Aromaterapi Bantu Berikan Ketenangan Selepas Melalui Hari Yang Memenantkan.

 

Selepas pulang sahaja kerja, pasti anda akan merasa sedikit penat, lesu dan juga rasa sedikit tekanan kerana terlalu banyak kerja yang perlu diuruskan di tempat kerja anda. Jadi apabila pulang sahaja, anda akan memikirkan mahu tidur tanpa diganggu oleh sesiapa. Tapi perkara tersebut itu mungkin sukar untuk dilakukan bagi mereka yang sudah berkeluarga ini.

Bagai membantu anda mengurangkan rasa tekanan dan membuat anda rasa sedikit tenang aromaterapi adalah jawapannya. Aromaterapi ini akan membantu anda melegakan segala rasa penat, tekanan dan ketegangan melalui baunya yang menyegarkan, mewangi dan menenangkan.Jika anda ingin memperbaiki masalah kesihatan anda, daripada kegelisahan hingga masalah tidur yang kurang baik, anda mungkin ingin mempertimbangkan aromaterapi. Ia adalah satu kaedah rawatan penyembuhan holistik yang menggunakan ekstrak tumbuhan semulajadi yang dipanggil minyak pati (essential oil).

Berfungsi untuk membantu meningkatkan kesihatan fizikal dan emosi, ia digunakan dengan cara bernafas melalui hidung atau meletakkannya pada kulit anda. Sesetengah individu meletakkan minyak pada kulit mereka sebagai urutan atau mandi.

                     

Apa itu minyak pati?

Ia adalah minyak yang diperbuat daripada bunga, herba, dan bahagian pokok, seperti kulit, akar, dan kelopak. Sel-sel yang memberikan tumbuhan bau harumnya dipanggil intipati dan apabila ia diekstrak dari tumbuhan, ia akan menjadi minyak pati.

Untuk menghasilkan minyak pati, ia memerlukan banyak tumbuhan. Lebih daripada 200 paun bunga lavender digunakan untuk membuat hanya 1 paun minyak pati lavender.

Tidak semua produk yang dibuat dengan intipati tumbuhan adalah minyak pati kerana minyak pati sejati tidak dicampur dengan bahan kimia atau wangian lain dan dibuat dengan menggunakan proses tertentu yang tidak mengubah kimia tumbuhan.

Beberapa jenis minyak pati yang sering digunakan untuk aromaterapi adalah seperti lemon, chamomile, lavender dan kayu cedar.

Bagaimana ia berfungsi?

Pakar berpendapat aromaterapi akan mengaktifkan reseptor bau di bahagian hidung anda, yang akan menghantar mesej melalui sistem saraf ke otak.

Minyak boleh mengaktifkan bahagian-bahagian tertentu pada otak, seperti sistem limbik, yang memainkan peranan dalam emosi. Ia juga memberi kesan kepada hipotalamus, yang mungkin bertindak balas terhadap minyak dengan menghasilkan bahan kimia otak yang sihat seperti serotonin.

Sesetengah pakar berpendapat bahawa apabila anda meletakkan minyak pati pada kulit anda, ia akan menyebabkan tindak balas pada kulit dan bahagian lain badan, seperti sendi.Aromaterapi yang berfungsi melalui deria bau dan penyerapan kulit menggunakan produk seperti:

1. Diffusers.
2. Spritzers aromatik.
3. Penyedut.
4. Garam mandi.
5. Minyak badan, krim, atau losyen urutan.
6. Pengewapan muka (facial steamers).
7. Topeng muka tanah liat.

Kebaikan aromaterapi.

Anda tidak digalakkan menggunakan aromaterapi dan mengenepikan rawatan perubatan biasa anda. Tetapi terdapat beberapa keadaan menunjukkan aromaterapi berkemungkinan dapat memberikan manfaat kesihatan, seperti:

1. Mengurangkan tekanan, kebimbangan, kemurungan.
2. Meningkatkan dan memberikan rasa tenang.
3. Memperbaiki tidur.
4. Membantu meningkatkan kualiti hidup bagi individu yang memiliki masalah kesihatan jangka panjang seperti demensia.
5. Memudahkan beberapa jenis penyakit, termasuk sakit daripada batu karang dan osteoartritis lutut.
6. Melawan bakteria, kulat dan virus apabila anda meletakkannya di kulit anda.
7. Mengurangkan beberapa kesan sampingan kemoterapi rawatan kanser, seperti rasa mual dan sakit.
8. Merawat sakit kepala dan migrain.
9. Melegakan ketidakselesaan.
10. Memperbaiki sistem penghadaman.
11. Meningkatkan imunisasi.

                     

Aromaterapi turut mempunyai potensi untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan, termasuk:

1. Asma.
2. Isomnia.
3. Keletihan.
4. Kemurungan.
5. Kerengsaan.
6. Neuropati periferal.
7. Isu haid.
8. Kanser.
9. Disfungsi erektil.
10. Arthritis.
11. Menopous.

Adakah ia selamat?

Secara umumnya, kaedah aromaterapi adalah selamat, namun terdapat beberapa langkah berjaga-jaga perlu diambil ketika menggunakan minyak pati terutamanya jika anda mengambil ubat preskripsi kerana ia menyebabkan kesan sampingan seperti:

1. Merengsakan kulit seperti ruam.
2. Menyebabkan membran mukus di hidung.
3. Serangan asma.
4. Reaksi alahan ringan.
5. Loya.
6. Sakit kepala.

Jangan menyapu minyak pati terus ke kulit anda dan sentiasa gunakan carrier oil untuk mencairkan pati. Lakukan ujian patch terlebih dahulu pada kulit anda. Jangan mencuba untuk meminum minyak pati kerana ia boleh mencederakan buah pinggang atau hati anda kecuali ia adalah atas arahan doktor anda.

Sekiranya anda masih baru untuk aromaterapi, pastikan anda mendapat nasihat dan pandangan doktor atau pakar terapi. Untuk kanak-kanak dan wanita hamil atau sedang menyusukan bayi, harus menggunakan minyak pati dengan berhati-hati dan dibawah pengawasan doktor.


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 530,298 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen