Ketahui Riba’ Dalam Islam.

 

Riba telah wujud sebelum kelahiran Islam lagi. Orang Yahudi yang tinggal di Madinah telah menjadikan sistem riba dalam urusan perniagaan dan perdagangan dengan orang Arab.

Oleh itu, orang Arab Madinah telah dikuasai oleh orang Yahudi dalam kehidupan ekonomi mereka. Ini telah menyebabkan mereka hidup dalam kemiskinan dan tertindas dengan bebanan hutang yang kian bertambah dan meningkat.

Nabi Muhammad SAW telah memerangi amalan riba. Iaitu ketika Setelah orang Arab Madinah memeluk agama Islam dan Bandar itu dikuasai oleh orang Islam di bawah pimpinan Baginda.

Baginda telah menegah orang-orang Islam daripada melakukan kegiatan ekonomi yang berbentuk riba. Secara beransur-ansur kehidupan orang Arab Madinah telah terlepas daripada cengkaman sistem dan amalan riba itu.

Makna riba dari segi bahasa adalah pertambahan atau kesuburan. Manakala, dari segi istilah pula ialah tidak ada pertukaran harta dengan harta yang adil.

Yang bermaksud ia naik begitu sahaja tanpa berusaha apa-apa pun. Dan riba merupakan antara salah satu amalan jahiliah yang ditentang keras oleh Allah SWT dan Rasulullah SAW.

APAKAH HUKUM RIBA DALAM ISLAM?

Hukum riba menurut Islam adalah haram dan dalil pengharaman tentangnya ada banyak tertulis di dalam al-Quran dan hadith. Seperti Allah SWT telah berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 278 sehingga 279. Hayatinya.

BAHAGIAN RIBA DALAM ISLAM.

Riba Fadhl: Iaitu riba lebihan yang tidak sama timbangan atau bilangan dalam jual beli.

Riba An-Nasi-ah: Riba yang disebabkan oleh kelewatan atau bayaran bertangguh. Contohnya, disebabkan anda lambat bayar hutang. Tiba-tiba sahaja ia naik beberapa peratus dan secara automatik ia ditambah kepada nilai pokok yang anda harus bayar.

Pertambahan seperti ini selalu dikenakan ke atas orang yang berhutang dengan bank-bank yang tidak mematuhi syariat Islam. Juga, ia merupakan amalan yang keji kerana menindas orang yang memerlukan hutang.

Amalan ini selalu dilakukan oleh orang-orang jahiliah dan riba jenis ini adalah yang paling selalu digunakan pakai oleh orang ramai. Termasuklah  juga orang-orang yang beragama Islam. Nauzubillah.

KESAN BURUK RIBA DALAM ISLAM.

1. Diperangi Allah dan Rasul.

Iaitu kesan buruk yang paling besar. Dan kesan buruk ini tidak mengira sama ada anda seorang Muslim atau tidak.

Jika anda seorang pemakan riba, anda akan diibaratkan seperti membuka medan peperangan untuk berhadapan dengan Allah dan Rasul.

Di mana anda tidak akan mampu untuk memenanginya. Juga, anda akan sentiasa berada di dalam murka Allah SWT di dunia dan akhirat.

2. Membawa bencana yang mengancam ummah.

Kerana beberapa perkara seperti di bawah akan berlaku jika tempat tersebut mengamalkan riba:

  • Seorang pengamal riba akan suka mengambil kesempatan terutamanya kepada orang-orang yang terdesak dan amat memerlukan hutang.
  • Orang yang berhutang akan ditimpa kegelisahan, tekanan jiwa dan kemurungan disebabkan riba yang menimpanya.
  • Masyarakat yang dikuasai sistem riba akan hilang nilai kemesraan kerana mereka akan menjadi seorang yang tamak haloba.
  • Amalan riba merupakan eksploitasi orang kaya terhadap orang yang memerlukan hutang. Disebabkan ini, orang-orang kaya akan bertambah kaya tanpa perlu berusaha manakala orang yang sederhana atau miskin akan bertambah miskin.

3. Harta kekayaan akan berkelompok pada sekelompok manusia sahaja.

Hal ini kerana, harta pemberi riba tidak akan berkurang. Ini kerana mereka beroleh kekayaan melalui sistem riba dan mempergunakan untuk kepentingan diri sahaja. Di sebabkan itu, hanya pemakan riba yang akan mengaut keuntungan degan cara mudah tanpa rugi apa-apa pun.

4. Produktiviti akan jadi lemah.

Hal ini disebabkan, keuntungan dengan cara riba tidak perlu mendedahkan harta kepada kerugian seperti melalui sektor industri atau pun perniagaan. Mereka hanya goyang kaki dan tunggu akhir bulan untuk menerima keuntungan mereka.

5. Punca kenaikan barang.

Pemilik kilang terpaksa menaikkan harga barang,lebih-lebih lagi apabila dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil untuk menampung riba yang tidak pernah berhenti. Ini juga dipanggil inflasi.

6. Punca kehancuran banyak negara dan wujudnya jurang pemisah yang besar.

Terutamanya kepada negara yang masih membangun atau dipanggil negara yang berhutang demi untuk memajukan ekonomi negara mereka. Disebabkan mereka berhutang melalui sistem riba, mereka tidak akan mampu mebayar hutang-hutang mereka tersebut.

Kerana mereka perlu membahagikan keuntungan kepada dua iaitu membayar hutang yang semakin bertambah dan rakyat yang memerlukan.

Akibatnya, apabila tidak dapat menampung riba itu, nilai mata wang sesebuah negara akan jatuh mendadak. Tetapi untuk mengelakkan perkara itu daripada berlaku, pemimpin negara akan mengenakan cukai yang banyak dan tinggi. Akhirnya, rakyat juga yang akan merana.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 492,156 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen