Tujuan Hebahan Perkahwinan.

 

Perkahwinan adalah perkara mulia di sisi Islam. Islam sangat menggalakkan umatnya untuk melakukan pernikahan. Sekiranya seseorang itu mampu dan memenuhi syarat untuk bernikah, dia dianjurkan untuk segera mengahwini orang yang dia suka dan minat tersebut. Dalam bab perkahwinan, kita perlu menghebahkan perkara tersebut kepada orang ramai atas sebab-sebab tertentu. Diantaranya:1. Elak fitnah.

Perkahwinan adalah bertujuan untuk memberitahu masyarakat akan ikatan yang telah terjalin di antara seorang lelaki dan seorang wanita. Ini bagi mengelakkan dari sebarang fitnah akan bakal timbul sekiranya mereka berdua-duaan di tempat umum. Jika sebelum ini haram bagi mereka berdua-duaan, setelah berkahwin, mereka halal untuk bersama. Tetapi masih lagi menjaga adab di hadapan khalayak ramai supaya tidak kelihatan keterlaluan dalam perhubungan.


2. Tidak diganggu.

Dengan melakukan majlis pernikahan, sebuah pasangan itu dapat mengelakkan diri daripada diganggu oleh sesiapa sahaja yang ingin berkahwin dengannya. Kedua-dua mempelai juga akan menjaga adab apabila berhadapan dengan orang ramai, kerana dia akan berasa malu sekiranya menjatuhkan maruah diri dengan melakukan perkara keji sedangkan orang ramai telah mengetahui bahawa dia telah pun bernikah.

3. Mengeratkan silaturrahim.

Dalam majlis pernikahan inilah keluarga besar kedua mempelai diundang untuk meraikan perkahwinan. Dengan itu juga kita dapat memperkenalkan keluarga besar kepada pasangan. Sahabat handai dijemput bukan sekadar meraikan majlis tersebut, tetapi juga dapat membina persaudaraan di antara pasangan tersebut.


Apapun, hendaklah majlis tersebut diraikan secara sederhana mengikut kemampuan masing-masing. Banyak wang dihabiskan untuk tujuan perkahwinan sahaja akan menimbulkan pembaziran. Sebagai mana yang diketahui, membazir itu adalah amalan syaitan. Oleh itu, elakkan daripada melakukan perkara yang dilarang, dan lakukan apa yang dianjurkan. Mudah-mudahan perkahwinan tersebut diberkati Allah.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 590,865 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen