Sedang Berusaha Mencari Jodoh? Ikuti 7 Tips Dalam Misi Mencari Jodoh.

 

Ramai yang susah hati apabila ditanya bila hendak berkahwin. Alasan yang selalu digunakan juga sudah lapuk iaitu jodoh masih belum dijumpai. Ramai yang akan berkata, diri ini memilih, walhal memang sukar untuk menemui jodoh sendiri ini. Jodoh orang senang pula nak jumpa kan? Banyak benda sudah dilakukan untuk mencari jodoh ini. Tapi mungkin terdapat beberapa perkara yang kita terlepas pandang. Jadi jodoh pun tak pandang kita lah. Eh macam itu ke?

Jodoh ini tidak datang bergolek. Ia juga tidak datang tanpa ada usaha. Jadi macam mana nak cari jodoh ini? Ikuti perkongsian dari saudara Amir Syahir mengenai misi mencari jodoh. Semoga dapat membantu buat anda yang sedang mencari jodoh ye!Musim cuti sekolah ni ramai yang kahwin. Kau yang masih #teamsingle tu pun mesti nak kahwin kan? Jangan risau, jodoh kau pasti akan tiba bila sampai waktu dia.

Nak dapatkan sesuatu kena berusaha. Nak dapatkan jodoh pun kenalah juga berusaha. Ya. Kena usaha. Tidak akan datang bergolek ataupun turun daripada langit. Berusaha yang bagaimana?

Berusaha untuk menjemput jodoh itu banyak cara. Antaranya:

1. Jaga hubungan dengan Allah.

Solat tak tinggal. Solat lima waktu. Bukan rasa rajin baru nak solat. Macam mana kau nak jaga jodoh kau, kalau solat pun kau tak mampu nak jaga. Selalu berzikir dan menderma. Dekatkan diri dengan Illahi. Mulakan dengan perkara kecil tetapi berterusan contohnya melakukan sesuatu dengan bismillah dan sebagainya.

2. Jaga tingkah laku, pergaulan & percakapan.

Jaga pergaulan dan tingkah laku. Mulut tu jaga. Jangan nak mencarut aje kerjanya. Jaga juga hubungan dengan mak ayah adik beradik dan sahabat. Selalulah bermanis muka.

3. Perkukuhkan simpanan kewangan.

Mulakan menyimpan wang untuk kehidupan selepas kahwin. Kumpullah sedikit demi sedikit duit tabungan tak kira lelaki ataupun perempuan. Zaman sekarang untuk berkahwin kosnya tinggi walaupun majlis yang sederhana. Jodoh sampai dah ada simpanan wang, boleh terus kahwin kan? Tak perlu bercinta lama-lama.

4. Menjadi sang setia.
Kau dah ada calon, tapi nak pasang lain. Nak cari yang sempurna kononnya. Ada yang jenis tak sabar, terlalu terburu-buru, terlalu mengucap sayang. Sampai mudah berjanji manis sumpah setia bagai. Kau mudah meluah rasa sayang dan tukar pasangan. Belajarlah jadi seseorang yang terbaik untuk di miliki. Belajarlah untuk setia.5. Banyakan berdoa.

Jodoh belum sampai di saat kita bersedia mungkin Allah mahu dengar doa kita. Selalu berdoa minta jodoh yang baik-baik. Allah akan tunjukkan jalan. Permudahkan urusan bila jodoh kau dah sampai. Allah juga akan berikan jodoh yang kau perlu. Bukannya yang kau mahu.

6. Bertaaruf.

Selain melakukan solat istikharah, kau boleh dapatkan pertolongan kawan-kawan untuk mencarikan. Bertaaruflah mana tahu ada jodoh. Buka hati kau untuk berkenalan hati budi seseorang. Berkenal-kenalan bukan bererti kau kena bercinta dengan dia terus. Tidak mengapa kalau kau perempuan kau mulakan dulu.

7. Solat hajat & taubat.

Kita manusia tidak terlepas daripada melakukan dosa. Buat solat taubat. Sucikan hati dan mintalah kepada pertolongan Allah dengan buat solat hajat.

Kau terlalu mengejar cinta seseorang sampai hubungan dengan 'tuan punya' seseorang itu kau tak jaga. Dia lah pemilik hati. Dia lah akan bukakan pintu hati seseorang itu. Kau kena jaga hubungan dengan pemilik hati terlebih dahulu sebelum mengejar cinta seseorang itu.

Adakalanya jodoh belum sampai kerana Allah mahu kau menjaga mak ayah kau dulu. Tolong adik-beradik.

Jodoh akan muncul bila dah masa nya sudah tiba. Tidak lewat dan tidak cepat seperti yang telah ditetapkan sejak azali lagi.

Yang penting usaha kau tu. Baiki perangai bagi molek sikit. Ini tak sabar nak kahwin tapi perangai macam budak-budak lagi. Kah!Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 504,262 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen