“Awas, Daging Berproses Boleh Menyebabkan Kanser Payudara” – Pakar

 

Kanser payudara ini bukan hanya tertumpu pada satu jantina sahaja, malah ia mampu menyerang baik lelaki ataupun wanita. Seperti sedia maklum bahawa penyakit kanser ini bukanlah satu penyakit yang mudah diubati, tidak kiralah apa jenis kanser sekalipun. Terdapat kajian mendapati bahawa apa yang kita makan seharian itu adalah salah satu punca penyakit kanser.

Oleh sebab itu, penjagaan rutin makanan seharian adalah perkara yang sangat penting untuk memiliki tubuh badan yang sihat dan tidak lupa juga 20% lagi adalah melalui senaman. Apa yang kita masukan ke dalam mulut itu menjadi punca kepada masalah kesihatan diri.

Tahukah anda bahawa daging berproses yang kita makan setiap hari serta yang memudahkan kita dalam melakukan hidangan itu adalah salah satu penyebab kanser payudara? Untuk ketahui lebih lanjut, ikuti penjelasan dari Dr Zubaidi Hj Ahmad ini.DAGING BERPROSES BOLEH MENYEBABKAN KANSER PAYUDARA

Ramai yang tidak mengetahui bahawa bukan hanya pil hormone boleh menyebabkan kanser payudara, tetapi dengan memakan daging berproses seperti bacon dan sausej secara kerap dan dalam kuantiti yang tinggi, boleh meningkatkan risiko mendapat kanser payudara.

Seseorang wanita mempunyai risiko untuk mendapat kanser payudara bergantung kepada beberapa faktor. Antaranya ialah umur, faktor keturunan, dan faktor terdedah pada perkara yang merangsangkan kanser.

Dalam kajian yang dibuat di Britain.

-1 dalam 7 wanita UK didiagnosa mengalami kanser payudara sepanjang hidup mereka.

-kurang 1% dari kes kanser payudara disebabkan oleh pil perancang kehamilan

-2% kes kanser payudara disebabkan oleh pil hormon yang diamalkan selepas menopause

-8% kes kanser payudara disebabkan oleh obesiti dan berlebihan berat badan

-5% kes kanser payudara disebabkan tidak menyusukan anak (not breastfeeding).Kajian terbaru menunjukkan wanita yang mengambil makanan yang bersumberkan daging berproses secara kerap dan dalam kuantiti yang tinggi mempunyai risiko 9% lebih tinggi dari wanita yang mengambil makanan seperti dalam kuantiti yang sedikit.

Kajian ini bertepatan dengan kajian yang diterbitkan oleh World Health Organization (WHO), yang mengatakan bahawa daging yang berproses menyebabkan kanser.

Walaupun ramai pakar menganggap ia adalah risiko yang kecil, tetapi siapa sangka bilangan yang kecil itu mungkin adalah kita. Kita termasuk bilangan yang kecil itu.Ramai yang mengalami penyakit kanser payudara sendiri tidak menyangka mereka adalah golongan berisiko. Jadi lebih baik berhati-hati dan memberi perhatian kepada apa yang kita makan.

Kajian yang diterbitkan itu melibatkan data lebih sejuta wanita. Kajian ini mengaitkan peningkatan risiko kanser payudara jika mengambil daging berproses dengan risiko kanser payudara. Namun kajian itu tidak menjelaskan adakah ia disebabkan oleh daging yang diproses atau proses pengilangan yang sedia kita tahu yang melibatkan penambahan pengawet, perasa dan pewarna agar daging yang berproses itu lebih tahan lama, lebih cantik dan lebih sedap.Berapa banyak pengambilan daging berproses yang dibenarkan?

Saya mencadangkan agar kita mengelakkan pengambilan daging berproses, kecuali kita tiada pilihan lain.

Pengambilan daging berproses sebanyak 9g atau lebih selama dua hari dalam seminggu, dianggap sebagai pengambilan yang berlebihan.

Dalam kajian terdahulu, di United Kingdom kira-kira 14 dari 100 wanita di sana akan mengalami penyakit kanser payudara sepanjang hidup mereka. Penambahan 9% risiko akibat mengambil daging berproses akan menyebabkan penambahan satu lagi dari kes dalam setiap 100 orang wanita.

Namun begitu harus difahamkan, bahawa memakan daging merah dan memakan daging berproses adalah dua keadaan yang berbeza, walaupun kebanyakan daging berproses adalah daging merah.

Dalam kajian yang dijalankan dan diterbitkan dalam International Journal of Cancer, risiko ini hanya berlaku pada wanita yang mengambil daging berproses, bukannya mengambil daging merah.

WHO sendiri menyenaraikan daging berproses sebagai faktor penyebab kanser yang menjadi punca utama penyakit kanser usus besar (kolon). WHO juga memberitahu daging merah itu sendiri mungkin penyebab kanser (red meat is "probably carcinogenic").

Apakah itu daging berproses?

Ia adalah daging yang telah menjalani proses di kilang bagi melambatkan kerosakan pada daging itu dengan menambahkan bahan pengawet, atau mengubah rasa daging itu dengan menambah perasa atau menampakkan daging tersebut lebih cantik dengan menambah pewarna agar daging tersebut Nampak masih merah walaupun telah dikeluarkan lebih dari sebulan. Ini termasuk bacon, sausej, hot dogs, salami, daging burger dan seangkatan dengannya.

Bagaimana daging berproses ini menyebabkan kanser? Bahan-bahan kimia yang ditambah seperti pengawet, perasa dan pewarna adalah bahan yang bahaya jika diambil secara berterusan dalam makanan yang berproses.

Dengan menambahkan bahan-bahan itu pada daging merah, bahan-bahan ini berinteraksi dengan protein pada daging sehingga menyebabkan daging berproses ini menjadi karsinogenik. Karsinogenik adalah bahan yang merangsang terjadinya kanser.Perlukah kita menghentikan pengambilan daging berproses? Pakar Perubatan Masyarakat Dr Maryam Farvid, dari Harvard TH Chan School of Public Health di Amerika Syarikat mencadangkan agar kita mengurangkan pengambilannya, jika tidak mampu menghentikannya.

Beliau memberitahu pengambilan daging merah dan daging berproses tidak melebihi 70g sehari.
Pada pendapat saya sendiri, semakin kita menghindari makanan yang berasaskan daging berproses ini semakin rendah kita mengalami penyakit kanser payudara ini.

Kita harus melatih keluarga terutamanya anak-anak kita, agar mengurangkan pengambilan makanan berproses terutamanya dagng berproses kerana ia bukan saja boleh menyebabkan kanser payudara tetapi juga kanser colon.
Semoga bermanfaat.Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 536,108 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen