Produk Berasaskan Soya Dikatakan Bahaya?

 

Sebagai rakyat Malaysia, pasti telah menjadi kebiasaan akan produk yang mengandungi susu kacang soya ini. Mana tidaknya, susu kacang soya ini turut dijual ditepi-tepi jalan dan terlalu mudah untuk didapati. Tidak hanya itu sahaja, kebanyakkan rakyat Malaysia juga mahir menggunakan kacang soya sebagai bahan masakan.

Namun begitu, terdapat ura-ura menyatakan bahawa susu kacang soya ini membahayakan kesihatan tubuh badan malah ia juga dikatakan sebagai menjadi punca menjejaskan fungsi tiroid seseorang.Sesetengah orang berfikir bahawa soya boleh menyebabkan keradangan kerana ia secara semulajadi mempunyai sebatian yang dipanggil isoflavon yang sama dengan estrogen manusia, iaitu hormon yang sebahagiannya bertanggungjawab terhadap perbezaan antara lelaki dan perempuan.

Malah, anda mungkin pernah membaca bahawa tahap estrogen di dalam tubuh boleh diubah dengan pengambilan soya, dan mungkin mendorong kepada risiko kanser payudara yang lebih tinggi. Namun, penyelidikan tidak menyokongnya.
Manfaat kesihatan.


Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa memasukkan soya dalam diet boleh membawa pelbagai manfaat kesihatan yang berpotensi, termasuk:

1. Kesihatan jantung.

Soya telah dikaitkan dengan paras kolesterol lebih sihat yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Penyelidik menjalankan analisis kajian untuk mengkaji kesan soya terhadap paras kolesterol. Mereka mendapati bahawa pengambilan soya dengan ketara mengurangkan jumlah kolesterol, trigliserida, dan kolesterol LDL. Kolesterol LDL juga dikenali sebagai “kolesterol jahat” kerana hubungannya dengan pembentukan lemak dalam arteri.


Pengambilan soya juga meningkatkan HDL kolesterol. Jenis ini juga dikenali sebagai “kolesterol baik” kerana ia membantu menghilangkan kolesterol jahat daripada arteri. Makanan soya kurang diproses, seperti susu soya dan kacang soya, lebih berkesan daripada ekstrak protein atau suplemen.


2. Kanser payudara.


Jurnal Health Effects of Soy Protein and Isoflavones in Humans menyatakan bahawa kajian kawalan kes telah menunjukkan bahawa pengambilan soya yang tinggi dalam remaja dikaitkan dengan risiko rendah untuk kanser payudara ketika dewasa. Walau bagaimanapun, usaha sama Jepun yang baru diterbitkan kajian kohort mencadangkan penggunaan makanan soya seperti tauhu, kacang rebus, dan sup miso tidak mempunyai kesan perlindungan terhadap kanser payudara. Selain itu, dalam kajian klinikal, soy protein or assosiated isoflabined (ISF) boleh merangsang proliferasi sel epitelium pada payudara premenopaus wanita.


3. Obesiti.


Para saintis melakukan analisis kajian memandang kesan suplemen isoflavon soya pada berat badan wanita menopause. Isoflavon soya adalah sebatian semula jadi yang mempunyai sifat yang sama dengan estrogen. Tahap estrogen secara semula jadi merosot apabila usia wanita, yang meningkatkan risiko mereka untuk keadaan kesihatan tertentu. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa secara keseluruhan, suplemen isoflavon soya mengakibatkan penurunan berat badan yang ketara.


                         

Kesan pengambilan soya.


1. Fungsi tirod.


Terdapat kebimbangan terhadap pengambilan soya yang boleh menjejaskan fungsi tiroid seseorang. Dalam satu kajian, para penyelidik mendapati bahawa wanita yang mengambil soya mempunyai lebih tinggi peluang untuk meningkatkan thyroid-stimulating hormone (TSH). Tahap TSH yang tinggi mungkin menandakan hypothyroidism (tiroid kurang aktif). Manakala penyelidik tidak mendapati hasil yang sama pada lelaki. Malah, kajian-kajian lain menunjukkan hasil yang berbeza-beza mengenai kesan pengambilan soya terhadap fungsi tiroid.


2. Fungsi pembiakan.


Di Amerika Syarikat dan Kanada, lebih daripada 20 hingga 25% bayi yang diberi susu formula berasaskan soya untuk pelbagai sebab seperti alergi susu lembu. Bayi ini mewakili kumpulan yang terdedah kepada sejumlah besar ISF soya. Kepekatan ISF darah dalam kalangan bayi adalah 13,000 hingg 22,000 kali lebih tinggi daripada tahap estradiol plasma dalam kehidupan awal. Dan, 6 hingga 11 kali lebih tinggi daripada berat asas tubuh berbanding dos yang mempunyai kesan hormon pada orang dewasa yang mengambik makanan berasaskan soya. Walau bagaimanapun, kesan pengambilan ISF yang berlebihan terhadap perkembangan awal dan fungsi endokrin dan pembiakan manusia masih tidak jelas.


3. Perubahan organisma secara genetik.


Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) adalah organisma (tumbuhan, haiwan atau mikroorganisma) yang mana bahan genetik (DNA) telah diubah dengan cara tidak berlaku secara semulajadi oleh perkahwinan atau penggabungan semulajadi.


Kebimbangan di seluruh dunia mengenai kesan kesihatan dan keselamatan alam sekitar telah timbul berkaitan dengan tanaman yang diubah suai secara genetik. Dalam satu kajian, penyelidik melaporkan bahawa makan makanan diubahsuai secara genetik boleh menyebabkan penyakit yang tahan terhadap antibiotik. Mereka juga mempersoalkan keselamatan jangka panjang kerana GMO adalah perkembangan yang agak baru.


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 492,156 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen