby je kat Toys R Us, sebelum tue recce ngan kids tanya ada nak toys apa2 ke x.

Bila dh beli, from time to time suruh abang ngan kakak (konon2 cakap ngan baby dlm perut mama, mintak hadiah apa yg diorg nak, tp sbnrnya mama papa guide diorg suruh ckp hadiah yg kitorg dah beli).

Ok iz rasa itu sahaja sharing session thread yang panjang tak ingat dunia for mommies out there.

Good luck to all mommies and daddies Hope this helps. Early preparation is very good because the struggle is real. Haha

Regards,
Izdihar Mohd Noor
Working Mom
Mother of 2, soon to be 3 πŸ‘¦πŸ»πŸ‘§πŸ»πŸ‘ΆπŸ»
@izdihar_mn









Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 465,853 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen