7 Tips Menjaga Hubungan Perkahwinan Jarak Jauh. Memang Banyak Cabaran Tapi Mesti Tabah!

 

Kalau percintaan jarak-jauh tu memang biasa la kan kita dengar. Tetapi, tahukah anda, hubungan perkahwinan jarak jauh pun ada juga berlaku. Perkara ini boleh terjadi samada suami atau isteri yang bekerja di berlainan negeri. Ataupun ada juga sesetengah kes di mana isteri bekerja di Malaysia tetapi suami sedang masih meneruskan pelajaran di luar negara. Ataupun yang disebaliknya. Walaupun benua yang memisahkan mereka, tetapi perasaan cinta dan kekuatan jodoh tidak mampu memisahkan hati mereka. Cewah, macam berpuisi la pulak kan ? Ok, berikut saya kongsikan beberapa tips yang boleh anda amalkan jika anda berada dalam situasi seperti ini. Memang ada sesetengah pasangan yang walaupun telah berkahwin, mereka terpaksa juga tinggal berjauhan oleh kerana tuntutan kerjaya.TIPS MENJAGA HUBUNGAN JARAK JAUH.

TIPS 1.

Kerapkan berhubungan. Yang terbaik ialah hari-hari! Ya, setiap hari anda WAJIB hubungi pasangan anda. Jika anda berdua tinggal di Malaysia, jangan kedekut sangat melaburkan kredit handphone anda tu untuk telefon pasangan anda. TIAP KALI SEBELUM TIDUR, TELEFON DIA DAN UCAPKAN ‘GOOD NIGHT’ PUN SUDAH MEMADAI. ANDA BOLEH BERGILIR-GILIR SETIAP MALAM UNTUK SIAPA YANG AKAN HUBUNGI SIAPA DULU.

TIPS 2.

Gunakan Facebook, WhatsApp, YM Messenger atau GTalk sebaik mungkin. Anda boleh berchatting dengan pasangan anda di siang hari sambil anda bekerja di pejabat. Selain ianya percuma saja, anda boleh kekalkan keintiman anda dan pasaangan.TIPS 3.

Hujung minggu, pulang ke rumah yang anda tinggal bersama. Paling minimum, jika anda rasakan ia membebankan dan ingin menjimatkan lagi kos, anda boleh pulang bertemu 2 minggu sekali.

TIPS 4.

Sentiasa berlaku jujur dengan pasangan anda. Jangan sesekali berlaku curang. Ingat, Allah sentiasa melihat segala perbuatan anda.

JIKA ANDA BUAT PERKARA YANG ‘BUKAN-BUKAN’, PASTINYA PASANGAN ANDA AKAN TAHU JUGA AKHIRNYA.

TIPS 5.

Kerapkan lah anda berdua saling ber-SMS. Tak perlulah sampai setiap jam anda menghantar SMS kepada dia. Mungkin anda boleh SMS tiap kali bangun tidur sekali, waktu petang sekali dan waktu malam sekali.TIPS 6.

Anda boleh sekali-sekala lakukan Video Chat atau video conferencing. Apa yang perlu anda ada ialah hanyalah sebuah webcam yang murah dan banyak boleh dibeli di kedai-kedai komputer dan perisian Skype.

YANG BEST NYA SKYPE NI, ANDA BOLEH JUGA MEMBUAT PANGGILAN TELEFON SECARA PERCUMA DAN PERISIAN INI PUN ADALAH PERCUMA SAHAJA.

TIPS 7.

Dan tips yang terakhir ialah sentiasalah percaya kepada pasangan anda. Percayakan perkahwinan yang anda bina tersebut. Banyakkan berdoa kepada Allah SWT supaya terus menguatkan lagi perasaan percaya terhadap pasangan anda. Jika anda mempercayai pasangan anda, nescaya pasangan anda turut akan mempercayai anda jua.Itulah dia beberapa tips yang boleh anda amalkan bagi menjaga hubungan perkahwinan jarak jauh. Sebenarnya dengan adanya pelbagai teknologi masakini seperti Facebook, email, chatting, anda mampu mengekalkan hubungan perkahwinan anda berdua walaupun terpaksa berjauhan. Tetapi adalah sangat dinasihatkan agar anda cubalah juga cari jalan bagaimana anda boleh tinggal sebumbung.

PERKAHWINAN JARAK JAUH INI SEMEMANGNYA PERKAHWINAN YANG JAUH LEBIH MANIS BERBANDING PERKAHWINAN YANG BIASA KERANA SETIAP KALI ANDA BERDUA BERJUMPA, KETIKA ITULAH SAAT PALING MANIS DALAM HIDUP ANDA.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 595,293 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen