Telah Berusaha 'Family Planning' Tapi Masih Lekat, Itu Namanya Rezeki.

 

Percaturan Allah itu sungguh indah, ada orang yang mahukan anak tapi perlu menunggu bertahun-tahun. Ada orang pula inginkan anda kedua juga perlu berusaha bersungguh-sungguh dan ada orang pula, telah merancang seperti yang sepatutnya tetapi diberi pula rezeki.

Jangan mengeluh atau bersedih apabila anda telah merancang tapi masih dikurniakan zuriat, ketahuilah ia adalah rezeki yang diberikan kepada anda yang belum tentu dimiliki oleh orang lain.

Cuba baca sedikit pandangan daripada Puan Intan Dzulkefli ini. Mana tahu ia dapat menenangkan hati anda yang masih gundah gula mengenai soal zuriat ini.Anak adalah anugerah, dikurniakan Allah buat insan terpilih. Namun, pada sesetengah hambaNya, ada yang merasakan anak-anak adalah ujian yang sangat berat.

Ada wanita tidak sabar dan tertunggu untuk tidak turun darah apabila tiba waktu uzur. Namun, ada sesetengah yang lain, hilang senyum di wajah dan rasa risau sekiranya naik dua garis pada kit ujian kehamilan.

Mungkin atas faktor suami pemalas dan tidak bertanggungjawab, faktor beranak terlalu rapat, faktor kemurungan selepas bersalin, faktor trauma kelahiran terdahulu, faktor tekanan kewangan, tekanan perasaan serta kesihatan badan tidak memuaskan membuatkan bakal ibu tidak mahukan kandungan itu.

"Kenapa ya Allah... Kau Bagi sedangkan aku TAKNAK."

Si ibu mempersoalkan takdir.

Betul. Bukan semua kandungan ialah kandungan yang ditunggu-tunggu. Ada juga kes kandungan unexpected atau unwanted.

Telah cuba merancang, 'lekat' juga. Beritahu suami, ada suami yang marah, ada yang boikot, ada yang mentertawakan, ada yang buat tidak kisah. Yang dia tahu, hidup dia semata.

Termangulah si ibu keseorangan.

Buat ibu-ibu yang rasa tertekan apabila mengetahui diri hamil lagi. Sesungguhnya Allah Menyayangimu.

1) Sekiranya si ibu telah usaha 'family planning', berusaha ikut saranan doktor, namun tetap hamil lagi, ucap pada diri sendiri,

"This is a gift. Inilah pemberian Tuhan. Allah memang nak Beri. Bila Allah Nak Beri, tiada satu tangan pun boleh menghalang."

"If Allah put you into this, insyaAllah He will help you get through this."

Tepuk bahu sendiri. Anda ibu hebat!

2) Be nice to yourself. Accept that you are in shock. Whenever we face unplanned things, deal with the roller coaster of our emotions. Take our time. Slowly but surely. InsyaAllah.

Kalau perlu share dengan seseorang. Seek a non-judgemental, supportive and balanced person. Avoid judgemental person.

Buat sementara waktu, jangan dedahkan kepada orang yang mungkin bagi negative impacts sekiranya mereka tahu berita ini. Ini untuk kebaikan emosi dan mental si ibu juga.

3) Fikirkan yang baik-baik pada anak dalam kandungan.

Positive mindset is a powerful tool for many life situations. Kita ialah apa yang kita fikirkan. Ibu positif, insyaAllah baby pun positif.

Sentiasa ulang-ulang dalam kepala. InsyaAllah anak inilah yang akan sedekah sebanyaknya doa setelah kita meninggal dunia. Anak inilah yang akan jadi pejuang agama. Anak inilah yang akan menjadi jalan kita masuk syurga.

Jangan terlalu fikir yang risau, takut, atau segala kemungkinan tak pasti di masa depan itu.

4) Senaraikan apa kebimbangan yang menyebabkan si ibu tidak suka/stress/risau pada kehamilan itu. Tulis dalam satu kertas. Atau dalam notepad dalam smartphone.

Write down these emotions in private note, insyaAllah slowly you will release the tense. In a day or two, refer back the note and sorting which points really important and which seems less important.

Refer semula untuk overcome masalah itu.

Contohnya :

(+) takut komplikasi bersalin
(+) takut anak kena jaundice lama warded
(+) rasa susah nak pergi checkup klinik
(+) badan sakit, letih, mudah stress

Kemudian, bincang dengan seseorang yang dipercayai, contohnya suami, doktor dan ibubapa untuk minta pendapat mereka. Mungkin boleh ikhtiar dengan kelas ilmu kelahiran, kelas antenatal, makan lebih suplemen untuk support kesihatan badan, jaga diet pemakanan sepanjang kehamilan dan sebagainya.

5) Face your fears. Never compare yourself with anyone.

Remember that we can’t control all aspects of our lives.

Sebagai Muslim, kita kena yakin Qada Qadr Allah. Kita merancang, Allah-lah Yang Menentukan. Yakin, ketentuan Allah itulah yang terbaik.

Be honest about what your gut feeling is really telling you. Deal with it, yakin Allah sentiasa dengan kita.6) Laa yukallifullaahu nafsan illa wus'aha. Allah tak uji kita melebihi kemampuan kita. Allah never test us beyond what we can bear.

Ingat pesan orang 'alim. Bila Allah uji kita dengan apa yang kita tak suka, itu mujahadah buat kita. Allah nak ampunkan dosa silam kita. Allah nak angkat darjat kita. Allah nak tarbiyyah kita dengan sabar, tabah, dan tawakal padaNya.

7) Enjoy your pregnancy journey. Bergembiralah wahai ibu. Ada khalifah kecil dalam rahimmu. Setiap lelah yang
ditanggung, semuanya diganjarkan pahala sebanyaknya.

Senyumlah... pertolongan Allah dan khabar gembira akan tiba. InsyaAllah.

Firman Allah;

"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata; "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)". (Surah Al-Ahqaaf ayat 15)

Semoga Allah sentiasa merahmati semua wanita yang sedang bersusah payah mengandung, menyusu dan mendidik anak-anak. Robbuna yusahhil. Sesungguhnya semoga semua kepayahan ini memudahkan jalan kita ke syurga.

InsyaAllah. Amiin.

Muhasabah dan ingatan saya terutamanya. Semoga bermanfaat buat yang membaca.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 597,789 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen