“Saya Mula Muhasabah Diri, Rupanya LEGALAH Saya Tu Saya Letakkan Satu BEBANLAH Kepada Isteri…” Jom Ikuti Kisah Ini.

 

"Awal perkahwinan dulu saya fikir LEGALAH, pakaian,makan minum saya semua isteri uruskan. Apabila kahwin nanti senanglah isteri jaga segalanya,sehinggakan pinggan,sisa makanan pun isteri bersihkan.Sampai satu tahap isteri asyik mengeluh sakit badan,sakit sana sini,rambut mulai gugur,isteri mula kurang senyum,sedangkan sebelum ini orang yang mudah lemparkan senyuman.

Saya mula muhasabah diri,rupanya LEGALAH saya tu saya letakkan satu BEBANLAH kepada isteri.

Sehinggakan satu masa saya tekat untuk berubah. Saya mula tekat kena sama-sama uruskan rumahtangga atau semua tanggungjawab ini saya kena pikul. Isteri bukan orang surah atau manusia untuk saya ambil peluang bersenang lenang dan arahkan buat itu ini.

Suatu hari saya hantar isteri balik rumah mertua,saya kata ada urusan sekejap,tapi saya balik rumah kemaskan segalanya. Kebetulan ada buat majlis makan-makan untuk keluarga jadi pinggan,periuk dan sisa makanan bertimbun dalam singki.Saya masuk bilik saya sepahkan pakaian,tempat tidur. Dan dari situlah saya mula kemas semula sehingga semuanya beres. Dari dapur sehinggalah 4 bilik tidur,4 bilik air, depan rumah,belakang rumah semua saya uruskan sendiri. Ya Allah rupanya penat,stres,nak marah semua ada.

Saat itulah saya mulai rasa,betapa penatnya seorang ibu untuk besarkan kita,jaga makan minum pakaian kita dalam serba kekurangan. Dalam keadaan begitu pun isteri tetap layan suami dengan baik lemah lembut siang malam.

Berbeza Kita suami, balik dari kerja badan penat boleh rehat sambil tengok tv,sambil order air. Kadang-kadang waktu malam sempat lagi melepak bersama kawan-kawan.

Tetapi tidak isteri. isteri yang bekerjaya balik rumah walaupun penat tetap masuk dapur,tetap uruskan anak,kemas rumah,sempat lagi tanya kita nak makan apa,nak minum apa. Itu pun kadang-kadang handbag masih lagi dibahu,baju kerja masih lagi dibadan dah buat segalanya.ALLAHU BANYAKNYA DOSA KITA KEPADA ISTERI.

Para suami,jika masih berperangai seperti saya sebelum ini marilah berubah. Marilah buatkan isteri kita bahagia,sayang,tenang tidak stres dengan kerja rumah siang malam. Sayangi isteri lebih dari jiwa kita. Hargai setiap kebaikan dalam diri mereka.

Balik rumah nampak bersepah bersihkan,baju,stokin letak ditempat yang sepatutnya. Anak belum mandi ajak anak mandi,jika isteri belum mandi dukung isteri mandikan sekali. Setiap hari belajar untuk iron baju sendiri,cuci pinggan sendiri,kemas tempat tidur,sental bilik air. Jika outstation belajarlah untuk kemaskan pakaian sendiri.

Begitulah dalam perkahwinan,kita sama-sama mencari bahagia,kasih sayang,saling menyintai,saling memberi dan menerima dan paling utama saling memikul tanggungjawab dalam ikatan perkahwinan yang telah diamanahkan oleh Allah s.w.t.

Percayalah,jika kita bahagiakan pasangan berlipat kali ganda Allah gantikan kebaikan...."Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 616,268 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen