Betul Ke Cara Pengambilan Buah Yang Kita Lakukan Setiap Hari?

 

Setiap orang pasti akan mengambil buah buahan sebagai pencuci mulut atau sebagai pemulaan sebelum memakan sesuatu. Bahkan ada juga yang akan mengambil buah buahan diawal pagi seperti pengambilan buah epal. Boleh dikatakan ramai diantara kita menganggap bahawa buah buahan ini adalah salah satu sumber makanan yang terbaik untuk badan kita.

Buah sudah diketahui sebagai sumber yang baik untuk vitamin, mineral, kalium, fasid folik, fiber dan antioksidan melawan kanser. Orang yang memakan buah sebagai sebahagian daripada diet keseluruhan secara umumnya mengurangkan risiko penyakit kronik. Bagaimanapun, terdapat beberapa perkara penting yang perlu diingatkan sebelum menggigitnya.                                

1. “Saya fikir semua buah mengandungi jumlah nutrien yang sama.”

Pendapat ini adalah salah sama sekali! Contohnya pengambilan secawan nanas dan semangkuk bluberi. Walaupun kedua-duanya mengandungi vitamin utama, ia sangat berbeza daripada jumlah karbohidrat, gula dan fiber. Jadi jika anda mahu makan buah yang kurang gula untuk menghilangkan berat badan, nanas, pisang atau melon adalah pilihan yang buruk. Sebaliknya, anda boleh mencuba beberapa buah yang berwarna gelap seperti anggur berkulit gelap dan bluberi.

Anda tidak boleh makan semua buah dengan kuantiti yang sama, anda perlu memikirkan manfaat yang anda ingin dapatkan pada mulanya dan kemudian pilih yang sesuai.

                              

2. “Buah adalah semula jadi dan sihat, jadi saya boleh makan jumlah yang tidak terhad.”

Jangan pernah berfikir tentang itu jika anda mahu mengurangkan berat badan! Anda boleh makan sayur-sayuran tidak berkanji secara tidak terbatas tetapi anda tidak boleh melakukan perkara yang sama dengan buah. Buah itu sendiri terasa begitu manis dan sedap sehingga cukup mudah untuk menghilangkan cara anda untuk berhenti memakannya. Pengambilan buah yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan aliran darah dengan glukosa dan kalori. Oleh itu, anda akan menambah berat badan anda.

Berapa banyak buah yang perlu anda makan bergantung kepada tahap kecergasan dan umur anda. Makan setiap jenis buah secara sederhana boleh membawa kepada yang terbaik.

3. “Saya suka makan buah secara berasingan kerana ia lebih baik. “

Walaupun sehiris buah lebih baik daripada bar gula-gula, ia masih berpotensi membuat gula dalam darah naik. Untuk menghapuskan masalah itu, anda boleh makan buah-buahan bersama dengan beberapa protein, seperti keju atau mentega kacang. Ini kerana buah akan meningkatkan tahap insulin, sementara protein meningkatkan hormon glukagon. Kedua-duanya boleh bekerjasama untuk memastikan kadar gula dalam darah anda stabil dan seimbang.4. “Buah adalah terbaik. Saya tidak perlu membeli buah organik.”

Sebab utama untuk anda tidak membeli buah organik adalah kosnya. Walau bagaimanapun, ramai pakar berpendapat bahawa anda harus memilih yang organik kerana ia berbaloi. Epal atau anggur atau buah-buahan lain yang organik mungkin mengandungi racun perosak yang lebih sedikit. Pengambilannya, anda bukan sahaja menyerap nutrien tambahan, tetapi juga mengehadkan pendedahan anda kepada bahan kimia berbahaya dan tak terjangka.

                               

5. “Saya selalu kupas kulit buah.”

Apabila ia melibatkan buah, kulitnya sering menjadi bahagian yang terbaik yang mengandungi vitamin dan antioksidan. Kulit epal, contohnya, mengandungi mineral, serat, vitamin C, dan vitamin A. Penyelidik juga menganggap bahawa memakan kulit buah boleh mengurangkan ancaman obesiti dan mencegah kanser menjauhi anda.

Walaupun anda tidak suka kulit buah, cuba untuk membasuh dengan teliti dan kemudian menikmatinya. Ini kerana anda sendiri sudah tahu tujuan makan buah, bukan?

                               

6. “Jus juga buah dan saya suka meminumnya.”

Hampir semua orang berpendapat bahawa jus adalah lebih mudah daripada buah. Ya, itu benar! Tetapi melihat nutrien dalam botol jus epal dan epal mentah, anda akan mengabaikan kemudahan jus. Jus tidak mengandungi bahagian berserabut buah, sebaliknya penuh dengan pengawet dan gula tambahan.

Adalah lebih baik memakan sebiji buah atau membuat smoothie sendiri. Jadi, anda boleh sihat, selamat, dan bebas daripada kebimbangan tentang bahan kimia yang ditambahkan kepada jus.

Makan buah adalah baik untuk kesihatan anda tetapi makan buah-buahan dengan bijak dan betul adalah cara yang lebih baik. Anda boleh mempertimbangkan nasihat ini dan menerapkannya kepada diet sihat anda untuk mendapatkan kelebihan lengkap dari buah.Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 594,276 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen