Kenapa Wanita Mudah Memaafkan?

 

Walaupun luaran wanita kelihatan sedikit kasar, tetapi hatinya tetap lembut dalam memaafkan seseorang yang dia sayangi. Fitrah kelembutan itulah menyebabkan dia boleh menerima kembali seseorang seadanya.

Tetapi perlu diketahui, walaupun dia mudah memaafkan, dia juga payah untuk melupakan. Lihat saja kehidupan anda bersama pasangan. Perkara sudah berlalu terlalu lama bahkan berpuluh-puluh tahun pun mereka boleh ungkitkan kembali. Mungkin kerana fitrah seorang wanita yang mempunyai kekuatan emosi yang tinggi. Lebih-lebih lagi hal yang memberi kesan dalam hidupnya.Wanita dan cermin berpisah tiada. Kemana sahaja wanita pergi, pastinya cermin akan bersamanya. Hidupnya tanpa cermin bagaikan tidak lengkap. Hatta jika terserempak dengan cermin pun, pasti mereka akan menjenguk seketika, melihat wajah dan memperbetulkan pakaian.

Perumpaan wanita dan cermin itu sama. Apabila cermin dilemparkan, kemudian serpihan tersebut dicantum kembali. Tentu saja masih lagi boleh memantulkan sesuatu objek, tetapi tidak sempurna seperti sebelumnya. Kesan itu masih berbekas pada cermin.


Begitu jualah dengan wanita. Mereka boleh memaafkan seseorang. Tetapi untuk menghilangkan keperitan dari memori amatlah payah. Maka, berhati-hatilah dengan mereka. Sensitiviti mereka terhadap sesuatu terlalu tinggi.

Oleh itu, hargai mereka sebaik mungkin. Selama ini dia banyak berkorban kepada orang disayangi. Sanggup kehilangan harta, bersusah payah bersama pasangan, mengharungi hidup bersama. Jadi, usah berlengah menghargai mereka dan usah sekali melukainya.

Pesanan buat wanita pula, janganlah terlalu mengungkit kesalahan seorang lelaki. Kerana dalam sebuah hadis dinyatakan bahawa ramai dikalangan wanita akan dicampakkan ke dalam api neraka kerana mereka mudah lupa kebaikan seorang lelaki iaitu suaminya.


Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 466,467 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen